ΓΔ: 798.11 -2.39% Τζίρος: 59.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για την ενεργειακή επάρκεια

Στη σκιά των τελευταίων εξελίξεων στον ενεργειακό τομέα και υπό τον φόβο να διακοπεί εντελώς η ροή ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη, στο Μέγαρο Μαξίμου συγκαλείται η σύσκεψη.

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη μετά την χθεσινή ανακοίνωση της Gazprom ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την καλή λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1, που εξυπηρετεί την Ευρώπη.

Ο ρωσικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι αδυνατεί να επιβεβαιώσει πως θα ανακτήσει μια γερμανική τουρμπίνα η οποία είχε σταλεί για επιδιόρθωση στον Καναδά.

Στη σκιά των τελευταίων εξελίξεων στον ενεργειακό τομέα και υπό τον φόβο να διακοπεί εντελώς η ροή ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη, στο Μέγαρο Μαξίμου συγκαλείται σήμερα το απόγευμα έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία όλων των παραγόντων της αγοράς.

Στην σύσκεψη συμμετέχουν οι Γιώργος Γεραπετρίτης, Άκης Σκέρτσος, Κώστας Σκρέκας, Αθανάσιος Πετραλιάς και Αλέξάνδρα Σδούκου.

Από την πλευρά των φορέων της αγοράς θα συμμετέχουν οι κ. Δαγούμας (πρόεδρος της ΡΑΕ), κ. Στάσσης (διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ), κ. Ξιφαράς (διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ), κ. Γκάλι (ΔΣ ΔΕΣΦΑ) και κ. Κάπρος (καθηγητής ενεργειακής οικονομίας στο ΕΜΠ, σύμβουλος της κυβέρνησης).

Gazprom: Δεν εγγυάται την καλή λειτουργία του Nord Stream 1

Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom δήλωσε πως δεν μπορεί να εγγυηθεί την καλή λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1, που εξυπηρετεί την Ευρώπη, λέγοντας ότι αδυνατεί να επιβεβαιώσει ότι θα ανακτήσει μια γερμανική τουρμπίνα που είχε σταλεί για επιδιόρθωση στον Καναδά.

«Η Gazprom δεν έχει στην κατοχή της κανένα έγγραφο που επιτρέπει στη Siemens να βγάλει από τον Καναδά τον κινητήρα της τουρμπίνας αερίου», που η Οτάβα λέει, ωστόσο, πως θέλει να επιστρέψει στο Βερολίνο, ανέφερε η Gazprom σε ανακοίνωση.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είναι δυνατό να εξαγάγουμε αντικειμενικό συμπέρασμα σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της κατάστασης σχετικά με τη λειτουργία με πλήρη ασφάλεια» του αγωγού, προσθέτει ο όμιλος.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει την ανακοίνωση της Gazprom, σύμφωνα με την οποία δεν διαθέτει έγγραφα που δείχνουν ότι η Siemens έλαβε άδεια να φέρει από τον Καναδά μια τουρμπίνα αερίου για τον αγωγό Nord Stream 1.

«Δεν σχολιάζουμε δηλώσεις της Gazprom», δήλωσε εκπρόσωπος για το υπουργείο και πρόσθεσε πως η Siemens ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στο στάδιο προγραμματισμού έτσι ώστε η μεταφορά και η ανάπτυξη να μπορέσουν να λάβουν χώρα το ταχύτερο δυνατό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oikonomou
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Οικονόμου: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την ενεργειακή ασφάλεια

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως η χώρα μας έχει μεριμνήσει και έχει λάβει τα μέτρα της στον βαθμό του εφικτού και θα βρεθεί σε καλύτερη μοίρα ακόμα και υπάρξει το ακραίο σενάριο διακοπής αερίου από τη Ρωσία.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Γρήγορα η υποκατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου

«Οι πρόσφατοι εκβιασμοί της Μόσχας, καθιστούν αυτή τη συνεργασία όχι απλά αναγκαία αλλά κατεπείγουσα», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρωτοστατεί σε αυτή την προσπάθεια, ενώ είναι πρόθυμη να συνδράμει γειτονικά κράτη όπως η Βουλγαρία.
Oikonomou
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Οικονόμου: Εμείς σε ευρώ πληρώναμε και θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε

Οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ήμερο του Μαΐου. Μέχρι τότε θα έχει αποσαφηνιστεί πλήρως η στάση τόσο των κρατών όσο και των εταιρειών της ΕΕ, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Mitsotakis-Revithousa-DESFA
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η στήριξη θα συνεχιστεί και τον Μάιο, έτοιμοι για το χειρότερο σενάριο

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια ευρωπαϊκή απάντηση, ο πρωθυπουργός τόνισε πως όλοι οι Έλληνες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει σημαντικά πρόσθετα μέτρα.