ΓΔ: 1273.48 0.25% Τζίρος: 70.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Κωστής Χατζηδάκης

Κ. Χατζηδάκης: Το 2022 αυξήθηκαν πάνω από 12% οι μέσοι μηνιαίοι μισθοί

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπογράμμισε ότι ο αριθμός των εργαζομένων έχει αυξηθεί κατά 263.000 ενώ και το ποσοστό προσλήψεων εργαζομένων πλήρους απασχόλησης αυξήθηκε στο 51,5%.

Στην τροπολογία για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού για το έτος 2023, αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, και διευκρινίζει ότι το «επίδομα εργασίας» της ΔΥΠΑ χορηγείται στους εργαζομένους που προσλαμβάνονται σε θέση πλήρους απασχόλησης μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην ολομέλεια, ενω απαντώντας στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «εσείς μιλάτε με συνθήματα, εμείς απαντάμε με κοινωνική πολιτική με αποτέλεσμα. Αυτό εξηγεί γιατί είστε κολλημένοι στις δημοσκοπήσεις».

Ο κ. Χατζηδάκης απάντησε στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ,  χαρακτηρίζοντας «μύθο» το ότι δήθεν δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις στην Ελλάδα. «Υπάρχουν 682 τέτοιες συμβάσεις, κλαδικές, ομοιοεπαγγελματικές, επιχειρησιακές. Αυτά είναι γεγονότα αδιαμφισβήτητα. Όπως το ότι πήραμε τον κατώτατο μισθό από τον ΣΥΡΙΖΑ στα 650 ευρώ, τον πήγαμε στα 713 ευρώ με δυο αυξήσεις το 2022 και θα τον αυξήσουμε κι άλλο την 1η Απριλίου, κατά ένα σημαντικό ποσοστό που θα ισορροπεί μεταξύ της στήριξης των εργαζομένων και της  μη υπονόμευσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Όπως το ότι παραλάβαμε την ανεργία στο 17,5% το καλοκαίρι του 2019 και το Νοέμβριο υποχώρησε στο 11,4%. Όπως το ότι επί ΣΥΡΙΖΑ η ΔΥΠΑ  έβγαζε κάθε χρόνο προγράμματα για προσλήψεις 10.000 ανέργων και εμείς με μια μόνο προκήρυξη βγάλαμε 68.000 θέσεις εργασίας».

Ο  ίδιος αναφέρθηκε επίσης  στα απολογιστικά στοιχεία του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ για το 2022 που συνιστά μια «αξονική τομογραφία της αγοράς εργασίας» που έδειξε –όπως είπε- ότι  κατά το περασμένο έτος ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε κατά 263.000 και οι μέσες μηνιαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 12,4%.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δήλωσε έκπληκτος για την τοποθέτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την μερική απασχόληση, στο μέτρο που «ως σοσιαλιστικό κόμμα θα περίμενα να ήταν υπέρ της πλήρους απασχόλησης». Τόνισε ότι «Στην Ελλάδα μερικοί κακοί εργοδότες χρησιμοποιούν την μερική απασχόληση για να κάνουν κόλπα στην αγορά εργασίας, για να βαφτίζουν τα 8ωρα, 4ωρα και να γλυτώνουν έτσι με αθέμιτο τρόπο μισθούς και εισφορές. Γι αυτό θεσπίσαμε την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας που ήταν πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ και απαντά σε αυτό ακριβώς το πρόβλημα, της «κλοπής» χρόνου εργασίας και υπερωριών. Γι αυτό και επιδοτούμε τις ασφαλιστικές εισφορές για μετατροπή συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. Και γι αυτό θέλουμε να δίνουμε το επίδομα εργασίας σε όσους προσλαμβάνονται με πλήρη απασχόληση, για να αποθαρρύνουμε τέτοιες πρακτικές».

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι επί της θητείας της σημερινής κυβέρνησης, το ποσοστό των προσλήψεων εργαζομένων πλήρους απασχόλησης αυξήθηκε στο 51,5% από 45% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις προσλήψεις εργαζομένων μερικής απασχόλησης περιορίστηκε μεν στο 39,5% (από 42%), παραμένει όμως σε υψηλά επίπεδα. «Δεν μας ικανοποιούν αυτά τα νούμερα και γι αυτό προωθούμε τα μέτρα που ανέφερα. Δεν πανηγυρίζουμε, ξέρουμε ότι πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά για τους εργαζομένους. Μια από τις βασικές προτεραιότητές μας  στην επόμενη θητεία μας θα είναι οι μισθοί. Δεν μπορούμε όμως να ανεχθούμε τη συνεχή καταστροφολογία. Εσείς  συνεχίστε να κάνετε αυτή την αντιπολίτευση, εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας», κατέληξε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kostis Xatzidakis, Kostis Chatzidakis, Ypourgeio Ergasias
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Χατζηδάκης: Η πορεία της πανδημίας καθορίζει τα μέτρα στήριξης

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε πως θα υπάρξει και νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στο α' εξάμηνο του 2022. Επεκτείνεται το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μέχρι τέλος Μαρτίου, ενώ υπάρχουν και ειδικά μέτρα για τους μουσικούς.
Adonis Georgiadis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αδ. Γεωργιάδης: Προτεραιότητα να υπάρξει δικαιοσύνη στον χώρο εργασίας

Ο υπουργός Εργασίας επισήμανε το μισθολογικό χάσμα που παρατηρείται μεταξύ ανδρών και γυναικών και υπογράμμισε ότι το υπουργείο θα τις αντιμετωπίσει με τις πολιτικές που εφαρμόζει.
Tsakloglou, Ypoyrgeio Ergasias
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Τσακλόγλου: Καταργείται η παρακράτηση του 30% στους συνταξιούχους

Σχετικά με το αν το μέτρο ευνοεί την απασχόληση των συνταξιούχων εις βάρος των νέων, ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι «το απόθεμα των θέσεων εργασίας δεν είναι δεδομένο και πως η αύξηση της εργασίας ευνοεί συνολικά την οικονομία».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιπαράθεση Αδ. Γεωργιάδη με Θ. Παφίλη για απεργίες και εργασιακά

Ο υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για «τυραννία του ΚΚΕ» σημειώνοντας πως το νομοσχέδιο θα βάλει τέλος σε φαινόμενα εμπόδισης εργασίας. Τα βέλη του προς την κυβέρνηση εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.
vouli
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας

Ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της εργασίας με τις τοποθετήσεις των υπόλοιπων βουλευτών που είναι στον κατάλογο ομιλητών και στη συνέχεια θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Βορίδης: Ευνοϊκό για τους εργαζόμενους το νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας

Ο υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για κομματικά υποκινούμενες απεργίες, σημειώνοντας ότι σε κάποια επαγγέλματα υπάρχει έλλειψη εργαζομένων και η αυξημένη ζήτηση για εργασία οδηγεί σε αύξηση μισθών.