ΓΔ: 1223.89 0.25% Τζίρος: 34.70 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:47:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
gerapetritis
Φώτο: Menelaos Michalatos / SOOC

Γεραπετρίτης: Απόλυτη η στήριξη για την Ελλάδα από ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Αναφερόμενος στις προκλήσεις της Τουρκίας, ο υπ. Επικρατείας σημείωσε ότι η στάση την οποία τηρεί η Τουρκία είναι μια στάση από την οποία δεν μπορεί να αποκομίσει οφέλη».

Οι ελληνοτουρκικές διαφορές και η στάση εταίρων και συμμάχων ήταν το θέμα που κυριάρχησε στη συνέντευξη, στο 1ο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, που απάντησε όμως και στο ερώτημα αν η χώρα μας έχει στείλει επιπλέον όπλα στην Ουκρανία.

Εν πρώτοις, ο υπουργός Επικρατείας κατέγραψε τη «μεγάλη αμηχανία εκ μέρους της Τουρκίας», μια αμηχανία που σχετίζεται, όπως είπε, «με την εξαιρετική παρουσία του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις πολύ σημαντικές επαφές που είχε, την γενικότερη παράσταση την οποία αποκόμισαν οι Αμερικανοί από τον πρωθυπουργό, όλη την κεφαλαιοποίηση από την ελληνική διπλωματία. Εμείς δεν πρόκειται να ετεροκαθοριστούμε, η διπλωματία μας στηρίζεται σε αρχές, δεν πρόκειται, προφανώς, να μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας, έχει ήδη τοποθετηθεί ο υπουργός Εξωτερικών».

Και, με μεγαλύτερη έμφαση στη συνέχεια, «είμαστε απολύτως έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε μορφή λεκτικής ή άλλης, επίθεσης», με άλλα λόγια, όπως εξειδίκευσε στην επόμενη φράση του, «και στο πεδίο είτε πρόκειται για μορφές υβριδικού πολέμου, όπως ήταν αυτές που βιώσαμε το 2020 με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού είτε οποιαδήποτε άλλη πρόκληση από την Τουρκία, από ξηρά, θάλασσα ή αέρα. Είμαστε σε εξαιρετική κατάσταση, και διπλωματική και επιχειρησιακή, κοιτάμε να έχουμε μια στιβαρή διπλωματία, μια εξίσου στιβαρή εθνική άμυνα», ξεκαθάρισε επίσης.

Στο ερώτημα αν κατά την άποψή του, ο Ερντογάν παζαρεύει με τη Δύση ή στήνει σκηνικό έντασης, απάντησε ότι «η στάση την οποία τηρεί η Τουρκία είναι μια στάση από την οποία δεν μπορεί να αποκομίσει οφέλη, τηρεί επαμφοτερίζουσα στάση τόσο στο θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ όσο και σε εκείνο της ρωσικής εισβολής». Κατά συνέπεια, συμπλήρωσε, είναι κοινή αντίληψη ποιος στην ανατολική Μεσόγειο υποστηρίζει την ελευθερία και τη δημοκρατία με συνέπεια και σθένος, και ποιος όχι.

Στο θέμα δε, αν η ελληνική κυβέρνηση έμεινε ικανοποιημένη από την αντίδραση των Βρυξελλών, απάντησε ως εξής: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τοποθετήθηκε κατηγορηματικά», είπε και διευκρίνισε ότι «σε κάθε περίπτωση ισχύουν οι τελευταίες δηλώσεις, οι οποίες μπορεί και να παρεμβαίνουν και διορθωτικά στις αρχικές (δηλώσεις). Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδεικνύει απόλυτη στήριξη και αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο», τόνισε προσθέτοντας ότι «για να μπορέσει να υπάρξει ασφάλεια στην περιοχή θα πρέπει πρώτα να υπάρχει μια κοινή βάση κατανόησης που δεν μπορεί να είναι άλλη από την τήρηση των κανόνων διεθνούς δικαίου». Όταν δε, «η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό του διεθνούς δικαίου, όχι με λόγια αλλά με έργα, και από την άλλη πλευρά, η Τουρκία επιδίδεται σε πράξεις και βερμπαλισμούς, οι οποίοι απομειώνουν την ισχύ του διεθνούς δικαίου, είναι προφανές ποια στάση θα τηρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, εκεί τα πράγματα είναι πιο σαφή, κατά τον υπουργό Επικρατείας: η Τουρκία αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά οι ιδρυτικές συνθήκες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας είναι σαφείς στην περίπτωση που κάποιος επιβουλεύεται την κυριαρχία κράτους-μέλους. «Είναι αυτονόητο ότι δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις», επεσήμανε εξάλλου, και ανατρέχοντας στις δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ, στη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, υπογράμμισε ότι «ο σεβασμός των συμμάχων των ΗΠΑ είναι δεδομένος όσον αφορά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα». Υπάρχει, άλλωστε, συμπλήρωσε, κάτι υπογεγραμμένο, και το οποίο συνιστά διεθνή υποχρέωση των ΗΠΑ στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας για την παροχή αμοιβαίας συνδρομής.

Στο θέμα του ελληνοτουρκικού διαλόγου, υπό τις τρέχουσες συνθήκες δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγικός διάλογος, υποστήριξε χαρακτηρίζοντας «αυτονόητο» ότι την ίδια στιγμή που «έχουμε βεβήλωση μνημείων, υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό χώρο κυριαρχίας και εμπρηστικές δηλώσεις, διάλογος που θα φέρει αποτελέσματα, δεν μπορεί να υπάρξει».

Παρά ταύτα, «είμαστε δεδομένα, σταθερά, πάγια υπέρ του διαλόγου και το έχουμε αποδείξει και σε τεχνικό επίπεδο και για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και κατά τη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες», ανέφερε με την αναγκαία διευκρίνιση, ξανά, ότι διάλογος ουσίας με εμπρηστική ρητορική - επιθετικές ενέργειες και χωρίς κοινή βάση διεθνούς δικαίου, δεν μπορεί να υπάρξει.

Το ελληνοτουρκικό ζήτημα εξ ορισμού δεν είναι διμερές, εξ ορισμού ασκεί επιρροή σε μια ευρύτερη και ευαίσθητη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, επιχειρηματολόγησε επιπλέον, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι αυτό έχει ήδη αναγνωριστεί, η ΕΕ με πάρα πολύ σαφείς πράξεις και αναφορές έχει αναβαθμίσει τα ζητήματα της κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου, σε ένα ζήτημα της ίδιας της ΕΕ. Θύμισε εξάλλου στο σημείο αυτό και την παρουσία της ηγεσίας των ευρωπαϊκών θεσμών στον Έβρο στην προηγούμενη κρίση.

Για τα F-35, αφού έκανε λόγο για πρόγραμμα δεκαετίας, έκανε γνωστό ότι θα περάσει και από την Βουλή των Ελλήνων, έτσι ώστε να υπάρξει στην Επιτροπή Εξωτερικών και 'Αμυνας η αναγκαία ενημέρωση και, εφόσον χρειαστεί, και στην Ολομέλεια. Με την εκτίμηση επίσης ότι η πρώτη φάση συζήτησης θα ξεκινήσει εντός του 2022, τόνισε κλείνοντας ότι το F-35 αλλάζει τους συσχετισμούς και λειτουργεί τελείως αποτρεπτικά.

Στο ερώτημα εάν εστάλησαν επιπλέον όπλα στην Ουκρανία, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε: «Δεν έχουν σταλεί περαιτέρω όπλα, περαιτέρω οπλισμός, σε σχέση με τον αρχικό μας σχεδιασμό. Προφανώς υπάρχει η χρήση των αναγκαίων αναλωσίμων, των εφοδίων για τα όπλα που έχουμε στείλει».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oikonomou
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Οικονόμου: Η Ελλάδα δεν εγκλωβίζεται πλέον σε επώδυνα διλήμματα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η χώρα είναι ανυποχώρητη στα εθνικά της δίκαια, τα οποία είναι και απολύτως κατοχυρωμένα και καλά προστατευμένα και δεν πανικοβάλλεται αλλά οφείλει να είναι σε εγρήγορση.
kiriakos mitsotakis, kyvernisi, prothipourgos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ουκρανία και ενέργεια στο επίκεντρο των συζητήσεων στις Βρυξέλλες

Ο πρωθυπουργός στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ θα υπογραμμίσει τη διάσταση της συνεργασίας ΝΑΤΟ-Ε.Ε., καθώς και τη σημασία της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας. Αύριο θα συζητηθεί στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το θέμα της ενέργειας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολύτιμο σύμμαχο και εταίρο χαρακτηρίζουν την Ελλάδα οι ΗΠΑ

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να προάγουν μαζί με την Ελλάδα τους κοινούς στόχους σε Ανατολική Μεσόγειο, Δυτικά Βαλκάνια, και στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα κατάφερε να ενισχύσει τις διεθνείς της συμμαχίες

Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε μεταξύ άλλων, την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, στην περιοχή του Ιονίου, από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, υπογραμμίζοντας την προσήλωση της χώρας στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη με Γιοχάνες Χαν για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο

Ο πρωθυπουργός επισήμανε στον Ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για τον Προϋπολογισμό και τη Διοίκηση πως το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο θα πρέπει να παρέχει επαρκή περιθώρια για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

O πρωθυπουργός θα επιδιώξει συντονισμό με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, καθώς καμιά από τις χώρες και πολύ περισσότερο η Ελλάδα δεν βρίσκεται σήμερα εκεί που βρισκόταν κατά την κρίση χρέους.