ΓΔ: 779.68 -3.21% Τζίρος: 80.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
staikouras
Φώτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Χρ. Σταϊκούρας: Ανάγκη κοινών λύσεων στην ΕΕ για το ενεργειακό σοκ

Για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, ο υπουργός τόνισε ότι είναι προτιμότερο να βοηθάει κανείς στοχευμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη και να δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος.

Την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύης για όλους το 2023, έκανε λόγο ο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1. Επιπλέον δήλωσε ότι «φέτος εκτιμάται πως οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα έχουν σημαντικό ρυθμό ανάκαμψης», και τόνισε πως χρειάζεται δημοσιονομική ευελιξία και ότι απαιτείται να ληφθούν μέτρα για τη συγκράτηση του πληθωρισμού που θα πρέπει να είναι στοχευμένα αλλά όχι μόνιμα. Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι η Ελλάδα θα βγει το καλοκαίρι από την ενισχυμένη εποπτεία, είπε ωστόσο ότι η χώρα είναι σε επενδυτική βαθμίδα από την οποία εκτίμησε ότι θα βγει το 2023. Μάλιστα, τόνισε ότι η χώρα –λόγω της επενδυτικής βαθμίδας- θα επηρεάζεται περισσότερο από κρίσεις που έχουν κόστος στον δανεισμό της.

Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι προσεκτική στα δημοσιονομικά της και είπε πως στόχος είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους το 2023. Αναφορικά με την ενεργειακή κρίση και τα κρούσματα αισχροκέρδειας, σημείωσε ότι γίνονται έλεγχοι από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Σε ότι αφορά τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, είπε ότι είναι προτιμότερο να βοηθάει κανείς στοχευμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και να δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος που χρησιμοποιείται επίσης προς όφελος των πολιτών. Ο κ. Σταϊκούρας πρόσθεσε ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών εξακολουθεί να υφίσταται ενώ για τις εκλογές είπε πως δεν έχει τεθεί προβληματισμός από οποιονδήποτε συνάδελφο του στην ΕΕ. Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έλαβε την υψηλότερη προκαταβολή και την πρώτη δόση ανάμεσα σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες.

Επίσης, ο υπουργός ζήτησε ευρωπαϊκή λύση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και είπε χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκός προϋπολογισμός που να μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος. «Απαιτούνται κοινές ευρωπαϊκές λύσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη ρίζα του», τόνισε για την ενεργειακή κρίση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, YPOIK
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταϊκούρας: Από Σεπτέμβριο παρεμβάσεις εάν αυξηθούν οι τιμές καυσίμων και ρεύματος

Για το αν τα μέτρα θα είναι πριν ή μετά τις εκλογές, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως «ο σχεδιασμός είναι σχεδιασμός τετραετίας. Στις 20 Αυγούστου η χώρα βγαίνει από το καθεστώς αυξημένης επιτήρησης».
staikouras
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρ. Σταϊκούρας: Αναζητούμε πρόσθετο χώρο για νέα μέτρα στήριξης

Για το ενδεχόμενο να υπάρξει επιδότηση στα καύσιμα και τον Ιούλιο, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι το ισχύον πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο τέλος του Ιουνίου και είναι πολύ πρόωρο να γίνει τώρα μια παρόμοια συζήτηση.
XRIMATA, MONEY, METRITA, EURO
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανακοινώσεις εντός της εβδομάδας για στοχευμένα μέτρα στήριξης

Τα υψηλά φορολογικά έσοδα επιτρέπουν στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε στοχευμένα μέτρα υπέρ αυτών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. «Όχι» από Θ. Σκυλακάκη, Άδ. Γεωργιάδη και Αλ. Πατέλη στην αλόγιστη παροχολογία και τα οριζόντια μέτρα.
kostas-skrekas-energeia
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοικτή η παράταση των επιδοτήσεων στο ρεύμα ολόκληρο το 2022

Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας διαβεβαιώνει ότι τα μέτρα θα συνεχιστούν όσο θα διαρκεί η ενεργειακή κρίση. Δόθηκαν άλλα 400 εκατ. τον Ιανουάριο, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας. Η κυβέρνηση παραμένει θεατής, υπογραμμίζει ο Μ. Κατρίνης από το ΚΙΝΑΛ.