ΓΔ: 912.33 0.05% Τζίρος: 280.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Κωστής Χατζηδάκης

Χατζηδάκης: Τι αλλάζει στη ζωή των Ατόμων με Αναπηρία με τα νέα ΚΕΠΑ

«Όλα θα γίνονται ηλεκτρονικά, από την αίτηση μέχρι την πιστοποίηση αναπηρίας και θα γίνεται μόνο μία επίσκεψη για τη γνωμάτευση γιατρών», τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

«Με τη λειτουργία των Ψηφιακών Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) και της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας, που παρουσιάστηκαν χθες από τα υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι ανάπηροι θα πάψουν να ταλαιπωρούνται με συνεχείς επισκέψεις. Όλα θα γίνονται ηλεκτρονικά, από την αίτηση μέχρι την πιστοποίηση αναπηρίας και θα γίνεται μόνο μία επίσκεψη για τη γνωμάτευση γιατρών», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, στους ραδιοφωνικούς σταθμούς ΣΚΑΪ 100,3 και Παραπολιτικά 90,1.

«Από εδώ και πέρα αλλάζουν πολλά στην καθημερινότητα των συνανθρώπων μας με αναπηρία και, μάλιστα, προς το καλύτερο. Όπως εύστοχα σημείωσε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τα ΚΕΠΑ είχαν καταλήξει να είναι Κέντρα Περιφρόνησης Αναπήρων. Ερχόμαστε, λοιπόν, και το αλλάζουμε αυτό», ανέφερε ο υπουργός.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης είπε τα εξής:

Πρώτον, πλέον όλα θα γίνονται ηλεκτρονικά. Δεν θα χρειάζεται ένας πολίτης να επισκέπτεται τα ΚΕΠΑ τρεις και τέσσερις φορές για να πιστοποιήσει την αναπηρία του, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Από σήμερα θα πηγαίνει μόνο μία φορά την ημέρα της εξέτασής του από την επιτροπή γιατρών.

Δεύτερον, θα υπάρχει μία ενιαία ιατρική γνωμάτευση για την αναπηρία. «Οι συνάνθρωποί μας με αναπηρία θα μπορούν να χρησιμοποιούν τη γνωμάτευση αυτή που θα βγαίνει, μέσω της ηλεκτρονικής αίτησης, για όλες τις επιπλέον παροχές του Δημοσίου, όπως σύνταξη, επίδομα, κ.ά.», εξήγησε ο υπουργός Εργασίας.

Τρίτον, καταργείται το παράβολο των 46 ευρώ για κάθε αίτηση του ανάπηρου και η διαδικασία θα γίνεται, πλέον, δωρεάν.

Τέταρτον, με τη δημιουργία της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας διευκολύνονται περαιτέρω οι πολίτες, αλλά και η πολιτεία, καθώς εκεί θα συγκεντρώνονται σταδιακά όλες οι λειτουργίες που ενδιαφέρουν τα Άτομα με Αναπηρία.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ο εκσυγχρονισμός των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας είναι στόχος της κυβέρνησης εδώ και ενάμιση χρόνο. Όπως επεσήμανε, «η κυβέρνηση αυτή δεν μένει στα λόγια, προχωράει με μέτρα και παρεμβάσεις».

Ο υπουργός Εργασίας πρόσθεσε πως ήδη έχει υλοποιηθεί σειρά πρωτοβουλιών εκσυγχρονισμού, όπως τα ηλεκτρονικά ραντεβού, που, μέχρι στιγμής, έχουν κλειστεί πάνω από 500.000, το τέλος των επαναλαμβανόμενων πιστοποιήσεων αναπηρίας για μη αναστρέψιμες ασθένειες (π.χ. ακρωτηριασμοί) και η μετεγκατάσταση των ΚΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη σε νέες και πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις.

«Ωστόσο, δεν μένουμε σε αυτά, συνεχίζουμε την προσπάθεια με τη θέσπιση της Κάρτας Αναπηρίας, ξεκινώντας σταδιακά από την 1η Νοεμβρίου, με τον Προσωπικό Βοηθό για τα Άτομα με Αναπηρία, ώστε να εντάσσονται ομαλά στην οικονομική ζωή, με την αναμόρφωση του Ειδικού Σώματος Ιατρών (ΕΣΙ) των ΚΕΠΑ, με την ένταξη γιατρών και από τον ιδιωτικό τομέα, για να αυξηθεί ο αριθμός των γιατρών και με τη μεταφορά των ΚΕΠΑ από την Πειραιώς στο ΣΕΦ, σε καινούργιες εγκαταστάσεις με σύγχρονες υποδομές», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

«Κάνουμε μία πολυεπίπεδη παρέμβαση με σύγχρονο ευρωπαϊκό χρώμα, που οφείλαμε στους αναπήρους συμπολίτες μας, αλλά και στη συνείδησή μας», κατέληξε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Tsakloglou, Ypoyrgeio Ergasias
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Τσακλόγλου: Ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν την ενίσχυση των 250 ευρώ

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανέφερε ότι τουλάχιστον 2,3 εκατ. πολίτες θα λάβουν φέτος τα Χριστούγεννα έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Προχωράει ο εξορθολογισμός του ασφαλιστικού συστήματος.
Chatzidakis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Xατζηδάκης: Αναγκαία η γρήγορη δικαστική διερεύνηση των παρακολουθήσεων

Αναφορικά με τις συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας απαντά ότι το πρόβλημα των εκκρεμών κύριων συντάξεων αντιμετωπίστηκε οριστικά και «αυτό δεν το λέω εγώ, το αποδεικνύουν οι αριθμοί».
stamatis tsexia
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση των Εθνικών Σημείων Επαφής της ΕΕ για την εξασφάλιση προσιτής κατοικίας

Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας περιέγραψε τις πολιτικές που υλοποιούνται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την πρόληψη και την καταπολέμηση της αστεγίας, με έμφαση στο πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» για τους αστέγους.
giorgos stamatis rodos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταμάτης: Προάγουμε την ορατότητα των συμπολιτών μας με αναπηρία

Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας τόνισε ότι: «Η ισότιμη και ενεργή κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία εδράζεται στους άξονες της ανεξάρτητης διαβίωσης, της κοινωνικής συμπερίληψης και της καθολικής προσβασιμότητας».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Οικονόμου: Παρεμβάσεις για ενίσχυση του εισοδήματος των συνταξιούχων

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως με βάση τα στοιχεία του ΕΦΚΑ αύξηση της τάξεως του 7% θα δουν 1.682.116 συνταξιούχοι, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση εξαντλεί το περιθώρια των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Χατζηδάκης: Τουλάχιστον το 87% των συνταξιούχων θα δει κατευθείαν αύξηση

«Η μεγάλη πλειονότητα των συνταξιούχων θα δει κατευθείαν αύξηση στη σύνταξη», αποσαφήνισε ο υπουργός, τονίζοντας ότι κάποιοι, παρότι δεν θα δουν κάτι αμέσως στην τσέπη τους διότι έχουν μεγαλύτερη προσωπική διαφορά.