ΓΔ: 908.13 1.02% Τζίρος: 96.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
gerapetritis
Φώτο: ΑΠΕ

Κυβερνητικό σχέδιο κατά επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, η Ελλάδα έχει με το μέρος της το Διεθνές Δίκαιο. Υπό το πρίσμα αυτό, αποτελεί ασφαλώς εναλλακτική δυνατότητα της ελληνικής διπλωματίας η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο στον κατάλληλο χρόνο.

«Η κυβέρνηση έχει ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο, που θα ανταποκρίνεται σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια εκ μέρους της Τουρκίας» δηλώνει, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Παραπολιτικά" ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Ερωτηθείς εάν είναι υπαρκτός ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, ο υπουργός Επικρατείας δηλώνει: «Σκοπός μιας υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής είναι να προλαμβάνει τα θερμά επεισόδια και υποχρέωση μιας αποτελεσματικής εθνικής άμυνας να τα διαχειρίζεται. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε εξυφάνει ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο, που θα ανταποκρίνεται σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια εκ μέρους της Τουρκίας. Γνώμονας είναι πάντοτε η διασφάλιση κάθε χιλιοστού εθνικής κυριαρχίας, χωρίς την έκθεση της χώρας σε αχρείαστους κινδύνους».

Για το αν εξετάζει η κυβέρνηση ως ενδεχόμενο την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα Ελληνοτουρκικά, ο υπουργός Επικρατείας, επισημαίνει πως «στη διένεξή μας με την Τουρκία σχετικά με την υφαλοκρηπίδα και την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης η Ελλάδα έχει με το μέρος της το Διεθνές Δίκαιο. Υπό το πρίσμα αυτό, αποτελεί ασφαλώς εναλλακτική δυνατότητα της ελληνικής διπλωματίας η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο στον κατάλληλο χρόνο».

Τέλος, στην ερώτηση τι προσδοκά η κυβέρνηση από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ, στις 7 Ιανουαρίου ο Γιώργος Γεραπετρίτης απαντά: «Στη συνάντησή του στις Ηνωμένες Πολιτείες ο πρωθυπουργός θα προωθήσει ζητήματα που αφορούν επενδύσεις στην Ελλάδα και θα συζητήσει τη διεθνή κατάσταση που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή μας. Είναι αυτονόητο ότι, στο πλαίσιο της διεθνούς διπλωματίας, η οποία βεβαίως καταλαμβάνει και συνέργειες στο πεδίο της ψηφιακής τεχνολογίας, μοναδικός γνώμονας θα είναι η εξυπηρέτηση των εθνικών μας συμφερόντων, χωρίς να παραγνωρίζονται οι μακροχρόνιες στρατηγικές μας συμμαχίες».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

gerapetritis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Γεραπετρίτης: Το σύνολο των αιτήσεων ασύλου να εκδικάζονται επιτυχώς

Σημειώνει ακόμα ότι αυτή τη στιγμή "υπάρχει πράγματι μια κυβερνητική πολιτική αυστηροποίησης στα σημεία εισόδου, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες για να μην υπάρξει πολύ μεγαλύτερη διόγκωση του προβλήματος".
Thanos Plevris, Thanos Pleuris, Ypourgeio Ygeias
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ δεν θα κοστίσουν πιο ακριβά στους ασφαλισμένους

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο υπουργός Υγείας, κ. Θ. Πλεύρης, τονίζει ότι αναμένεται ένα νέο κύμα της πανδημίας μέσα στον χειμώνα, ενώ αναφέρεται εκτενώς στο νέο μοντέλο λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ.