ΓΔ: 834.83 -0.17% Τζίρος: 63.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Ψηφίζεται την Τρίτη τροπολογία για αποσυμφόρηση των υποθηκοφυλακίων

Η τροπολογία του υπ. Δικαιοσύνης έχει ως στόχο να αποσυμφορηθούν και να βοηθηθούν τα κτηματολογικά γραφεία και υποθηκοφυλακεία στο έργο τους.

Διάταξη για τη διεύρυνση του έργου των δικηγόρων (έλεγχος νομιμότητας αιτήσεων για καταχώριση στα κτηματολογικά φύλλα και νομική υποστήριξη συναλλασσόμενων) «προκειμένου να αποσυμφορηθούν και να βοηθηθούν τα κτηματολογικά γραφεία και υποθηκοφυλακεία στο έργο τους», περιλαμβάνεται σε τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, το οποίο εισάγεται προς συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη, 15 Μαρτίου 2022.

Αναλυτικά, με την προτεινόμενη τροπολογία, εισάγονται οι εξής ρυθμίσεις:

1.α.Τροποποιούνται διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (π.δ.503'1985) αναφορικά με τις εφαρμοζόμενες διατάξεις στη διαδικασία της δευτεροβάθμιας και της κατ' αναψηλάφηση δίκης.

β.Επανέρχεται σε ισχύ, έως την 30ή.6.2022, η παρ. 6 του άρθρου 998 του ΚΠολΔ (καταργήθηκε από την 1η.1.2022 με το άρθρο 119 παρ.1β του ν.4842/2021), με την οποία παρέχεται η δυνατότητα πώλησης του κατασχεμένου ακινήτου, με τίμημα το οποίο ορίζεται από το δικαστήριο, μετά από αίτηση του οφειλέτη και κατά την οριζόμενη διαδικασία.

2. Εισάγεται ερμηνευτική διάταξη αναφορικά με τους αρμόδιους για τη διενέργεια πλειστηριασμών συμβολαιογράφους, σχετικά με τα ακίνητα που βρίσκονται εντός της Περιφέρειας Αττικής (άρθρα 959 και 998 ΚπολΔ).

3.α.Επανακαθορίζεται / διευρύνεται το έργο των δικηγόρων [άρθρο 36 του Κώδικα Δικηγόρων (ν.4194/2013)], στο οποίο περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, ο έλεγχος νομιμότητας κάθε αίτησης και των συνυποβαλλόμενων δικαιολογητικών για την καταχώριση στα κτηματολογικά φύλλα πράξεων καθώς και η νομική υποστήριξη συναλλασσόμενων κατά τις συναλλαγές με όλα τα υποθηκοφυλακεία (άμισθα, έμμισθα, εμμισθοποιημένα) και τα κτηματολογικά γραφεία που υπάγονται και στην αρμοδιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης, μέχρι τη συγκρότηση των νομικών τμημάτων αυτών. (Κατά τα ισχύοντα, το έργο των δικηγόρων, ως προς τα προαναφερόμενα, περιορίζεται για τα υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία που υπάγονται στην αρμοδιότητα του φορέα «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ».)

Οι προαναφερόμενες υπηρεσίες παρέχονται στον φορέα «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ» και μέσω αυτού και στα υποθηκοφυλακεία ή κτηματολογικά γραφεία αρμοδιότητας του υπουργείου Δικαιοσύνης στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης του εν λόγω φορέα και του οικείου δικηγορικού συλλόγου, με την οποία καθορίζονται, μεταξύ άλλων, ο τρόπος ανάθεσης και εκτέλεσης των εργασιών, ο τρόπος επιλογής των δικηγόρων και ο καθορισμός της αμοιβής τους από το Φορέα αυτό.

Περαιτέρω, υπογράφεται προγραμματική σύμβαση μεταξύ του φορέα «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ» και του υπουργείου Δικαιοσύνης που θα καθορίσει τις λεπτομέρειες και τους όρους της μεταξύ τους συνεργασίας.

β.Προγραμματικές συμβάσεις που έχουν ήδη υπογραφεί με τους οικείους δικηγορικούς συλλόγους συνεχίζουν να ισχύουν και το πεδίο εφαρμογής τους επεκτείνεται σε όλες τις υπηρεσίες και για όλα τα ανωτέρω αναφερόμενα υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία.

4. Προβλέπεται η κατάρτιση Κανονισμού εσωτερικής υπηρεσίας της Γενικής Επιτροπείας της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων (άρθρο 28 του ν.1756/1988), με τον οποίο ρυθμίζονται θέματα εσωτερικής οργάνωσης και λειτουργίας των υπηρεσιών της, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

5. Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την εκδίκαση εκκρεμών υποθέσεων ρύθμισης οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων (ν.3869/2010) και συγκεκριμένα, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων, προβλέπονται:

  • η κατανομή, από τον πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης ή τον αρμόδιο Δικαστή, των υπηρεσιών όλων των ειρηνοδικών και πταισματοδικών για την εκδίκαση ποσοστού των ανωτέρω υποθέσεων που εκκρεμούν στην ίδια εφετειακή περιφέρεια, ανάλογου με τον αριθμό των αιτήσεων που εκκρεμούν,
  • η υποβολή των δόκιμων ειρηνοδικών Δ' τάξης, που θα διοριστούν εντός του έτους 2022, για δύο (2) μήνες, από τον διορισμό τους σε ειδική άσκηση στο Ειρηνοδικείο Αθηνών και θα απασχοληθούν αποκλειστικά για την εκδίκαση των ως άνω εκκρεμών υποθέσεων.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψηφίστηκε ο νέος Ποινικός Κώδικας - Yπέρ της αρχής ΝΔ και Α. Λοβέρδος

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν, εκτός από το ΚΙΝΑΛ που ψήφισε «παρών». Ωστόσο, αρκετά άρθρα του ν/σ που αυστηροποιούν τις ποινές για ορισμένα ειδεχθή εγκλήματα, υπερψηφίστηκαν με μεγάλη πλειοψηφία.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τον ανανεωμένο θεσμό της διαμεσολάβησης

Με το επίμαχο νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις, στην ουσία εναρμονίζεται η Ελληνική νομοθεσία στις διατάξεις της οδηγίας 2008/52/ΕΚ του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης για θέματα σύνθεσης δικαστηρίων

Με την τροπολογία του νομοσχεδίου ρυθμίζονται θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, αναφορικά με το πλαίσιο λειτουργίας των Ανεξάρτητων Επιτροπών Προσφυγών της Αρχής Προσφυγών (ν.4375/2016).
Katrinis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Κατρίνης: Η χώρα εγκλωβισμένη σε ένα σπιράλ ακρίβειας χωρίς τέλος

Σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είναι στα 2,32 ευρώ το λίτρο ενώ στην Ιταλία είναι 1,81 ευρώ το λίτρο.