ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Οι στόχοι της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής και τα γερμανικά εμπόδια

Κάτι παραπάνω από την εξασφαλισμένη σαφή καταδίκη της τουρκικής παραβατικότητας θα προσπαθήσει να κερδίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Στη γερμανική απροθυμία να συναινέσει στη λήψη κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας σκοντάφτει η ελληνική διπλωματική ατζέντα και οι προσδοκίες του πρωθυπουργού να εξασφαλίσει στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. κάτι παραπάνω από μια δήλωση καταδίκης του μνημονίου Άγκυρας – Τρίπολης.

Συγκεκριμένα, όπως έχει γίνει γνωστό, η ελληνική πλευρά έχει ήδη εξασφαλίσει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα προχωρήσει σήμερα σε σαφή καταδίκη της τουρκικής πρωτοβουλίας για συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με τη Λιβύη, όπως έγραψε το BD την Τρίτη.

Αναλυτικότερα, το Συμβούλιο σημειώνει ότι η συμφωνία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δε συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παραγάγει οποιεσδήποτε νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη.

Με τον τρόπο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με τις ενέργειες της Τουρκίας.

Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ήλπιζε σε κάτι παραπάνω, δηλαδή στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας.

Κάτι τέτοιο όμως δε φαντάζει πιθανό. Το Βερολίνο μπορεί να δηλώνει ότι συμφωνεί πλήρως με το πνεύμα της ανακοίνωσης, παρασκηνιακά όμως αντιδρά στην ανάληψη ουσιαστικής δράσης απέναντι στη τουρκική παραβατικότητα.

Ικανοποίηση τριών βασικών αιτημάτων

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, έκανε γνωστούς τους στόχους της χώρας μας στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.

Αρχικά, ο κύριος Πέτσας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, υποστήριξε ότι το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου ικανοποιεί τρία βασικά ζητήματα που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση.

1. Καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα

2. Εκφράζει ρητά ότι δεν παράγει κανένα νόμιμο αποτέλεσμα η συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης

3.Διατυπώνεται η ανεπιφύλακτη στήριξη της Ε.Ε. προς Ελλάδα και Κύπρο.

Τα τρία αυτά σημεία δίνουν την πολιτική «ομπρέλα» ώστε οι υπηρεσίες σε χαμηλό επίπεδο και οι υπουργοί (της Ε.Ε.) να εξειδικεύσουν το πλαίσιο, που όμως έχει ήδη διαμορφωθεί στις δύο προηγούμενες Συνόδους Κορυφής (Ιουνίου - Οκτωβρίου). Προκειμένου, συνέχισε, να αντιμετωπισθεί η τουρκική προκλητικότητα και με κυρώσεις αν χρειαστεί, ανέφερε με έμφαση ο κ. Πέτσας.

Ερωτηθείς για το αίτημα του Αλ. Τσίπρα και της Φ. Γεννηματά για την άσκηση πιέσεων στην κατεύθυνση επιβολής κυρώσεων, ο υφυπουργός διερωτήθηκε: «Μα, δεν υπάρχει πλαίσιο κυρώσεων;». Και παρέπεμψε στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της 17ης- 18ης Οκτωβρίου, εκεί, όπου κατόπιν ελληνικού αιτήματος, μπήκε χωριστή παράγραφος για τη ρητή καταδίκη των εξορυκτικών ενεργειών από την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο. Θύμισε, επιπλέον, τη συμφωνία σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών (στις 14 Οκτωβρίου) για επιβολή κυρώσεων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Αλλά, «εμείς δεν αρκούμαστε σε αυτό», είπε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε: «Θέλουμε μια ευρύτερη πολιτική 'ομπρέλα' στο ανώτατο δυνατό επίπεδο». Συγκεκριμένα, οι ηγέτες της Ε.Ε. να καταδικάζουν την τουρκική προκλητικότητα, να δηλώνουν απερίφραστα ότι είναι παράνομη η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης και να στηρίζουν Ελλάδα και Κύπρο, είπε επαναλαμβάνοντας τα τρία σημεία του κειμένου συμπερασμάτων. Αυτό θα επιτρέψει να δρομολογήσουμε τις επόμενες, διπλωματικές και μη, κινήσεις μας, συμπέρανε.

Έχει μεγάλη σημασία η ομοφωνία των «28» στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να εκφραστεί με τρόπο που θα είναι απόλυτος -αυτό διεκδικεί ο πρωθυπουργός, επέμεινε και έκλεισε τη συνέντευξή του (στον Αντ1) λέγοντας ότι όταν κανείς βάζει την υπογραφή του σε ένα κείμενο συμπερασμάτων, όπως αυτό που διεκδικούμε, φυσικά η Ελλάδα θα έχει δίπλα της όλους τους συμμάχους όταν χρειαστεί, με τον κ. Πέτσα να εκφράζει ταυτόχρονα την ευχή του, ποτέ να μην χρειαστεί.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Η τουρκική προκλητικότητα έχει επιπτώσεις στην Αν. Μεσόγειο

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία τους ότι μπορεί να βγει συμφωνία που να συμπεριλαμβάνει κυρώσεις για την απαγόρευση εξαγωγών πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου προς την ΕΕ από τη Ρωσία.
Mitsotakis, Michel, Tourkia
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος με Τουρκία εάν συνεχίσει τις προκλήσεις

Ο πρωθυπουργός στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έστειλε σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα, λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη στην Αθήνα του Τούρκου ΥΠΕΞ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Σήμερα η συζήτηση των ηγετών για την τουρκική παραβατικότητα

«Η ΕΕ πρέπει να δείξει την ίδια συνέπεια στην εφαρμογή των αποφάσεων που έχει ήδη λάβει, ώστε η συμπεριφορά της Τουρκίας να έχει τις ανάλογες συνέπειες», είπε εχθές ο Κυρ. Μητσοτάκης.