ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Adonis-Georgiadis

Αδ. Γεωργιάδης: Μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ΑΠΕ στην Ελλάδα

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε πως το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος μπορεί να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσεων για την αναβάθμιση του δικτύου ενέργειας. Για ρεκόρ 28 ετών των επενδύσεων στην Ελλάδα έκανε επίσης λόγο ο υπουργός.

Την σημασία της πράσινης ανάπτυξης και του περιβαλλοντικού προσήμου των επενδύσεων υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης που τόνισε τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στην ενεργειακή μετάβαση και την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ενώ ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει διάφορες σκέψεις για την αναβάθμιση του δικτύου ενέργειας.

«Στον σύγχρονο κόσμο, κάτι που δεν έχει γίνει ευθέως αντιληπτό, είναι ότι καμία πια επένδυση, μα απολύτως καμία επένδυση, δεν μπορεί να γίνει χωρίς να ακολουθεί τους όρους τής βιώσιμης ανάπτυξης και του σεβασμού στο περιβάλλον. Η εικόνα που έχουμε κατά το παρελθόν, ότι μπορούν να έρθουν κάποιοι επενδυτές και στην απληστία τους να κερδίσουν περισσότερα χρήματα θα καταστρέψουν το περιβάλλον, θα αδιαφορήσουν παραδείγματος χάρη για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, θα αδιαφορήσουν για το τι θα γίνουν τα λύματα των εργοστασίων τους ή θα αδιαφορήσουν για οτιδήποτε άλλο, είναι μία εικόνα περασμένων δεκαετιών για ένα ευρωπαϊκό κράτος όπως είναι η Ελλάδα».

Αυτό ξεκαθάρισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο συνέδριο «Green Deal Greece 2022» του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) ενώ ζήτησε τη συμβολή του προέδρου ΤΕΕ Γιώργου Στασινού -στο πλαίσιο της πολύπλευρης συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ υπουργείου και επιμελητηρίου - για την ταχεία και άμεση επέκταση και ανάπτυξη των δικτύων ενέργειας, προκειμένου να δημιουργηθεί αναγκαίος ενεργειακός χώρος για την επιτάχυνση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει εξαιρετικά κεντρικό ρόλο στην κλιματική αλλαγή και στις ΑΠΕ καθώς έχουμε πλεονέκτημα, όπως είπε, και στην ηλιακή ενέργεια και στην αιολική ενέργεια. Ωστόσο «έχουμε όμως ένα πρόβλημα, δεν έχουμε αυτή τη στιγμή δίκτυο. Οι αιτήσεις που έρχονται κάθε μέρα στο γραφείο μου για πράσινη ενέργεια είναι άπειρες. Αν μπορούσαμε να τις υλοποιήσουμε όλες αυτές θα μπορούσαμε να εξάγουμε και στις γειτονικές χώρες και η Ελλάδα από εισαγωγέας ενέργειας να γίνει εξαγωγές τα επόμενα χρόνια».

«Έχουμε στο μυαλό μας στην κυβέρνηση διάφορες σκέψεις για το πρόβλημα» επισήμανε και προσέθεσε ότι «η Ελλάδα με ανταγωνιστική ενέργεια μπορεί να ξαναγίνει γρήγορα υπολογίσιμη βιομηχανική δύναμη. Δεν μας λείπει τίποτα. Και σε καλό χώρο είμαστε και έξυπνους ανθρώπους έχουμε και εργατικό δυναμικό μπορούμε να εκπαιδεύσουμε και που είναι ήδη εκπαιδευμένο σε μεγάλο βαθμό έχουμε. Αρκεί να τρέξουμε γρήγορα και να αρπάξουμε την ευκαιρία η οποία έχει παρουσιαστεί μπροστά μας. Αυτός θα ήταν ένας πραγματικά μεγάλος εθνικός στόχος. Και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος σε όλο αυτό μπορεί να παίξει πολύ μεγάλο ρόλο».

