ΓΔ: 1054.59 0.84% Τζίρος: 89.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Dendias, Ypex
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Eπίσκεψη Νίκου Δένδια, στην Βενετία και στον Άγιο Μαρίνο

Κατά την επίσκεψή του στη Βενετία, θα βρεθεί στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας και θα έχει συνάντηση με τον μητροπολίτη Ιταλίας και έξαρχο Νοτίου Ευρώπης Πολύκαρπο.

Στην Ιταλία, και συγκεκριμένα στη Βενετία, θα μεταβεί τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, και στη συνέχεια θα επισκεφθεί τον Άγιο Μαρίνο, όπου θα πραγματοποιήσει διμερή επίσκεψη. Κατά την επίσκεψή του στη Βενετία, ο Νίκος Δένδιας θα επισκεφθεί το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας και θα έχει συνάντηση με τον μητροπολίτη Ιταλίας και έξαρχο Νοτίου Ευρώπης Πολύκαρπο.

Η επίσκεψη στη Βενετία θα ολοκληρωθεί με συνάντηση με τον πρόεδρο και μέλη της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Βενετίας, η οποία είναι η αρχαιότερη κοινότητα της ελληνικής διασποράς στον δυτικό κόσμο και αποτελεί την πλέον ιστορική κοινότητα των Ελλήνων με συνεχή παρουσία και δράση πέντε αιώνων, όπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Σε ό,τι αφορά το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας, επισημαίνεται πως είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ), το οποίο υπάγεται στη γενική εποπτεία του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ όσον αφορά στη μορφωτική και εκπαιδευτική του δραστηριότητα, στην εποπτεία του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Κατατάσσεται ανάμεσα στα πέντε (εξαιρουμένων του Αγίου Όρους και της Εθνικής Βιβλιοθήκης) ελληνικά ιδρύματα με τις μεγαλύτερες συλλογές παλαιτύπων, ενώ αποτελεί και το μοναδικό επιστημονικό ίδρυμα της Ελλάδας στο Εξωτερικό.

Κατόπιν, ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί για διμερή επίσκεψη στον Άγιο Μαρίνο, όπου θα έχει συναντήσεις με ανώτατους αξιωματούχους. Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στον Άγιο Μαρίνο, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Κατά την επίσκεψή του, θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον ομόλογό του, Λούκα Μπεκάρι (Luca Beccari), ενώ θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες. Κοινές δηλώσεις στον Τύπο αναμένεται να γίνουν περί ώρα Ελλάδας 16:30.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στον Άγιο Μαρίνο, ο υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός από τους κυβερνώντες και διοικητές του Αγίου Μαρίνου, Μαρία Λουίζα Μπέρτι (Maria Luisa Berti) και Μάνουελ Τσιαβάτα (Manuel Ciavatta). Στην έδρα της κυβέρνησης θα λάβουν χώρα ομιλίες των δύο κυβερνητών διοικητών, καθώς και των δύο υπουργών Εξωτερικών.

Οι ανωτέρω συνομιλίες στον Άγιο Μαρίνο, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, θα εστιαστούν στην περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς, σε συνέχεια του Μνημονίου Κατανόησης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις, που είχαν υπογράψει οι δύο υπουργοί Εξωτερικών τον Δεκέμβριο του 2021 (στο περιθώριο της Υπουργικής Συνόδου ΟΑΣΕ στη Στοκχόλμη), στη συνεργασία στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών, στις σχέσεις ΕΕ-Αγίου Μαρίνου, καθώς και σε περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Dendias, Ypex
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Οφείλουμε να διερευνήσουμε τα αίτια της τραγωδίας στα Τέμπη

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, επισημαίνει πως μετά από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, καταγράφηκε μία ενθαρρυντική προοπτική, η οποία αποτυπώθηκε και κατά την εκεί επίσκεψή του στη δήλωση του ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Δένδιας: Ευπρόσδεκτη από την Ελλάδα η αλλαγή τόνου της Τουρκίας

Όπως υπενθυμίζει, μετά τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία πρωτοφανή καταστροφή, της οποίας οι συνέπειες ακόμη δεν έχουν αποτυπωθεί σε όλη την έκταση.
dendias, exoterikon, ypeks
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας από Τζαμάικα: Σημαντικό ότι το Montego Bay αδελφοποιείται με τη Σητεία

Στην πρωτεύουσα της χώρας Κίνγκστον, είχε χθες εγκάρδια συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών της Τζαμάικα Καμίνα Τζόνσον Σμιθ, σε συνέχεια προηγούμενων επαφών τους στο περιθώριο της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τον Σεπτέμβριο του 2022.
Dendias, Ypex
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Απορρίπτουμε διαρρήδην τη διατύπωση ακραία αναθεωρητικών θέσεων

Με άρθρο του στην ελληνική έκδοση του Economist - Ένθετο στα «Τα Νέα», που τιτλοφορείται «Το στοίχημα της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο»-, ξεκαθαρίζει πως ζητήματα που άπτονται του πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας μας δεν επιδέχονται συζήτηση.