ΓΔ: 1035.72 1.43% Τζίρος: 47.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Tsapanidou-Popi-SYRIZA
Φωτο: Nick Paleologos/ SOOC

Η παιδεία, η ελληνική γλώσσα, τα κόμματα και το... «Έλα με φόρα»

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας περνά χωρίς συζήτηση με δημιουργικές προτάσεις για την εκπαίδευση και τη γλώσσα. Η στείρα συνθηματολογία των κομμάτων και το πολυσυζητημένο «Έλα με φόρα» της Π. Τσαπανίδου.

Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

Και μάλιστα με κάθε επισημότητα, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ Β’ 1384/24/04/2017).

Βασικός στόχος -σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης- η ανάδειξη του θεμελιώδους ρόλου που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα ανά τους αιώνες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εδραίωση τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του παγκόσμιου πολιτισμού. 

Αυτά ως γενική αρχή. Στο σήμερα τώρα. Το «εορταστικό» κλίμα της ημέρας έρχεται να προσγειώσει η σκληρή πραγματικότητα στα πανεπιστήμια και όχι μόνο. 

Μάταια θα περιμένετε να ακούσετε μέσα στον ορυμαγδό των πολιτικών αντιπαραθέσεων προτάσεις και αντιπροτάσεις για την εκπαίδευση, το περιεχόμενό της και το μέλλον της.

Δεν πουλάει το θέμα. Δεν φέρνει «ψηφαλάκια». Δεν καταγράφεται δημοσκοπικά. 

Κι’ όμως, όλα είναι θέμα παιδείας. Γενικώς και ειδικώς.

Πάρτε για παράδειγμα την επίμαχη προσφώνηση της νέας εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίας Πόπης Τσαπανίδου, όταν κάλεσε στο βήμα του ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη: «Πρόεδρε έλα, έλα με φόρα…»!!!

Μια μικρή παρένθεση. Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής ετοιμάζει παρεμβάσεις μέσα στο 2023, από την στιγμή που έχουν μετά λύπης διαπιστώσει ότι φοιτητές, ακόμη και της Φιλολογίας, δυσκολεύονται να συντάξουν γραπτό χωρίς λάθη, με το μεγάλο ζητούμενο στα σύγχρονα ελληνικά πανεπιστήμια να είναι η «ορθογραφία».

Κλείνει η παρένθεση. 

Ανατρέχω στον Κομφούκιο που είχε πει ότι «αν σκέφτεσαι για ένα χρόνο, φύτεψε ένα σπόρο. Αν σκέφτεσαι για δέκα χρόνια φύτεψε, ένα δέντρο. Αν σκέφτεσαι για 100 χρόνια, δίδαξε ανθρώπους». 

Αν σκέφτεσαι μόνο με συνθήματα προφανώς δεν σε νοιάζουν ούτε η ορθογραφία, ούτε το συντακτικό, ούτε που μπαίνουν τα σημεία στίξης, ούτε τα επιρρήματα και τα επίθετα, ούτε οι σπόροι και τα δέντρα.

Στην περίπτωση των φοιτητών στα πανεπιστήμια, επιβαρυντικός παράγοντας για τον ορθογραφικό τους «αναλφαβητισμό» είναι η υπερχρήση της νέας τεχνολογίας. Σε απλά ελληνικά το… “autocorrect” των κινητών συσκευών.

Στην περίπτωση των πολιτικών εκφράσεων, που εκστομίζονται με στόμφο και ένταση φωνής από τα προεκλογικά μπαλκόνια, δεν τίθεται προφανώς ζήτημα ορθογραφίας, αλλά κατανόησης του νοήματός τους. 

Ακόμα και αυτή τη στιγμή γράφονται αναλύσεις επί αναλύσεων για το τι ακριβώς εννοούσε η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ με την περίφημη φράση της…

Τελικά ποιο είναι το πιο σωστό;

Έλα με φορά; Πάρε φόρα και έλα; Θα πάρω φόρα;

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχέδιο Μητσοτάκη για αλλαγές στο Σύνταγμα: Τα πανεπιστήμια και το Δημόσιο

Τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση φέρνει στο προσκήνιο της προεκλογικής περιόδου ο πρωθυπουργός. Πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 16 για μη κρατικά πανεπιστήμια. Αλλαγές για δημοσίους υπαλλήλους και ΔΕΚΟ.
Androulakis, PASOK, KINAL
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το... καλάθι με τα ονόματα πρωθυπουργού σε κυβέρνηση συνεργασίας

Τα παράδοξα στην πρόταση Ανδρουλάκη για κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς Μητσοτάκη ή Τσίπρα και με πρωθυπουργό που δεν θα είναι τραπεζίτης ή τεχνοκράτης. Η ονοματολογία και οι αντιδράσεις ακόμη και από το ΠΑΣΟΚ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι χαμένες ευκαιρίες του Τσίπρα να γίνει εκτός από πρόεδρος και… αρχηγός

Ο Π. Πολάκης, το ερώτημα της διαγραφής του και πώς ο Αλέξης Τσίπρας έχει διανύσει μια μακρά θητεία ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς έως τώρα να προχωρήσει σε κάποια διαγραφή από το κόμμα.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηρωϊκή έξοδος του «Παυλιού» ή το τέλος του «πολακισμού» στον ΣΥΡΙΖΑ;

Πώς έφθασε ο Παύλος Πολάκης στη ρήξη με τον Αλέξη Τσίπρα. Από την πλήρη στήριξη και τις κοινές διακοπές, ως τις εισηγήσεις για... καθάρισμα του «λεκέ» που χαλάει το πρωθυπουργικό προφίλ του Τσίπρα.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το παρασκήνιο της συνάντησης Τσίπρα - Στουρνάρα: Όσα δεν ειπώθηκαν

Η τρίωρη συνάντηση σε καλό κλίμα, ο ρόλος του Γ. Χουλιαράκη η περιπετειώδης σχέση των δύο ανδρών. Τι θα μπορούσε να είχε θυμίσει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο κεντρικός τραπεζίτης, αλλά το απέφυγε.