ΓΔ: 2600.09 0.70% Τζίρος: 178.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:39:37
Νότης Μηταράκης βουλή
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Στην Πάφο για την Σύνοδο των MED5 ο Ν. Μηταράκης

Μαζί με τους αρμόδιους υπουργούς για θέματα μετανάστευσης και ασύλου της Κύπρου, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Μάλτας, συμμετέχει στην υπουργική Σύνοδο των μεσογειακών κρατών πρώτης γραμμής (MED5).

Στην Κύπρο βρίσκεται ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο οποίος μαζί με τους αρμόδιους υπουργούς για θέματα μετανάστευσης και ασύλου της Κύπρου, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Μάλτας, συμμετέχει στην υπουργική Σύνοδο των μεσογειακών κρατών πρώτης γραμμής (MED5) στην Πάφο. Οι εργασίες της Συνόδου, την οποία φιλοξενεί το υπουργείο Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και η οποία στόχο έχει τη συνέχιση της εποικοδομητικής συνεργασίας για την επίτευξη κοινών στόχων και αμοιβαίας στρατηγικής στον τομέα του ασύλου και της μετανάστευσης, ξεκίνησαν χθες το απόγευμα. Στις εργασίες της Συνόδου παρίσταται και ο υπουργός Εσωτερικών της προεδρεύουσας χώρας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Τσεχίας Vít Rakušan, ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και χαιρετισμός μέσω διαδικτύου της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ίλβα Γιόχανσον.

Της Συνόδου προηγήθηκε υπογραφή Συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Τσεχίας για οικονομική συμβολή για σκοπούς διαχείρισης αυξημένων μεταναστευτικών ροών. Η οικονομική συμβολή, από πλευράς της Τσεχικής κυβέρνησης, ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, εντός του 2022, θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση των εθελούσιων επιστροφών εκείνων των μεταναστών των οποίων οι αιτήσεις έχουν απορριφθεί, συνδράμοντας με αυτό τον τρόπο αποφασιστικά στη μεγιστοποίηση του στόχου που από την αρχή του χρόνου θέσαμε και τον οποίο υπηρετούμε με συνέπεια πετυχαίνοντας μέχρι αυτή την στιγμή την επιστροφή σχεδόν 5000 προσώπων στις χώρες καταγωγής τους, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Νίκος Νουρής, επισημαίνοντας ότι την ίδια ώρα με τη συμφωνία που έχει υπογραφεί παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στα επόμενα χρόνια. «Αισθάνομαι λοιπόν την ανάγκη αλλά και την υποχρέωση να εκφράσω τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας προς τη Δημοκρατία της Τσεχίας και ειδικά στον Πρώτο Αντιπρόεδρο φίλο Υπουργό Εσωτερικών της χώρας, κ. Vít Rakušan για την πρωτοβουλία αυτή και την έμπρακτη συμβολή τους για οικονομική στήριξη των προσπαθειών της Κυπριακής Δημοκρατίας», κατέληξε.

Στην Τσεχία έχουμε πάνω από 400.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία. Αυτό αποτελεί ποσοστό 3,8 % του πληθυσμού μας – είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός. Επίσης, οι αριθμοί από την παράνομη μετανάστευση, διά μέσου της Τσεχίας, είναι τώρα υψηλότεροι από ποτέ. Συνεπώς, μπορούμε να κατανοήσουμε την κατάστασή σας πολύ καλά. Και εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση στην Ευρώπη, πρέπει να γνωρίζουμε τι σημαίνει αλληλεγγύη, ανέφερε ο κος Rakušan. Το επίσημο δείπνο, που ακολούθησε της συμφωνίας το βράδυ της Παρασκευής, τίμησε με την παρουσία της η Πρόεδρος της Βουλής Α. Δημητρίου. Με το πέρας των εργασιών της Συνόδου, αναμένεται η έκδοση κοινής δήλωσης των υπουργών, ενόψει του επερχόμενου Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στο Λουξεμβούργο και η παράθεση κοινής συνέντευξης Τύπου σήμερα στις 12.45 μ.μ..

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

kairidis dimitris
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα στο πλευρό της Κύπρου στο μεταναστευτικό τόνισε ο Δ. Καιρίδης

«Η αύξηση των παράνομων ροών από το Λίβανο στην Κύπρο υπογραμμίζει τη σημασία της εξωτερικής διάστασης της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, μέσω της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής στήριξης του Λιβάνου» είπε ο κ. Καιρίδης.
Παύλος Μαρινάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Νέα μέτρα στήριξης αν υπάρξει δημοσιονομική ελαστικότητα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων στήριξης άφησε ο Π. Μαρινάκης, εφόσον εξασφαλιστεί δημοσιονομική ευελιξία από την ΕΕ. Διαβεβαίωσε πως οι τουρκικές ενέργειες δεν επηρεάζουν τον σχεδιασμό διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου.
Μανώλης Κεφαλογιάννης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεφαλογιάννης: Η Ευρώπη να εγγυηθεί ασφάλεια Ελλάδας-Κύπρου έναντι Τουρκίας

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης κάλεσε την ΕΕ να εγγυηθεί την ασφάλεια Ελλάδας και Κύπρου απέναντι σε κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις, τονίζοντας τις παραβιάσεις και την επιθετική στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΕΕ στηρίζει Ελλάδα και Κύπρο – Κάλεσμα Φίτο σε Τουρκία για αυτοσυγκράτηση

Η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει τα συμφέροντά της και των κρατών-μελών, ειδικά Ελλάδας και Κύπρου, για σταθερότητα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, όπως δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Ραφαέλε Φίτο.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΕΕ παραπέμπει Ελλάδα και Κύπρο στο Δικαστήριο για χωματερές

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα και την Κύπρο στο ΔΕΕ για μη σωστή εφαρμογή οδηγιών διαχείρισης αποβλήτων. Στην Ελλάδα, 66 από 81 χώρους υγειονομικής ταφής κρίνεται ότι δεν συμμορφώνονται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Κάγια Κάλας Συνέντευξη Τύπου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλλας: Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία των κρατών-μελών της ΕΕ

Η Κάγια Κάλλας, ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, στέλνει σαφές μήνυμα στην Τουρκία να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, τονίζοντας τη δέσμευση της Ένωσης σε λύση του Κυπριακού βάσει ΟΗΕ και των αρχών της ΕΕ.