ΓΔ: 1406.91 -2.19% Τζίρος: 127.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Patoulis
Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης. Πηγές: Delphi Economic Forum, ΑΠΕ

Πατούλης: Οι ευρωπαϊκοί πόροι το βασικό αναπτυξιακό εργαλείο της Περιφέρειάς

Ο Περιφερειάρχης επισήμανε πως από την πρώτη στιγμή η διοίκηση της Περιφέρειας στόχευσε στην ενεργοποίηση του επιχειρηματικού και ακαδημαϊκού / ερευνητικού δυναμικού της Αττικής.

Στους βασικούς άξονες της στρατηγικής που εφαρμόζει η Διοίκηση της Περιφέρειας για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2014-2020 υπέρ της ανάπτυξης και της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών, αλλά και στο σχεδιασμό του νέου προγράμματος «ΑΤΤΙΚΗ 2021-2027», αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής στη διαδικτυακή του παρέμβαση στην ενημερωτική εκδήλωση για τα Περιφερειακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021-2027. Την εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, διοργάνωσαν το Υπ. Ανάπτυξης, η ΕΝΠΕ και η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Κατά την έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμούς απεύθυναν ο Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α. Γεωργιάδης, ο Υφ. Ανάπτυξης Γ. Τσακίρης, ο Γ. Γραμματέας και Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δ. Σκάλκος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισε και ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας. Στη θεματική ενότητα όπου πραγματοποίησε την παρέμβαση του ο κ. Πατούλης συμμετείχαν επίσης ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας και το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ν. Κουσκούνη.

Γ. Πατούλης: «Επιταχύναμε τους ρυθμούς απορρόφησης των κονδυλίων»

Κληθείς να προσδιορίσει τα διδάγματα που αποκόμισε η διοίκηση της Περιφέρειας από την εφαρμογή των δράσεων επιχειρηματικότητας, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2014-2020, ο κ. Πατούλης τόνισε ότι από τις πρώτες προτεραιότητες ήταν η επιτάχυνση των ρυθμών απορρόφησης των κονδυλίων, η ορθότερη αξιοποίηση των υφιστάμενων χρηματοδοτικών εργαλείων, η ένταξη στο πρόγραμμα νέων δράσεων, με βάση τις ανάγκες που δημιούργησαν μια σειρά από έκτακτα γεγονότα όπως η πανδημία. «Σ’ αυτό το πλαίσιο στοχεύσαμε στην αναζωογόνηση του επιχειρηματικού κλάδου και συγκεκριμένα στην τόνωση της μικρής και τοπικής επιχειρηματικότητας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων και προβλημάτων από την έλευση ακραίων καιρικών φαινομένων και από την πανδημία» τόνισε και ανέφερε χαρακτηριστικά: Ειδικότερα μέσω του Θεματικού Στόχου 3 του ΠΕΠ Αττικής ενισχύθηκαν: 400 επιχειρήσεις με 6 εκατομμύρια ευρώ για την απώλεια εισοδήματος που είχαν ως αποτέλεσμα φονικών πλημμυρών και φωτιάς
10.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με 250 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας με παροχή κεφαλαίου κίνησης «Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω δράσεων στήριξης της επιχειρηματικότητας που υλοποιήσαμε αλλά και των καταστάσεων που κληθήκαμε να διαχειριστούμε στη συνέχεια, θα ήθελα να τονίσω ότι τα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ θα πρέπει  μελλοντικά να είναι πιο ευέλικτα, πιο επίκαιρα και πιο καινοτόμα», σημείωσε.

«Στον πυρήνα της στρατηγικής μας η ενδυνάμωση της καινοτομίας»

Ερωτηθείς σχετικά με το σχεδιασμό ενδυνάμωσης του οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας με βάση τις προτεραιότητες της Έξυπνης Εξειδίκευσης, ο κ. Πατούλης τόνισε, «Η Αττική με το ΕΣΠΑ αλλάζει, γυρίζει σελίδα και κάνει μια νέα στροφή σε δράσεις που ξεφεύγουν από ότι είχαμε ως σήμερα συνηθίσει» και πρόσθεσε: «Βασική μας προτεραιότητα στην ενδυνάμωση του οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας της Αττικής, είναι αφενός η ενίσχυση και ενδυνάμωση της λειτουργίας και του ρόλου του Περιφερειακού Συμβουλίου έρευνας και καινοτομίας και αφετέρου η αξιοποίηση μιας κτιριακής υποδομής, του Λυσιατρείου, ενός κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας και η μετατροπή του σε κέντρο στήριξης επιχειρηματικότητας και καινοτομίας».

