ΓΔ: 1413.59 0.02% Τζίρος: 49.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:31:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
dimas-xristos
Φώτο: Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας

Χρ. Δήμας: Να αξιοποιηθούν οι καινοτόμες τεχνολογίες από τη ναυτιλία

Οι ψηφιακές λύσεις μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτης για την αλλαγή και ως παράγοντας για πιο στοχευμένες λήψεις αποφάσεων από πλοιοκτήτες και ναυτιλιακές εταιρείες.

Την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών αιχμής, την τεχνητή νοημοσύνη και την ρομποτική σημείωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας πως απαιτείται ώστε να εξασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον για τις θάλασσας, σημειώνοντας ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις φέρνουν μια νέα εποχή στον κλάδο της ναυτιλίας.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Δήμας στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Λιμένων Ελλάδος με τίτλο: «Λιμάνια με το βλέμμα στο μέλλον: Προκλήσεις και Προοπτικές», στο πλαίσιο των Ποσειδωνίων 2022, μίλησε για την νεα εποχή στον κλάδο της ναυτιλίας και την απήχηση που έχει στην ελληνική κοινωνία, την ιστορία και οικονομία και πιο συγκεκριμένα είπε: «Τα Posidonia 2022 αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις του κλάδου της ναυτιλίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες αιχμής, την τεχνητή νοημοσύνη και την ρομποτική μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις θάλασσες μας και το περιβάλλον γενικότερα που να έχει παράλληλα ισχυρότερο οικονομικό αποτύπωμα.

Η εξέλιξη του κλάδου της ναυτιλίας έχει διαμορφώσει ένα νέο πλαίσιο για τα logistics, την ασφάλεια σε πολλαπλά επίπεδα και φυσικά για την ενεργειακή μεταφορά (διακίνηση καυσίμων), διαφοροποίηση και αυτονομία. Η Ελλάδα έχοντας την τεχνογνωσία, την εμπειρία, την γεωγραφική θέση αλλά και διαθέτοντας τον μεγαλύτερο στόλο παγκοσμίως μπορεί να εκμεταλλευτεί την διεθνή συγκυρία και να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις».

Παράλληλα περισσότερες από 30 νεοφυείς επιχειρήσεις (start-up) ναυτιλιακής τεχνολογίας από όλο τον κόσμο παρουσιάζουν τις λύσεις και τις πλατφόρμες τους στη φετινή Έκθεση Ποσειδώνια. Οι ιδρυτές και οι διευθύνοντες σύμβουλοι μερικών από αυτές τις start-up μοιράστηκαν τις ιδέες και τις απόψεις τους στο TradeWinds Shipowners Forum. Παρουσιάζοντας το σχετικό πάνελ συζήτησης, ο Julian Bray, αρχισυντάκτης του δημοφιλούς περιοδικού TradeWinds, δήλωσε: «Η ψηφιακή ναυτιλιακή τεχνολογία αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς εν μέσω αυξανόμενων αναγκών για λύσεις σε ένα νέο σύνολο προβλημάτων, που περιλαμβάνουν την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα και τις πρωτοφανείς δυσχέρειες  στη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας».

Παρότι ο παγκόσμιος τομέας της ναυτιλιακής τεχνολογίας κατέγραψε πέρσι ρεκόρ χρηματοδότησης, οι επιχειρηματίες παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με την ικανότητά τους να διατηρήσουν αυτή τη δυναμική, ειδικά καθώς τα Venture Capitals (VC) δείχνουν κάποια απροθυμία να επενδύσουν εξαιτίας της αβεβαιότητας που περιβάλλει τους μακροπρόθεσμους ρυθμιστικούς κανόνες και την εφαρμογή των σχετικών πολιτικών. Ωστόσο, η Zero North μόλις πριν από λίγες ημέρες συγκέντρωσε $50 εκατομμύρια σε έναν δεύτερο γύρο χρηματοδότησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη τεχνολογική start-up από την Ελλάδα που χρηματοδοτήθηκε από ένα από τα μεγαλύτερα VC στον κόσμο, την General Catalyst των ΗΠΑ, ήταν μια ναυτιλιακή πλατφόρμα προσλήψεων, η επένδυση στην οποία –άγνωστου ύψους– ολοκληρώθηκε πέρσι. Ανάμεσα στους πελάτες της είναι και μία από τις 100 κορυφαίες ναυτιλιακές εταιρείες στον κόσμο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

adonis-georgiadis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης: Στη νέα εποχή η Ελλάδα με τα ινστιτούτα υψηλής τεχνολογίας

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε πως η ίδρυση των δυο νέων ινστιτούτων δείχνει ότι η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στη νέα εποχή καθώς διαθέτει το κατάλληλο επιστημονικό δυναμικό.
dimas-xristos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήμας: Σε υψηλό 10ετίας ο δείκτης έντασης δαπανών Έρευνας και Ανάπτυξης

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τα θέματα Έρευνας και Καινοτομίας υπογραμμίζει ότι το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας έχει εξαιρετικά μεγάλες δυνατότητες και οι ιστορίες επιτυχίας που σημειώνει καθημερινά αποτελούν ένα ισχυρό μήνυμα αισιοδοξίας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήμας: Πάνω από 418 εκατ. ευρώ για ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε πως αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της κυβέρνησης και περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών των ερευνητικών κέντρων.
Perivallon, Klimatiki Allagi, Klima, Clima
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπ. Ανάπτυξης: Μελέτη για την υποστήριξη του Εθνικού Οικοσυστήματος Έρευνας

Με ορίζοντα το 2030 θα πραγματοποιηθεί μεταξύ άλλων ανάλυση των δεδομένων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση κοινωνικών προκλήσεων όπως των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαξ. Σενετάκης: Σημαντικό το έργο της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας

Η ΕΕΑΕ «Ρυθμίζει, νομοθετεί, αδειοδοτεί επιθεωρεί, καταρτίζει εκπαιδεύει, παρέχει υπηρεσίες διεξάγει έρευνες, μετράει, ενημερώνει εκπροσωπεί τη χώρα στην EURATOM» αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υφυπουργός Ανάπτυξης.