ΓΔ: 1052.43 0.71% Τζίρος: 64.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ / Γ.Τ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ)

Απέκλεισε έκτακτο φόρο στις τράπεζες ο Κ. Μητσοτάκης στο Λονδίνο

Τι είπε στους ξένους επενδυτές για την οικονομία, τις τράπεζες, τη στήριξη των δανειοληπτών, τις εκλογές, την επενδυτική βαθμίδα, τις επενδύσεις και την αναβάθμιση του ενεργειακού ρόλου της Ελλάδας.

Απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτου φόρου στα κέρδη των τραπεζών ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας χθες σε επενδυτές στο περιθώριο του επενδυτικού συνεδρίου που διοργανώνουν η Morgan Stanley και η ΕΧΑΕ.

Με την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός έβαλε τέλος στη συζήτηση περί έκτακτου φόρου, ενδεχόμενο που είχε θορυβήσει τις διοικήσεις των τραπεζών, οι οποίες υπογράμμιζαν ότι η θετική εικόνα των αποτελεσμάτων του κλάδου την εφετινή χρονιά οφείλεται σε έναν βαθμό σε έκτακτους παράγοντες ενώ παράλληλα ένα σημαντικό μέρος της κερδοφορίας θα διακρατηθεί για την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης για την αντιμετώπιση πιθανών αναγκών από αύξηση μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η σχετική φημολογία είχε ενισχυθεί μετά τη συνάντηση του υπουργού οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών την προηγούμενη Παρασκευή, με τον υπουργό να ζητά από τις διοικήσεις να προχωρήσουν στη στήριξη των δανειοληπτών και σε μειώσεις επιτοκίων.

Στις επαφές του με τους επενδυτές ο πρωθυπουργός αναγνώρισε τις προκλήσεις που δημιουργεί η τρέχουσα συγκυρία στους δανειολήπτες, με την αύξηση των επιτοκίων και την μείωση των εισοδημάτων λόγω πληθωρισμού, και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης των αδύναμων οικονομικά κοινωνικών ομάδων.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα για την στήριξη της οικονομίας και τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων – νοικοκυριών, ωστόσο αναγνώρισε τη μεγάλη πρόοδο που έχει επιτύχει το τραπεζικό σύστημα με την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και την επιστροφή σε πιστωτική επέκταση μετά από πολλά χρόνια απομόχλευσης.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στους επενδυτές την αισιοδοξία του την πορεία της εγχώριας οικονομίας, την προσέλκυση νέων επενδύσεων και την ενίσχυση του γεωπολιτικού και ενεργειακού ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης στο θεσμό του Χρηματιστηρίου υπογραμμίζοντας τη βούληση της κυβέρνησης να συμβάλει στην ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλο του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην οικονομία. Σε ότι αφορά το χρόνο ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας εκτίμησε ότι αυτό θα γίνει μετά τις εκλογές.

Σε ότι αφορά τις επενδύσεις ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το 2022 πετύχαμε ρεκόρ επενδύσεων, προβλέποντας νέο ρεκόρ και το 2023: «Αν κοιτάξετε τους ρυθμούς ανάπτυξής μας, για το 2022 θα είμαστε κοντά στον 6%, ενώ για το 2023 προσδοκούμε 1,8% -τρεις φορές πάνω από το μέσο όρο στην ευρωζώνη. Δεν θα με εξέπληττε αν τελικά είναι ακόμα ψηλότερα. Αλλά, πιο σημαντικό για μένα είναι ότι η τωρινή ανάπτυξη έχει πραγματικά βιώσιμα χαρακτηριστικά. Η οικονομία είναι πλέον πολύ πιο εξωστρεφής», σημείωσε.

«θα συγκροτήσουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση»

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία των επερχόμενων εκλογών για την επόμενη ημέρα της χώρας. «Μόλις επιλυθεί αυτό το ζήτημα, αναμένω μια νέα ώθηση του ενδιαφέροντος των επενδυτών στην Ελλάδα», τόνισε, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι «θα συγκροτήσουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Μετά τις εκλογές αναμένω μία νέα “έκρηξη” επενδύσεων, διότι θα έχουμε τέσσερα χρόνια μπροστά μας».

Αναλύοντας τη διαδικασία των δεύτερων εκλογών, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «δεν θα πρέπει το ενδεχόμενο διπλών εκλογών να ανησυχήσει τους επενδυτές. Διότι οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν πολύ γρήγορα, μετά τις πρώτες. Θα μεσολαβήσει διάστημα εβδομάδων -όχι μηνών- ίσως τέσσερις, πέντε, έξι εβδομάδες προσωρινής κυβέρνησης ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Η επιλογή στην Ελλάδα πλέον είναι, πιστεύω, ξεκάθαρη. Οι πολίτες μπορούν να αξιολογήσουν σχεδόν τέσσερα χρόνια δικής μας διακυβέρνησης και τη διακυβέρνηση του προκατόχου μου, που είναι ο κύριος διεκδικητής στις εκλογές. Άρα η σύγκριση είναι ξεκάθαρη: τέσσερα χρόνια Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ, τέσσερα χρόνια Κυριάκος Μητσοτάκης και Νέα Δημοκρατία. Έχουμε τη δική μας διαδρομή με τα πεπραγμένα μας, αυτοί έχουν τη δική τους διαδρομή».