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι το Επιμελητήριο μπορεί να βοηθήσει με ιδέες για την αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. «Γιατί σήμερα αναγκαζόμαστε να καθυστερήσουμε επενδύσεις και να κακοκαρδίζουμε επενδυτές γιατί απλά δεν μπορούμε να τους δώσουμε χώρο. Αυτοί θέλουν να φέρουν τα λεφτά τους και να φτιάξουν έργα στην Ελλάδα και να παράγουν ενέργεια την οποία έχουμε απόλυτη ανάγκη αλλά το δίκτυο δεν έχει χώρο» όπως είπε.

Ο ίδιος τόνισε: «Έχω βαρεθεί να ακούω βιομηχάνους που έρχονται στο γραφείο μου και μου λένε, θέλω να αξιοποιήσω την ηλιακή ενέργεια για το εργοστάσιό μου αλλά ο ΔΕΔΔΗΕ δεν μου δίνει πρόσβαση στο δίκτυο. Και έχω κάνει αίτηση και περνάνε τρεις, τέσσερις και πέντε μήνες και μας ενημερώνουν από το ΔΕΔΔΗΕ ότι δεν υπάρχει χώρος. Και τους λέμε να φτιάξουν υποσταθμό και μας απαντούν  ότι και με υποσταθμό πάλι δεν υπάρχει χώρος».

Ο υπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία του με έναν απολογισμό των ξένων επενδύσεων που ήρθαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια λέγοντας ότι «το 2021 είχαμε ρεκόρ άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα των τελευταίων 28 ετών και το 2022 θα σπάσουμε αυτό το ρεκόρ. Είμαι πολύ χαρούμενος που αυτό έγινε επί θητείας μου».

Επίσης σημείωσε πως «υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες η ελληνική οικονομία στέκεται όρθια, προχωρά, προσελκύει ξένες επενδύσεις, ανοίγουν θέσεις εργασίας, πέφτει η ανεργία, πάει καλά ο τουρισμός και προχωράμε. Και θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα και την ίδια εργατικότητα και τα επόμενα χρόνια εφόσον ο ελληνικός λαός αποφασίσει να μας εμπιστευτεί ξανά τις τύχες τους, γιατί, να μην ξεχνάμε, ότι το μεγάλο αφεντικό εδώ είναι πάντα ο ελληνικός λαός και αυτός αποφασίζει».

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει κάποια στιγμή αλλά η μάχη με την κλιματική αλλαγή είναι αυτή που θα κρατήσει καιρό. Και η Ελλάδα είναι εδώ να πρωταγωνιστήσει» κατέληξε ο υπουργός.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

photovoltaika-parka
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επένδυση 80 εκατ. ευρώ για φωτοβολταϊκό πάρκο 100 MW στη Δράμα

Την ενέργεια από το φωτοβολταϊκό θα αγοράζει σε προσυμφωνημένη τιμή η ελβετική AXPO ενώ την κατασκευή του πάρκου που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο ανέλαβαν η αμερικανική AMERESCO και η ελληνική SUNEL.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδ. Γεωργιάδης: Σε καλή θέση η χώρα παρά την ενεργειακή αβεβαιότητα

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε πως χάθηκε για πάντα το πλεονέκτημα της κεντρικής Ευρώπης να προμηθεύεται σε χαμηλές τιμές το ρωσικό φυσικό αέριο και τόνισε ότι η Ελλάδα θα είναι πρωτοπόρα στον κλάδο ενέργειας.
Kostas Skrekas, Kivernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Σκρέκας: Θα ανακτήσουμε 6 δισ. υπερέσοδα μέσα στον επόμενο χρόνο

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε πως τα σχεδόν 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο μέχρι και τον Ιούνιο, από τα υπερ-έσοδα του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ, του ΕΛΑΠΕ, η κυβέρνηση τα έχει επιστρέψει στους πολίτες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάγκη για μεγάλες επενδύσεις σε ΑΠΕ στα Βαλκάνια με ορίζοντα το 2030

Οι περισσότερες χώρες των Βαλκανίνων υστερούν σημαντικά στον εκσυγχρονισμό του ενεργειακού τους τομέα διαθέτοντας ανεπαρκείς και «γερασμένες» υποδομές, μεγάλη εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα και καθυστερημένη υιοθέτηση των ΑΠΕ.