ΓΔ: 779.68 -3.21% Τζίρος: 80.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Oikonomou
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Γ. Οικονόμου: Εμείς σε ευρώ πληρώναμε και θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε

Οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ήμερο του Μαΐου. Μέχρι τότε θα έχει αποσαφηνιστεί πλήρως η στάση τόσο των κρατών όσο και των εταιρειών της ΕΕ, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Με αναφορά στη σύσκεψη για την ενεργειακή επάρκεια στην οποία προήδρευσε ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε χθες σε σύσκεψη για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας μετά την διακοπή της παροχής της φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία. Η χώρα μας είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής. Υπάρχει ενεργειακή επάρκεια και δεν πρόκειται να προκύψει διαταραχή σε ό,τι αφορά στην προμήθεια της χώρας. Οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ήμερο του Μαΐου. Μέχρι τότε θα έχει αποσαφηνιστεί πλήρως η στάση τόσο των κρατών όσο και των εταιρειών της ΕΕ ε ό,τι αφορά το τεχνικό ζήτημα πληρωμής, μετατροπής δηλαδή των ευρώ - με τα οποία πληρώναμε και θα εξακολουθούμε να πληρώνουμε - σε ρούβλια όπως έχει ζητήσει η ρωσική εταιρεία», τόνισε ο Γ. Οικονόμου.

Στο σημείο αυτό πρόσθεσε πως όπως είναι γνωστό από το υπουργείο Ενέργειας έχει ήδη καταρτιστεί και ανακοινωθεί αναλυτικό σχέδιο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας ακόμα και στην ακραία περίπτωση, που φαντάζει πολύ λίγο πιθανή, για να μην έχουμε προβλήματα όσον αφορά τον εφοδιασμό της ενεργειακής μας επάρκειας.

Ο κ. Οικονόμου πέρασε στη συνέχεια στα έργα ΑΠΕ και την αποθήκευση ενέργειας και είπε ότι βρίσκεται σε διαβούλευση σχέδιο νόμου. «Η κυβέρνηση συνεχίζει όπως προκύπτει και απ' αυτό το σ/ν τις μεταρρυθμίσεις που στόχο έχουν την όλο και μεγαλύτερη ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας μας, την ενίσχυση της επάρκειας και της ενεργειακής ανταγωνιστικότητας καθώς και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

Μίλησε για τον στρατηγικό στόχο έως το 2030 και τόνισε πως το σχέδιο αυτό έχει και τεράστια γεωστρατηγική σημασία για την Ελλάδα, πολύ περισσότερο στο νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Για τον σκοπό αυτό καταρτίστηκε και δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νέο σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό της αδειοδοτικής διαδικασίας έργων ΑΠΕ και την αδειοδότηση παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, τόνισε και ανέλυσε τι προβλέπει το νομοσχέδιο και ποιοι είναι οι στόχοι του.

Υπογράμμισε τη διαδικασία απλοποίησης και ψηφιοποίησης αδειοδοτήσεων, μείωσης των σταδίων αλλά και του χρόνου που απαιτείται για την αδειοδότηση, όπως επίσης μείωσης του αριθμού των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Έκανε λόγο για ένα άλμα ποιότητας και προοπτικής της χώρας σε έναν πολύ κρίσιμο τομέα όπως αυτόν της ενεργειακής αυτάρκειας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε στη συνέχεια δύο λόγια για την έκδοση του επταετούς ομολόγου επισημαίνοντας ότι η πολιτική σταθερότητα στη χώρα, η οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, το βελτιωμένο έλλειμμα και δημόσιο χρέος το 2021 όπως και η διπλή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης ήταν από τους παράγοντες που χωρίς αμφιβολία συνέβαλαν στη χθεσινή θετική εξέλιξη.

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι μια σημαντική εξέλιξη μείζονος κοινωνικού ενδιαφέροντος αφορά στο μηδενισμό των εκκρεμών συντάξεων σε ό,τι αφορά το ΝΑΤ, «ενός ταμείου που ήταν μέχρι πρότινος ανάμεσα στα πλέον προβληματικά σε ό,τι αφορά την καταβολή συντάξεων και με τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων». Όπως είπε σήμερα εκκρεμεί η εκκαθάριση μόλις 12 κύριων συντάξεων από 3.100 που ήταν τον Φεβρουάριο του 2021. Πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι έχουν καταφέρει να εκδίδουν νέες συντάξεις εντός 90 ημερών χωρίς αυτές να καθίστανται ληξιπρόθεσμες ή να έχουν καθυστερήσεις.

Επεσήμανε ότι για την επίτευξη των στόχων αυτών με νομοθετικές παρεμβάσεις απλοποιήθηκε η διαδικασία απονομής για επιμέρους κατηγορίες ασφαλισμένων των οποίων οι συντάξεις εκκρεμούσαν για χρόνια, υπήρξε αναδιάταξη του ανθρώπινου δυναμικού και ανανέωση του εξοπλισμού, καταργήθηκαν έλεγχοι χωρίς ουσιαστικό αντίκρυσμα και υλοποιήθηκαν έργα διασύνδεσης του ΝΑΤ με άλλους φορείς του δημοσίου όπως και θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά πριμ παραγωγικότητας για τους πιο αποδοτικούς υπαλλήλους.

Ολοκληρώνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του αναφέρθηκε στη χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Τουρισμού. «Όπως επισημάνθηκε όλοι οι δείκτες είναι εξαιρετικά θετικοί και υπάρχει αισιοδοξία ότι το καλοκαίρι του 2022 θα είναι εξαιρετικά προσοδοφόρο» για την ευρύτερη αγορά που τροφοδοτεί το τουριστικό μας προϊόν.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σενάριο για τροφοδοσία της Ουγγαρίας με φυσικό αέριο μέσω Ελλάδας

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας στη συνάντηση με τον Ούγγρο υπουργό Εξωτερικών σημείωσε ότι είναι αναγκαίο να απεξαρτηθούν οι χώρες από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και χρειάζονται διμερείς συνεργασίας για να αυξηθεί η ενεργειακή ασφάλεια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταματάει σήμερα η παροχή φυσικού αερίου από τη Gazprom στην Ελλάδα

Σύμφωνα με φορείς του ενεργειακού κλάδου, δεν πρόκειται να επηρεαστεί η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας ενώ είναι έτοιμες οι γραμμές άμυνας που θα στηρίξουν τις ανάγκες της χώρας στο επόμενο διάστημα.
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα τριετή συμφωνία για φυσικό αέριο από την Gazprom υπέγραψε η Σερβία

Οι δυο πλευρές συμφώνησαν για επέκταση της συνεργασίας τους καθώς έληγε η 10ετής συμφωνία που υπήρχε. Επικοινωνία Βούτσιτς με Πούτιν για επέκταση της εγκατάστασης αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Σερβία.
mitsotakis-biden
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνούν για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου Μητσοτάκης και Μπάιντεν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν να συντονίσουν τις ενέργειες τους ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Μαΐου εξουσιοδοτώντας τους συμβούλους τους στα θέματα ενέργειας να συνεργαστούν στενά.
Kyriakos Mitsotakis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον νέο τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη Μητσοτάκης, Μισέλ

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή πλωτού σταθμού παραλαβής, αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου LNG (FSRU), σε απόσταση 17,6 χιλιομέτρων Νοτιοδυτικά της Αλεξανδρούπολης.