ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγή: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Μητσοτάκης: Δεν θα αφήσουμε καμία πρόκληση να μείνει αναπάντητη

«Η δήλωση Ερντογάν δεν ήταν απειλή κατά της Ελλάδας. Θα συγκρατήσω ότι η Τουρκία δεν έχει βλέψεις για εδάφη άλλων κρατών» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Στα συμπεράσματα από τη συζήτηση με τους Ευρωπαίους ηγέτες για την ενεργειακή κρίση και την αντιμετώπισή της, αλλά και στην ένταση την προηγουμένη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε στις δηλώσεις του μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στην Πράγα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιoγράφων, δήλωσε: «Αυτά πρέπει να λέγονται δημόσια και να μην παρουσιάζονται σε επίπεδο μονολόγων. Ίσως ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει συνηθίσει να του απαντούν. Εύχομαι αυτή η ανταλλαγή αποψεων να λειτουργήσει εκτονωτικά και να καθίσουμε να συζητήσουμε κάποια μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και να μιλήσουμε για το ένα θέμα, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Σε ερώτηση του απεσταλμένου του ΣΚΑΪ στην Πράγα, Γιάννη Καντέλη για πιθανές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός απάντησε:  «Υπάρχει ένα πλαίσιο αποφάσεων του ευρωπαϊκού συμβουλίου, που δίνει τη δυνατότητα να επιβληθούν κυρώσεις. Ελπίζω να μην χρειαστεί. Με το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Τουρκίας, προβλέπονται κυρώσεις σε τουρκικά πρόσωπα και οντότητες που εξάγουν προϊόντα στη Ρωσία». Αναφερόμενος στο βασικό θέμα της συζήτησης στην άτυπη Σύνοδο, το ενεργειακό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Πρέπει να υπάρχει μία κοινή απόφαση για να πέσουν οι τιμές της ενέργειας.

Χαίρομαι που οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης ακούγονται. Μπορούμε να πάρουμε μία απόφαση στην επόμενη Σύνοδο». Σε άλλη ερώτηση για την ένταση με τον Τούρκο πρόεδρο στο δείπνο της Πέμπτης, στο κάστρο της Πράγας, ο πρωθυπουργός είπε:  «Όλοι είδαν τον διάλογο με τον κ. Ερντογάν. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα και να απαντήσω. Η δήλωση Ερντογάν δεν ήταν απειλή κατά της Ελλάδας. Θα συγκρατήσω ότι η Τουρκία δεν έχει καμία βλέψη σε εδάφη άλλης χώρας. Όλοι σχημάτισαν άποψη για το ποιος προκαλεί. Ο κ. Ερντογάν δεν θα βρει κανέναν υποστηρικτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

O πρωθυπουργός θα επιδιώξει συντονισμό με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, καθώς καμιά από τις χώρες και πολύ περισσότερο η Ελλάδα δεν βρίσκεται σήμερα εκεί που βρισκόταν κατά την κρίση χρέους.
Mitsotakis Kyriakos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Πρόοδος με Αλβανία στο ζήτημα της οριοθέτησης των ΑΟΖ

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και εξέφρασε την ικανοποίησή για το γεγονός ότι υπάρχει ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για την ένταξη των Δ. Βαλκανίων στην ΕΕ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι ηγέτες της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς στηρίζουν τον Κ. Μητσοτάκη

Στην Αθήνα θα βρεθούν 20 ηγέτες και αρχηγοί κομμάτων του ΕΛΚ καθώς και η πρόεδρος της Κομισιόν για να συζητηθεί η στρατηγική της ευρωπαϊκής κεντροδεξίας ενόψει των σημαντικών πολιτικών και εκλογικών μαχών το 2023 και 2024.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Διαδικασία του Βερολίνου ο Κυρ. Μητσοτάκης, τι θα επισημάνει

O πρωθυπουργός θα παρέμβει και θα μιλήσει σε ειδική ενότητα που αφορά την ενεργειακή ασφάλεια και τον ενεργειακό μετασχηματισμό και για την περιφερειακή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Απαιτείται ευρωπαϊκή λύση στην ενεργειακή κρίση άμεσα

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως θα είναι πολύ δύσκολο τα κράτη της ΕΕ να συνεχίσουν να στηρίζουν πολίτες και επιχειρήσεις μέσω των εθνικών προϋπολογισμών, ενώ υπογράμμισε πως πολλές ευρωπαϊκές χώρες εξαρτώνται σε αρκετά μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο.
Kyriakos Mitsotakis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης από Πράγα: Διάλογος με την Τουρκία εφόσον σταματήσουν οι προκλήσεις

Στο μέτωπο της ενέργειας, στην Αθήνα πολλαπλασιάζονται οι ελπίδες για μία ουσιαστική, όσο και δραστική ευρωπαϊκή παρέμβαση με στόχο τη συγκράτηση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 21 και 22 Οκτωβρίου.