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι χρειάζονται δύο πλήρεις θητείες στην Ελλάδα ώστε να πραγματικά να «αλλάξεις σελίδα», ενώ αναφερόμενος στις προτεραιότητες της επόμενης 4ετίας, τόνισε: «Ουσιαστικά ο στόχος μου είναι μια πολύ πολύ γρήγορη, όχι μόνο σύγκλιση με την Ευρώπη, αλλά και μια επανάληψη των όσων συνέβησαν στην περίπτωση της Ιρλανδίας, η οποία ξεκίνησε με σημαντικά χαμηλότερο πλούτο αναλογικά με τον πληθυσμό της και κατέληξε να είναι μία από τις χώρες με υψηλές επιδόσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος για τον οποίο η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι παρόμοιο».

Τέλος ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ για την  αναβάθμιση του ενεργειακού ρόλου της χώρας σημείωσε ότι: «Διενεργούνται σημαντικές έρευνες από την Exxon και τη Helleniq Energy νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου. Η Exxon ενδιαφέρεται πάρα πολύ γι’ αυτήν την περιοχή και εικάζω ότι έχει κάποιες καλές ενδείξεις.» Σημείωσε ακόμα ότι «πρέπει να απομακρυνθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο το συντομότερο δυνατό. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε άλλες πηγές ενέργειας βραχυπρόθεσμα. Η Ελλάδα μπορεί να παίξει έναν ρόλο σε αυτό, σε δύο επίπεδα: πρώτον, ως κόμβος υγροποιημένου φυσικού αερίου. Γίνονται πολλές επενδύσεις, μεγάλη ποσότητα LNG θα μεταφερθεί στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή μέσω της Ελλάδας. Επίσης, η Ελλάδα για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια ερευνά αν έχει δικούς της φυσικούς πόρους σε ό,τι αφορά κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Πολύ σημαντικές έρευνες διενεργούνται από την Exxon και την HelleniQ Energy νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου. Η Exxon ενδιαφέρεται πάρα πολύ γι’ αυτήν την περιοχή και εικάζω ότι έχουν κάποιες καλές ενδείξεις. Θα γνωρίζουμε μάλλον σε έναν χρόνο αν πρόκειται να ανακαλυφθεί κάτι ουσιαστικό».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για Τέμπη: Προσωπικό μου στοίχημα να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο ποτέ

Ο πρωθυπουργός, στην καθιερωμένη ανασκόπηση του στο Facebook, αναφέρθηκε στην πρόθεσή του να εξαλειφθούν παθογένειες που κρατάνε πίσω τη χώρα διαχρονικά, ενώ δεσμεύτηκε για κάθε δυνατή στήριξη στις οικογένειες των θυμάτων.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας

Σε ομιλία του στο Μαρούσι ο πρωθυπουργός, είπε μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στα Τέμπη ότι «Η καλύτερη δικαίωση για την θυσία αυτών των παιδιών είναι να εξασφαλίσουμε πως δεν θα ξανασυμβεί κάτι τέτοιο».
Mitsotakis Kyriakos, Kyvernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το στοίχημα 68 ημερών για τον Μητσοτάκη και η φυγή προς τα εμπρός

Ο προβληματισμός για τις δημοσκοπήσεις και την αύξηση των αναποφάσιστων και η προσπάθεια αλλαγής του σκηνικού πριν ανοίξουν οι κάλπες. Η «βροχή» νομοθετικών πρωτοβουλιών και τα «αγκάθια» στα ψηφοδέλτια.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Σαββατοκύριακο των αποφάσεων και οι δημοσκοπήσεις μετά τα Τέμπη

«Κλειδώνουν» οι νέες ημερομηνίες των εκλογών, τον Μάιο και στις αρχές Ιουλίου. Έντονη ανησυχία από τις πρώτες μετρήσεις που δείχνουν σοβαρή υποχώρηση της ΝΔ. Δύσκολη η αυτοδυναμία, σενάρια για μετεκλογικές συνεργασίες.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα: Ένα κράτος φέουδο κομμάτων, συντεχνιών και συμφερόντων

Οι επαναλαμβανόμενες συστημικές αστοχίες του κρατικού μηχανισμού, η κατάρρευση της κυβερνητικής αυταπάτης περί αποτελεσματικότητας, η πόλωση και η αδυναμία συνεννόησης του πολιτικού προσωπικού.