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης επισήμανε πως από την πρώτη στιγμή η διοίκηση της Περιφέρειας στόχευσε στην ενεργοποίηση του επιχειρηματικού και ακαδημαϊκού / ερευνητικού δυναμικού της Αττικής. «Έτσι στο Προεδρείο του ΠΣΕΚ βρίσκονται αυτή τη στιγμή ο Πρόεδρος του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου Πειραιώς και ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, υπεύθυνος για το παρατηρητήριο επιδημιολογίας των λυμάτων κ. Νικόλαος Θωμαΐδης. Το ΠΣΕΚ θα συνδράμει στην Περιφέρεια στον προσδιορισμό των βασικών πυλώνων έξυπνης εξειδίκευσης και στην ενεργοποίηση της επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής  κοινότητας, προκειμένου οι επενδύσεις του νέου προγράμματος «ΑΤΤΙΚΗ 2021-2027» να είναι αποτελεσματικές, έξυπνες και βιώσιμες» τόνισε  και σημείωσε πως «στους στόχους μας είναι η μετατροπή του Λυσιατρείου, ενός ιστορικού και εμβληματικού κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας, σε ένα κέντρο καινοτομίας , επιχειρηματικότητας και συνεργασίας. Πρόκειται για μια παρέμβαση με ισχυρό συμβολισμό αφού, Βασικοί στόχοι του Κέντρου θα είναι:

- η καταγραφή, οργάνωση, τεκμηρίωση των ερευνητικών και καινοτομικών αποτελεσμάτων σε επίπεδο περιφερειακής έξυπνης εξειδίκευσης

- η ενίσχυση της λειτουργίας μηχανισμών υποστήριξης και προβολής καινοτομικών αποτελεσμάτων προς αξιοποίηση από επιχειρήσεις

- η υποστήριξη υφιστάμενων όπως και νέων επιχειρήσεων για την παραγωγή καινοτομίας

- η αξιοποίηση και ανάδειξη τοπικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων για την ανάδειξη νέων επιχειρηματικών ευκαιριών

- η προώθηση συνεργειών στο ερευνητικό/ καινοτομικό οικοσύστημα της Αττικής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Giorgos Patoulis, Perifereia Attikis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Ρω και το Καστελλόριζο ο Γ. Πατούλης για την ειδική ολομέλεια της ΕΝΠΕ

Ο Περιφερειάρχης Αττικής κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο της Δέσποινας Αχλαδιώτη, της περίφημης «Κυράς της Ρω», όπως έκαναν και ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και οι υπόλοιποι Περιφερειάρχες.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκλήρωση 18ου συνεδρίου ΕΔΔΥΠΠΥ: Η αυτοδιοίκηση είναι κοντά στον άνθρωπο

«Θα κάνουμε την Ελλάδα χώρα υγείας, όπως της αξίζει. Οφείλουμε να επενδύσουμε στην δημόσια υγεία, όπως επενδύουμε στην άμυνα της χώρας» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ. Γιώργος Πατούλης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πατούλης: «Το Πάρκο Τρίτση μεταμορφώνεται σε πρότυπο περιβαλλοντικό κέντρο»

Όλες οι παρεμβάσεις που προτείνονται είναι ήπιες, ενώ και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι φυσικά και φιλικά προς το περιβάλλον. Παράλληλα, η διαμόρφωση με νέες φυτεύσεις θα αναδείξει ακόμα περισσότερο τη βλάστηση του χώρου.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Αχαρνών Σ. Βρεττό είχε ο Γ. Πατούλης

Στο πλαίσιο της συνάντησης έγινε ειδική αναφορά και στη συντήρηση δύο Ιερών Ναών (Άγιος Βλάσιος και Ευαγγελιστρίας) καθώς και στην υλοποίηση δράσεων και συνεργασιών της Εκκλησίας με την Περιφέρεια.