ΓΔ: 893.23 1.65% Τζίρος: 80.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Dendias, Ypex
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Δένδιας: H συμφωνία για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο κατοχύρωσε τα εθνικά συμφέροντα

Στην ανάρτησή του ο υπουργός παραθέτει φωτογραφία του με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι από την υπογραφή της Συμφωνίας στις 6 Αυγούστου 2020, στο Κάιρο.

«Κατοχυρώνουμε τα εθνικά συμφέροντα. Με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε μήνυμά του για τη συμπλήρωση δύο ετών από την υπογραφή της Συμφωνίας Οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο. «Δύο χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας Οριοθέτησης ΑΟΖ με τη φίλη Αίγυπτο. Κατοχυρώνουμε τα εθνικά συμφέροντα. Με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρητησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης, στην ανάρτησή του ο Νίκος Δένδιας παραθέτει φωτογραφία του με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι από την υπογραφή της Συμφωνίας στις 6 Αυγούστου 2020, στο Κάιρο.

Η υπογραφή της συγκεκριμένης συμφωνίας είχε θεωρηθεί «απάντηση» των δύο χωρών στο μνημόνιο Τουρκίας και Λιβύης το οποίο ο Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε τον Νοέμβριο του 2019 με την μία από τις δύο κυβερνήσεις που είχε τότε η Λιβύη και το οποίο η Ελλάδα αρνήθηκε να αναγνωρίσει. Τέσσερις μέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την Αίγυπτο η Τουρκία αντέδρασε στέλνοντας το ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» να διεξάγει έρευνες σετην θαλάσσια περιοχή γύρω από την Κύπρο και το Καστελόριζο αμφισβητώντας τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα σε αυτά τα σημεία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Dendias, Ypex
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Δένδιας: Xωρίς προηγούμενο το υψηλό επίπεδο στις σχέσεις Ελλάδας - Αιγύπτου

Αποτυπώνοντας το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε πως παρά τους περιορισμούς από την πανδημία, οι δύο χώρες έχουν ανταλλάξει σημαντικό αριθμό επισκέψεων.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αιγυπτιακό ΥΠΕΞ: Ισχυροί οι δεσμοί μεταξύ Αθήνας και Καΐρου

Το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι οι κ.κ. Σούκρι και Δένδιας συζήτησαν τις ραγδαίες εξελίξεις στα παλαιστινιακά εδάφη, καθώς και τη θέση της Αιγύπτου που αποσκοπεί στην αποκλιμάκωση της κρίσης.