ΓΔ: 805.79 -0.57% Τζίρος: 55.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
kinal
Φωτό: ΑΠΕ

ΚΙΝΑΛ: Ερώτηση για τις επιπτώσεις του ενεργειακού κόστους στη μεταποίηση

Στην ερώτηση επισημαίνεται η αδικαιολόγητη εκτόξευση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που εκτοξεύει το ενεργειακό κόστος για τις ελληνική βιομηχανία και τις επιχειρήσεις μεταποίησης.

Το πρόβλημα του υψηλού ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις μεταποίησης και τις επιπτώσεις που έχει αυτό στη βιωσιμότητά τους αλλά και στη διατήρηση των θέσεων εργασίας αναδεικνύουν με ερώτηση σε τρεις υπουργούς που κατέθεσαν στη Βουλή πέντε βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής.

Στην ερώτηση που κατέθεσαν οι κ.κ. Κατρίνης, Αρβανιτίδης, Πάνας, Σκανδαλίδης και Κωνσταντινόπουλος και απευθύνεται στους κ.κ. Σκρέκα, Γεωργιάδη και Σταϊκούρα, επισημαίνεται η αδικαιολόγητη εκτόξευση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που εκτοξεύει το ενεργειακό κόστος για τις ελληνική βιομηχανία και τις επιχειρήσεις μεταποίησης.

Τονίζεται ότι η επιβάρυνση της Ελληνικής βιομηχανίας από την εκτόξευση των διεθνών χρηματιστηριακών τιμών φυσικού αερίου (TTF) είναι σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με εκείνη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

Οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής επισημαίνουν ότι η επιδότηση των 65 ευρώ/MWh, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση,  δεν επαρκεί για να καλύψει τις αυξημένες τιμές ενέργειας και στηλιτεύουν το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης που αύξησε κατά 25% την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη διάρκεια της κρίσης, με την ελληνική αγορά να αποτελεί τη μοναδική ευρωπαϊκή αγορά όπου το 100% της παραγόμενης ενέργειας περνάει μέσα από το χρηματιστήριο ενέργειας.

Επισημαίνουν ότι πολλές χώρες - μέλη της Ε.Ε. έχουν, εδώ και μήνες, προβεί στη λήψη πιο στοχευμένων μέτρων για να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες τους.

Συγκεκριμένα:

  • 4 χώρες (Γαλλία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Ισπανία) έχουν προβεί σε ρυθμίσεις για τις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς ενέργειας
  • 11 χώρες έχουν μειώσει είτε τον φόρο ενέργειας είτε τον Φ.Π.Α.
  • 6 χώρες έχουν προβεί σε ρύθμιση των εκτάκτων κερδών που προκύπτουν για τους προμηθευτές από τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας

Εκφράζοντας τις θέσεις και τις προτάσεις που έχουν διατυπωθεί από το Κίνημα Αλλαγής, θεωρούν αναγκαία τη φορολόγηση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και έχουν κέρδη, προκειμένου από τα έσοδα αυτά να ενισχυθούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά που στενάζουν κάτω από το υπέρογκο πλέον ενεργειακό κόστος.

Οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής απευθύνουν 6 ερωτήματα προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης:

  1. Για ποιους λόγους δεν έχουν παρουσιάσει μέχρι σήμερα ολοκληρωμένες πολιτικές που θα ενισχύσουν ή και θα θωρακίσουν τις μεταποιητικές μας μονάδες και περιορίζονται μόνο σε  επιδοτήσεις.
  2. Γιατί δεν έχουν ερευνήσει τα σχετικά μοντέλα που εφαρμόζονται στις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες και δεν έχουν αξιολογήσει τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα, ώστε να τα προσαρμόσουν στα ελληνικά δεδομένα.
  3. Είναι τελικά στις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης να προστατεύσει τις ελληνικές βιομηχανίες ή απλά περιμένει τις όποιες αποφάσεις ληφθούν σε επίπεδο Ε.Ε. 
  4. Ποιά μέτρα σχεδιάζει να λάβει σε βραχυπρόθεσμο αλλά και σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
  5. Αν η κυβέρνηση θα προβεί σε ρύθμιση της ενεργειακής αγοράς  ώστε να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις που υπάρχουν/
  6. Αν προτίθεται η κυβέρνηση να επαναπροσανατολίσει η κυβέρνηση τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης των δικτύων.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

katrinis-kinal
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Κατρίνης: Χωρίς σχέδιο η Ελλάδα στη δίνη της ενεργειακής κρίσης

Όπως τόνισε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ είναι λάθος η επιλογή της κυβέρνησης να αυξήσει την εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο και επισήμανε ότι η ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας διατηρεί τα χαρακτηριστικά ενός ολιγοπωλίου.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Κατρίνης: Λάθος οι μειώσεις του ΕΝΦΙΑ στη μεγάλη ακίνητη περιουσία

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ επισήμανε ότι προκύπτουν κάποιες μειώσεις στη μικρή και μεσαία περιουσία, οι οποίες αδυνατούν να αντισταθμίσουν τις τεράστιες αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος και τις τιμές των βασικών προϊόντων.
katrinis-kinal
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: Oι λογαριασμοί ρεύματος δεν περιλαμβάνουν την επιδότηση

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ, σε μία μόνο εταιρεία, πάνω από 1.000 είναι οι περιπτώσεις που δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου καλούνται να πληρώσουν υπέρογκους λογαριασμούς.
kostas-skrekas-energeia
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοικτή η παράταση των επιδοτήσεων στο ρεύμα ολόκληρο το 2022

Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας διαβεβαιώνει ότι τα μέτρα θα συνεχιστούν όσο θα διαρκεί η ενεργειακή κρίση. Δόθηκαν άλλα 400 εκατ. τον Ιανουάριο, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας. Η κυβέρνηση παραμένει θεατής, υπογραμμίζει ο Μ. Κατρίνης από το ΚΙΝΑΛ.
Katrinis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: Ναι στην απολιγνιτοποίηση, όχι στους κυβερνητικούς αυτοσχεδιασμούς

Ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ τόνισε πως η κυβέρνηση θέτει το στόχο απολιγνιτοποίησης χωρίς σχέδιο για νέες και γιγαντιαίες επενδύσεις σε ΑΠΕ και υποδομές αποθήκευσης ενέργειας, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η ίδια η ενεργειακή επάρκεια της χώρας.