ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Kostas Skrekas, Kivernisi
Φωτο: Dimitris Kapantais / SOOC

Κ. Σκρέκας: Η Ελλάδα καθιερώνεται ως ενεργειακός κόμβος στη ΝΑ Ευρώπη

Στη συνάντηση με την Ευρωπαία εκπρόσωπο, ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία και επισήμανε τα πολλαπλά οφέλη από την ανάπτυξη γραμμής υψηλής τάσης με την Αλβανία.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συναντήθηκε σήμερα με την Γενική Διευθύντρια Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ditte Juul - Jorgensen, με τον υπουργός να σημειώνει ότι με τα έργα υποδομών που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα θα αυξηθούν σημαντικά οι αποθηκευτικές δυνατότητες της χώρας ενώ επίσης η διασυνδεσιμότητα με τις άλλες βαλκανικές χώρες μπορεί να δημιουργήσει πολλαπλά οφέλη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης και η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli.Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Σκρέκας ενημέρωσε την κ. Jorgensen για τις νέες υποδομές φυσικού αερίου που υλοποιούνται στην Ελλάδα, με τις οποίες θα τριπλασιαστεί η αποθηκευτική δυναμικότητα της χώρας σε Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο.

Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι τα έργα αυτά θα ενισχύσουν την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια και θα επιταχύνουν την απεξάρτηση από τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων. Επίσης, συζητήθηκε η σημασία της διασυνδεσιμότητας των συστημάτων φυσικού αερίου των βαλκανικών χωρών, η οποία μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της ενεργειακής ανταγωνιστικότητας των χωρών της περιοχής.

Παράλληλα, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία ενώ επισήμανε ότι από την ανάπτυξη μιας νέας γραμμής υψηλής τάσης με την Αλβανία, θα προκύψουν πολλαπλά οφέλη, όπως η καλύτερη ενσωμάτωση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Με μεγάλη χαρά υποδέχθηκα σήμερα, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τη Γενική Διευθύντρια Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ditte Juul - Jorgensen. Ενημέρωσα την κυρία Joergensen για τα έργα υποδομής που υλοποιούμε σε συνεργασία με τις χώρες των Βαλκανίων, όπως τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας και τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB. Η Ελλάδα, με σταθερά βήματα, καθιερώνεται ως πυλώνας ενεργειακής σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη περιφερειακών υποδομών διασύνδεσης, στον τομέα του φυσικού αερίου. Η εμβάθυνση της ενεργειακής συνεργασίας των χωρών των Βαλκανίων αποτελεί κλειδί για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας ολόκληρης της περιοχής. Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία, Ελλάδα και Ε.Ε. συμπορεύονται στο κοινό όραμα για μια ασφαλή, βιώσιμη και προσιτή ενέργεια».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κίνητρα από το ΥΠΕΝ για την παραγωγή βιομεθανίου, προτάσεις από τη ΔΕΔΑ

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΔΑ έχει ήδη καταθέσει, στα τέλη του 2021, αίτηση στη ΡΑΕ για έκδοση άδειας διανομής βιομεθανίου σε δίκτυα χαμηλής και μέσης πίεσης ενώ σχεδιάζει τα πρώτα πιλοτικά έργα διανομής βιομεθανίου στους νομούς Σερρών και Ημαθίας.
Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Κ. Σκρέκα για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας

Την αξιολόγηση της επάρκειας εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας από τη Ρωσία θα πραγματοποιήσει στο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων.
Kostas Skrekas, Kivernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Σκρέκας: Θα ανακτήσουμε 6 δισ. υπερέσοδα μέσα στον επόμενο χρόνο

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε πως τα σχεδόν 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο μέχρι και τον Ιούνιο, από τα υπερ-έσοδα του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ, του ΕΛΑΠΕ, η κυβέρνηση τα έχει επιστρέψει στους πολίτες.
Revma, Reuma, Timologia
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έρχεται στη Βουλή η ρύθμιση για αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής

Με την ρύθμιση αυτή επέρχεται έμμεση αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής των τιμών. Το ύψος της αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών θα καθοριστεί μετά την ψήφιση του νόμου με υπουργική απόφαση και θα ισχύσει από 1η Ιουλίου.