ΓΔ: 917.64 -0.23% Τζίρος: 46.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη - Λαγκάρντ για το σχέδιο «Ηρακλής»

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Πολιτικό συμβιβασμό για το πρόβλημα της στάθμισης κινδύνου των τίτλων που θα εκδώσουν οι τράπεζες με κρατική εγγύηση θα αναζητήσει ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με την επικεφαλής της ΕΚΤ.

Ένα θέμα κρίσιμης σημασίας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και για την εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα συζητήσει σε λίγο, στην Φρανκφούρτη, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα κάνει μια λεπτή διαπραγμάτευση με τη νέα πρόεδρο της ΕΚΤ, με στόχο να εξασφαλίσει ότι η κεντρική τράπεζα θα επιτρέψει να «σβήσουν» από τους ισολογισμούς των τραπεζών οι τίτλοι που θα εκδώσουν με εγγύηση του Δημοσίου, βάσει του σχεδίου «Ηρακλής», χωρίς το Δημόσιο να χρειασθεί να προσφέρει ενισχυμένες εγγυήσεις.

Το ζήτημα αυτό είναι το τελευταίο, μεγάλο άλυτο πρόβλημα πριν την εφαρμογή του σχεδίου. Εάν οι τράπεζες δεν εξασφαλίσουν τη μηδενική στάθμιση κινδύνου (zero risk weight) για τους τίτλους που θα εγγυηθεί το Δημόσιο θα χρειασθεί να κρατήσουν στην άκρη περισσότερα κεφάλαια, κάτι που σημαίνει ότι οι τιτλοποιήσεις θα γίνουν ένας ακριβός, αν όχι ασύμφορος τρόπος μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily, το θέμα αυτό αποτελεί αντικείμενο άκαρπων διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με την ΕΚΤ για αρκετό καιρό, πολύ πριν αναλάβει τα καθήκοντά της η Κριστίν Λαγκάρντ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ΕΚΤ είχε εισηγηθεί στην κυβέρνηση να προβλεφθεί στο νόμο για το σχέδιο «Ηρακλής» ότι το Δημόσιο θα παράσχει αναβαθμισμένες εγγυήσεις στις τράπεζες, με τη μορφή της δέσμευσης μετρητών από το «μαξιλάρι» ρευστότητας που διαθέτει, ή της έκδοσης ειδικών ομολόγων, που θα «έμπαιναν στην άκρη» υπέρ των τραπεζών, για την κάλυψη των πιθανών ζημιών από τις τιτλοποιήσεις.

Αυτή η απαίτηση της εποπτικής αρχής ήταν αποτέλεσμα του γεγονότος ότι, σε αντίθεση με την Ιταλία, που εφαρμόζει ανάλογο σχέδιο από το 2016, η Ελλάδα δεν διαθέτει πιστοληπτική αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας, άρα απαιτείται, για τη σωστή εποπτική μεταχείριση των τίτλων που θα εκδοθούν, να προσφέρει αναβαθμισμένες εγγυήσεις.

Η κυβέρνηση δεν έκανε δεκτές αυτές τις παραινέσεις, καθώς κρίθηκε ότι θα ήταν πολιτικά επιζήμιο να εμφανισθεί ότι προσφέρει περισσότερες εγγυήσεις στις τράπεζες, με αποτέλεσμα ο νόμος για το σχέδιο «Ηρακλής» να μην έχει ικανοποιήσει τις εποπτικές απαιτήσεις της ΕΚΤ.

Στη σημερινή συνάντηση, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να διερευνήσει τις δυνατότητες να επιτευχθεί ένας πολιτικού χαρακτήρα συμβιβασμός με την επικεφαλής της ΕΚΤ, καθ' υπέρβαση των στενών εποπτικών ορίων. Μένει να φανεί, αργότερα απόψε, αν μπορεί αυτός ο στόχος να επιτευχθεί, ή αν θα χρειασθεί μια εκ των υστέρων διόρθωση του σχεδίου «Ηρακλής», ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν οι τιτλοποιήσεις.

Πάντως, περιθώρια για καθυστερήσεις δεν υπάρχουν, καθώς ήδη δύο τράπεζες, η Eurobank και η Alpha Bank βρίσκονται στα τελευταία στάδια για την ολοκλήρωση δύο μεγάλων τιτλοποιήσεων, οι οποίες δεν μπορούν να προχωρήσουν, εάν δεν έχει εξασφαλισθεί από την ΕΚΤ η μηδενική στάθμιση κινδύνου για τους τίτλους που θα εκδοθούν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κρίση του κορονοϊού ως ευκαιρία για την Ελλάδα και... οι εκλογές

Σε αυτή την κρίση, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να αντλήσει μεγάλα κεφάλαια για νέα έργα, υποδομές και εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων. Χρειάζεται, όμως, μια κυβέρνηση με νωπή εντολή για μεγάλες μεταρρυθμίσεις.
Mitsotakis-Thessaloniki
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με την Λαγκάρντ θα συναντηθεί σήμερα ο Μητσοτάκης

Η σημερινή συνάντησή έρχεται στον απόηχο των θετικών δηλώσεων της κ. Λαγκάρντ για την Ελλάδα κατά την πρώτη της συνέντευξη Τύπου με τον ρόλο της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την περασμένη εβδομάδα.
mitsotakis-kivernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Το κλίμα ήδη μυρίζει εκλογές – Πρώτη και αυτοδύναμη η ΝΔ

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε σε πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί στην Καλλιθέα επεσήμανε ότι σε αυτή τη πόλη είχε την πρώτη του προεκλογική παρουσία ως υποψήφιος βουλευτής, πίσω στο 2003. Υπογράμμισε ότι σήμερα η Ελλάδα είναι πολύ πιο ισχυρή.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Οι γυναίκες - θύματα να εμπιστεύονται την Ελληνική Αστυνομία

Το Αστυνομικό Τμήμα της Καλλιθέας, όπου στεγάζεται ένα από τα 18 Επιχειρησιακά Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας που έχουν ενσωματωθεί σε ΑΤ ανά τη χώρα, επισκέφθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανάρτηση του πρωθυπουργού για την αδερφή του Κατερίνα, διαγνώστηκε με καρκίνο

Ανάρτησε μία φωτογραφία αγκαλιά με την αδερφή του και κάλεσε όλες τις γυναίκες μεταξύ 50 και 69 ετών να αξιοποιήσουν τις δωρεάν μαστογραφίες, μέσα από το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά».