ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Alexis Tsipras, Syriza, Vouli
Φωτό: Nick Paleologos / SOOC

Aλ. Τσίπρας: Ο πρωθυπουργός στηρίζει μία συμφωνία «δίχως ανταλλάγματα»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η σημερινή συζήτηση γίνεται μετά τη «δημοσιογραφική αποκάλυψη» ότι οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να «πριμοδοτήσουν» την Τουρκία με 40 F-16.

Σκληρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι σε αυτή την κρίσιμη στιγμή επιλέγει «την πιο επικίνδυνη μετατόπιση, την πιο επικίνδυνη αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της χώρας, από τη Μεταπολίτευση και μετά», άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση για την κύρωση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας. 

Τόνισε ότι αυτή ενέχει σημαντικές παραχωρήσεις χωρίς ανταλλάγματα, χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας, σχολιάζοντας ότι γι' αυτό ο πρωθυπουργός στην πρωτολογία του αφιέρωσε λίγο χρόνο για να την υπερασπιστεί και αντίθετα μίλησε για το θέμα της ακρίβειας. Είπε ότι η σημερινή συζήτηση γίνεται μετά τη «δημοσιογραφική αποκάλυψη» ότι οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να «πριμοδοτήσουν» την Τουρκία με 40 F16 και εκσυγχρονισμό άλλων 80 και κάλεσε τον πρωθυπουργό, εν είδει διαπραγματευτικού όπλου, να αναστείλει τη σημερινή κύρωση της συμφωνίας, να αποδείξει κατά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ ότι αυτό είναι ψέμα και εν συνεχεία να την ψηφίσει όταν επιστρέψει. Τόνισε πως το αν είναι ψέμα ή όχι θα φανεί από τις δηλώσεις που θα έχουν ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Μπάιντεν και από το αν θα δηλώσει κατηγορηματικά ότι αυτό είναι ψέμα.  

«Ο βασικός λόγος της αμηχανίας σας είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας βιώνει εξαιτίας των πολιτικών σας μία πρωτοφανή λαίλαπα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία να έρχεστε σήμερα σε μία συζήτηση κατεξοχήν κρίσιμη για εθνικά θέματα και να βρίσκεστε σε αυτό το δίλημμα ‘μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα'», είπε, χαρακτηρίζοντας τον «αμήχανο και στριμωγμένο». Αναφέρθηκε σε «αντιπολιτευτική ομιλία», του Αντώνη Σαμαρά στο συνέδριο της ΝΔ, που «θα ζήλευε κάθε βουλευτής της αντιπολίτευσης».

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε λέγοντας ότι η σημερινή συζήτηση ουσιαστικά αφορά στη θέση της Ελλάδας και την εξωτερική πολιτική που πρέπει να ασκεί, σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία και με εξαιρετικά επικίνδυνο τρόπο, μετά την «παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», με γεωπολιτικές ανακατατάξεις και μια ολοένα επιδεινούμενη παγκόσμια ενεργειακή και οικονομική κρίσης. Επέκρινε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι εγκαταλείπει τις πάγιες θέσεις της χώρας σε σχέση με τον ρόλο του πυλώνα σταθερότητας και διπλωματίας στην κρίσιμη περιοχή της Μεσογείου που βρισκόμαστε και ότι εγκαταλείπει τον μετριοπαθή και προσεκτικό ρόλο που διαδραμάτιζε παραδοσιακά η Ελλάδα τόσο εντός του ΝΑΤΟ, όσο και σε σχέση με τους αμερικανικούς σχεδιασμούς. Τον κατηγόρησε ότι επιμένει πως η Ελλάδα δεν πρέπει απλά να ανήκει στη Δύση αλλά να αποτελεί «το τελευταίο προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης προς Ανατολάς» και πως το συμφέρον της Ελλάδας «δήθεν υπαγορεύει, να πρωτοστατεί στο πλαίσιο των στρατιωτικών σχεδιασμών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, είτε παραχωρώντας επ' αόριστον ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, είτε αναβαθμίζοντας τον ρόλο της Αλεξανδρούπολης, είτε αποστέλλοντας όπλα στην Ουκρανία». Επιπλέον τον κατηγόρησε πως επιμένει ότι η χώρα πρέπει να είναι «πιστός και προβλέψιμος σύμμαχος που παραχωρεί εκ των προτέρων τις αμυντικές της δυνατότητες προς όφελος των συλλογικών αμυντικών συμφερόντων του ΝΑΤΟ ή των ΗΠΑ, προκειμένου να υπάρξει στο απροσδιόριστο μέλλον στήριξη των Συμμάχων της στα δικά της αμυντικά συμφέροντα έναντι της Τουρκίας».

Ο κ. Τσίπρας ρώτησε ποια είναι τα αποτελέσματα του «νέου δόγματος» της εξωτερικής πολιτικής, παραπέμποντας στην «κλιμάκωση» της τουρκικής επιθετικότητας το 2020 και, σήμερα, στην «αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας». Υποστήριξε ότι αυτές οι εξελίξεις είναι «αποτέλεσμα μιας αδιέξοδης στρατηγικής που έχετε υιοθετήσει στην εξωτερική πολιτική»

Ο κ. Τσίπρας θύμισε ότι τον Ιανουάριο του 2020 είχε πει στον πρωθυπουργό πως ήταν λάθος να υπογράψει την πρώτη αναθεώρηση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ προτού συναντήσει τον τότε Πρόεδρο Τραμπ και πως, τελικά, παρά την τότε ανακοίνωση του State Department «που υποστήριζε ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα» και την επιστολή Pompeo που έλεγε ότι οι ΗΠΑ «παραμένουν αφοσιωμένες στην ασφάλεια της Ελλάδας», το καλοκαίρι «το Oruc Reis παραβίαζε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα φτάνοντας στο σημείο να φτάσει στα 6 μίλια, στη Ρόδο και το Καστελόριζο ακόμα και στην Κρήτη».

«Σήμερα, φοβάμαι ότι για μια ακόμη φορά ενόψει του ταξιδιού σας, μας καλείτε να υποστηρίξουμε μια ακόμη αναθεώρηση της Συμφωνίας, με την οποία προβαίνετε σε δύο κολοσσιαίας σημασίας παραχωρήσεις στις ΗΠΑ», τόνισε. Είπε ότι πρώτον απεμπολεί το «εξαιρετικά σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί της Ελλάδας που είναι η ετήσια ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας, και γίνεστε ο πρώτος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης που συναινεί στην επ' αόριστον αξιοποίηση έξι ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων από τις ΗΠΑ. Και δεύτερον παραχωρείτε το λιμάνι της Αλεξ/πολης». Είπε ότι επιχειρεί «απίστευτη κοροϊδία», με την αναφορά του σε «5ετή συμφωνία», καθώς σε αυτήν προβλέπεται ουσιαστικά, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «ότι μετά την παρέλευση 5 ετών θα έχει τη δυνατότητα μια εκ των δυο πλευρών να την καταγγείλει και να ενημερώσει ώστε δυο χρόνια μετά να λήξει. Αν την καταγγείλει...».

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Business Daily, Syriza
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κοινωνική δυσαρέσκεια για την ακρίβεια παίρνει πολιτικά χαρακτηριστικά

Η Ε. Αχτσιόγλου υπενθύμισε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν αυξήθηκαν τα τιμολόγια της ΔΕΗ ούτε ένα ευρώ γιατί λειτουργούσε με κοινωνικά κριτήρια, ενώ σήμερα η ΔΕΗ που έχει ιδιωτικοποιηθεί έχει υπερκέρδη.
Tsipras, SYRIZA
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δικαιωμένος από τη διαδικασία των εσωκομματικών εκλογών ο Αλ. Τσίπρας

Όπως ανέφερε το στοίχημα της συμμετοχής ήταν ρίσκο γιατί «δεν υπήρχε ανθυποψήφιος, δεν υπήρχε αμφισβήτηση, αλλά και γιατί δεν κάναμε ότι έκαναν άλλα κόμματα, να προσκαλέσουμε τους φίλους να ψηφίζουν».
axtsioglou, bouli
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την αναγκαιότητα άμεσης πολιτικής αλλαγής τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου

Η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε την ανάγκη «πολιτικής αλλαγής» για να υπάρξει «μία ουσιώδης διαφορά και προοπτική», ενώ παράλληλα άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση.