ΓΔ: 1198.72 -0.88% Τζίρος: 27.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:21:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Μητσοτάκης: Ο ρόλος της Ελλάδας για την ενεργειακή αυτονομία της ΕΕ

«Όποια λύση κι αν οραματιστεί κανείς, σίγουρα θα περιλαμβάνει την Ελλάδα», τονίζει ο πρωθυπουργός σχετικά με τη μεταφορά αερίου στην Ευρώπη από Κύπρο και Ισραήλ.

Βασικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην προσπάθεια της Ευρώπης να αποκτήσει ενεργειακή αυτονομία, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters από την Αστυπάλαια την οποία επισκέφθηκε χθες. 

«Όταν πρόκειται για φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο, νομίζω ότι πρέπει να εξετάσουμε όλες τις επιλογές και πρέπει να βρούμε τον πιο αποδοτικό τρόπο μεταφοράς του φυσικού αερίου που υπάρχει στην Κύπρο ή στο Ισραήλ στην ευρωπαϊκή αγορά», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης στο Reuters και προσέθεσε ότι «όποια λύση κι αν οραματιστεί κανείς, σίγουρα θα περιλαμβάνει την Ελλάδα». 

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα διαθέτει έναν τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου και σχεδιάζει να κατασκευάσει άλλες δύο εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου, η μία εκ των οποίων είναι πλωτή στα ανοικτά της βόρειας πόλης της Αλεξανδρούπολης. Επεκτείνει το ηλεκτρικό της δίκτυο για να μπορέσει να αξιοποιήσει περισσότερο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μια σύνδεση φυσικού αερίου με τη Βουλγαρία αναμένεται επίσης να είναι έτοιμη τον επόμενο μήνα

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν δηλώσει ότι αναζητούν τρόπους για να επεκτείνουν τις εισαγωγές και την αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου μετά το ξέσπασμα του πολέμου, καθώς και να εισάγουν φυσικό αέριο από άλλες αγορές και να επιταχύνουν τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο κ. Μητσοτάκης ταξίδεψε στην Αστυπάλαια, η οποία αποκαλείται επίσης η πεταλούδα του Αιγαίου λόγω του σχήματός της, για να επιβλέψει ένα έργο που ξεκίνησε από την κυβέρνηση και τη γερμανική Volkswagen πριν από ένα χρόνο για την αντικατάσταση όλων των οχημάτων στο νησί με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τονίζει το Reuters.

«Αυτό που βλέπετε εδώ είναι μια ματιά στο μέλλον», σημείωσε ο πρωθυπουργός, ενώ το Reuters επισημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης 
έχει πει ότι το φυσικό αέριο είναι μόνο ένα μεταβατικό καύσιμο και έχει δεσμευτεί να ενισχύσει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ελπίζει ότι η Αστυπάλαια, που μετατρέπεται σιγά σιγά σε ένα πράσινο νησί, θα μπορούσε να γίνει πρότυπο για όλα τα ελληνικά νησιά. «Ο άνεμος και ο ήλιος που έχουμε εδώ παράγουν την φθηνότερη δυνατή ηλεκτρική ενέργεια και είναι άφθονος και δικός μας. Δεν χρειάζεται να βασιζόμαστε σε κανέναν άλλον», προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε βέβαιος ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, την περίοδο αιχμής του τουρισμού, όταν η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για τα συστήματα ψύξης αυξάνεται. Σημείωσε ακόμη ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τόσο οι ανεμογεννήτριες όσο και οι ηλιακοί συλλέκτες, θα λειτουργούν σε πλήρη δυναμικότητα, και η Ελλάδα, η οποία έχει απομακρυνθεί από τον άνθρακα, εξακολουθεί να διαθέτει ορισμένες μονάδες άνθρακα που λειτουργούν για εφεδρεία και επαρκή αποθέματα φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Με ένα μεγάλο ποσοστό του μείγματος ηλεκτροπαραγωγής της Ελλάδας να προέρχεται από το φυσικό αέριο, η Αθήνα έχει υιοθετήσει μέτρα ύψους περίπου 7 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει τους καταναλωτές να αντιμετωπίσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος. Ωστόσο, ο Μητσοτάκης πιέζει για μια απάντηση σε επίπεδο ΕΕ. «Φοβάμαι ότι αυτό δεν θα είναι αρκετό αν δεν έχουμε μια πιο δραστική και μόνιμη λύση», δήλωσε, αναγνωρίζοντας ότι η χάραξη μιας κοινής ευρωπαϊκής πορείας «δεν ήταν πάντα εύκολη».

Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε επίσης τα νησιά Κως και Ψέριμος, λίγα μόλις μίλια από την Τουρκία. Οι εντάσεις μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ, οι οποίοι διαφωνούν επίσης για τα δικαιώματα έρευνας ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο, έχουν αναζωπυρωθεί. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η περιοχή είναι άλλη μια πηγή έντασης. Ερωτηθείς εάν οι σχέσεις θα μπορούσαν να βελτιωθούν, είπε: «Νομίζω ότι εναπόκειται στην Τουρκία να αλλάξει τη συμπεριφορά της. Ποτέ δεν ήμασταν εμείς αυτοί που ξεπερνούσαμε τα όρια όσον αφορά την επιθετικότητα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Mitsotakis-Kyriakos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Εξετάζουμε νέας διασύνδεση με Αίγυπτο για φθηνή ενέργεια από ΑΠΕ

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Αιγύπτου όπου υπογράμμισε τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας και του συντονισμού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην ανατολική Μεσόγειο
Kyriakos Mitsotakis, Kyvernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Συνεχής στήριξη μέχρι το τέλος της ενεργειακής κρίσης

Ο πρωθυπουργός κατά την διάρκεια επίσκεψης του στα Μέγαρα ανέφερε επίσης πως προωθείται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας, κτηνοτροφίας και πτηνοτροφίας.
Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εγκαινιάζει το πράσινο σχέδιο Gr-eco της Χάλκης ο πρωθυπουργός

Το όφελος από την πράσινη μετάβαση της Χάλκης υπολογίζεται συνολικά σε 180.000 με 250.000 ευρώ το χρόνο ενώ η πράσινη ενέργεια από το φωτοβολταϊκό αντικαθιστά την πετρελαϊκή παραγωγή ρεύματος από την Ρόδο.
Kyriakos Mitsotakis, Kyvernisi, Prothipourgos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο η Ελλάδα οραματίζεται ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP26) ανέφερε πως η Ελλάδα χάρη στη γεωγραφική της θέση μπορεί να παίξει βασικό ρόλο στο φυσικό αέριο αλλά και την παραγωγή υδρογόνου.
energeia_ape
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι ελληνικές προτάσεις για την ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

H γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε πως η χαμηλού κόστους ανανεώσιμη ενέργεια συνιστά αποτελεσματική απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ.