ΓΔ: 1404.49 -0.53% Τζίρος: 55.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:10:12 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
dendias, exoterikon
Φωτο: Nikos Libertas / SOOC

Δένδιας: Η Ελλάδα βρίσκεται πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, προχώρησε σήμερα σε επίσημη δήλωση σχετικά με την Ημέρα της Νίκης στην Ευρώπη. Να γίνει δεκτή απο τον Έλληνα ΥΠΕΞ, αναμένεται αύριο 9 Μαΐου 2022, στην Αθήνα η Υπουργός Εξωτερικών της Κένυας, Raychelle Awour Omamo.

«Η Ελλάδα, η οποία συνέβαλε αποφασιστικά με τις θυσίες και τον ηρωικό αγώνα της στη Νίκη των Συμμάχων στην Ευρώπη, ήταν και παραμένει στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, υπέρμαχος πάντα του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή».

Αυτό τονίζει σε δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σχετικά με τον εορτασμό της Ημέρας της Νίκης στην Ευρώπη.

Επίσης ο Έλληνας ΥΠΕΞ, αναμένεται να υποδεχθεί στην Αθήνα αύριο, 9 Μαΐου 2022, την Υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Κένυας, Raychelle Awour Omamo, όπως ανακοίνωσε επισήμως το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών, θα έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση, την οποία θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες.

Κατόπιν οι δύο Υπουργοί θα υπογράψουν «Μνημόνιο κατανόησης των Υπουργείων Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Κένυας για συνεργασία στον τομέα της Διπλωματικής Εκπαίδευσης».

Οι συζητήσεις αναμένεται να εστιάσουν στην περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όχι μόνον ελληνικού αλλά και γενικότερα ευρωπαϊκού, δηλαδή στις σχέσεις ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης, στις παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η καταπολέμηση της πανδημίας και η κλιματική αλλαγή, καθώς και στις διεθνείς εξελίξεις. Σημειώνεται ότι η Κένυα είναι μη Μόνιμο Μέλλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2021-22.

Η πρόσκληση αυτή του Έλληνα Υπουργού εξωτερικών προς την Υπουργό Εξωτερικών της Κένυας, εντάσσεται στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων επαφών της Ελλάδας με χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής.

Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών είχαν συναντηθεί τελευταία φορά τον Ιούνιο του 2021, στη Ρώμη, στο περιθώριο της Υπουργικής συνάντησης της Παγκόσμιας Συμμαχίας κατά του «Ισλαμικού κράτους».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα κατάφερε να ενισχύσει τις διεθνείς της συμμαχίες

Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε μεταξύ άλλων, την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, στην περιοχή του Ιονίου, από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, υπογραμμίζοντας την προσήλωση της χώρας στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Δένδιας: Επιθυμούμε μια δημοκρατική Τουρκία φιλική προς τη Δύση

Η ελληνική στάση απέναντι στην Τουρκία μετά τους σεισμούς, όπως επεσήμανε «δημιούργησε ένα παράθυρο ευκαιρίας, που δεν υπάρχει ένταση, δεν υπάρχουν παραβιάσεις, δεν υπάρχουν υπερπτήσεις, δεν υπάρχει επιθετική ρητορική, επεισόδια στη θάλασσα».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

N. Δένδιας: Δεν τρέφουμε αυταπάτες για τις πάγιες θέσεις της Άγκυρας

Αναφερόμενος στη θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνει ότι τα τέσσερα χρόνια οι εξελίξεις έχουν δικαιώσει, σε μεγάλο βαθμό, τις κύριες επιλογές στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Αυστρία από την Τρίτη ο Νίκος Δένδιας - Η ατζέντα του

Mε τον Αυστριακό ομόλογο του, θα έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση ,μετά το πέρας της οποίας θα λάβουν χώρα διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
dendia delphi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Συζητήσεις με την Τουρκία πάντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της Άγκυρας απέναντι στην Ουάσιγκτον, μιλώντας στους Δελφούς, είπε ότι οι ΗΠΑ θα κρίνουν με ποιους όρους πρέπει να δώσουν πολεμικό υλικό και σε ποια χώρα.