ΓΔ: 2034.46 0.13% Τζίρος: 165.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φώτο: Shutterstock

Μητσοτάκης: Οι κόκκινες γραμμές δεν μπορούν να παραβιαστούν από κανέναν

Ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλώντας στην καναδική εφημερίδα «The Globe and Mail» τόνισε ότι «Δεν θα επιτρέψουμε καμία τουρκική δραστηριότητα που να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».

Συνέντευξη στην καναδική εφημερίδα «The Globe and Mail» παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη μιλά για τις προοπτικές της Ελλάδας και τη νέα εποχή ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. «Η ανάπτυξη πρέπει να έχει δύο κύρια χαρακτηριστικά», αναφέρει και εξηγεί: «Πρέπει να είναι για όλους και να είναι βιώσιμη. Πρέπει να είναι ανάπτυξη που δεν επιδεινώνει τις εισοδηματικές ανισότητες με τον τρόπο που έχουμε δει να συμβαίνει στις δυτικές φιλελεύθερες δημοκρατίες».

«Το όραμά του για την Ελλάδα δεν είναι τίποτε λιγότερο από επαναστατικό» αναφέρει η καναδική εφημερίδα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και προσθέτει: «Θέλει να δημιουργήσει μια ανταγωνιστική οικονομία, η οποία θα λειτουργεί ως μαγνήτης για τις ξένες επενδύσεις και δεν θα εξαρτάται μόνο από τον ήλιο και τη θάλασσα». 

Κυβερνητικές πηγές προσθέτουν πως ο δημοσιογράφος Eric Reguly, ο οποίος συνάντησε τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, σημειώνει -για τον Κυρ. Μητσοτάκη- ότι ανέλαβε το «ηράκλειο καθήκον» να ανανεώσει τη χώρα μετά από 10 χρόνια κρίσης μέσα από τη μείωση των φόρων, την ψηφιοποίηση του κράτους, την ανάπτυξη των πράσινων τεχνολογιών, την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και τη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ώστε οι τράπεζες να μπορούν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία. «Αναγνωρίζουμε πλήρως ότι η ανάπτυξη πρέπει να έλθει από τον ιδιωτικό τομέα», επισημαίνει ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του.

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της Τουρκίας, ιδιαίτερα στο ζήτημα της Λιβύης, τονίζει: «Δεν θα επιτρέψουμε καμία τουρκική δραστηριότητα που να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας». Αναφερόμενος γενικότερα στα ελληνοτουρκικά σημειώνει: «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με όλους τους γείτονές μας, συμπεριλαμβανομένης ασφαλώς της Τουρκίας. Και αν δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία, τότε είμαστε ανοιχτοί (στο ενδεχόμενο να προσφύγουμε) σε διεθνή δικαιοδοσία. Αλλά, οι κόκκινες γραμμές δεν μπορούν να παραβιαστούν από κανέναν».

Οι ίδιες πηγές συμπληρώνουν ότι στη συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκαλύπτει ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Justin Trudeau στο Λονδίνο, δέχτηκε πρόσκληση από τον Καναδό πρωθυπουργό να επισκεφθεί τον Καναδά, κάτι που σχεδιάζει να κάνει έως το 2021.

Η εφημερίδα, σημειώνουν από την κυβέρνηση, σχολιάζει ότι οι δύο ηγέτες ανέπτυξαν αμέσως «έναν ισχυρό δεσμό». Αναφέρουν, επιπλέον ότι ανάμεσα στις σημαντικές καναδικές επενδύσεις στην Ελλάδα περιλαμβάνεται και αυτή της Eldorado Gold στη Χαλκιδική. «Από το περασμένο καλοκαίρι έχουμε εκδώσει μια σειρά από άδειες που είχαν καθυστερήσει αδικαιολόγητα από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή επαναδιαπραγματευόμαστε τη σύμβαση, η οποία θα περιλαμβάνει τους όρους για τις εναπομείνασες επενδύσεις, ώστε να διατηρηθούν στο ακέραιο οι θέσεις εργασίας, να ελαχιστοποιηθεί το περιβαλλοντικό κόστος και να παρέχονται δεσμεύσεις κοινωνικής υπευθυνότητας στην τοπική κοινωνία. Είμαι αισιόδοξος ότι θα φτάσουμε πολύ σύντομα σε συμφωνία», λέει ο πρωθυπουργός για το θέμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει, επίσης, ότι εξελέγη με μια ατζέντα αλλαγής που θα βελτιώσει τις ζωές των Ελλήνων και προσθέτει ότι οι πολίτες υποδέχονται αυτή την προοπτική, καθώς έχουν μεταβάλει τη στάση τους απέναντι στα συμφέροντα των λίγων που λειτουργούν εις βάρος των πολλών, αλλά και απέναντι στα φαινόμενα βίας. «Εκλέχθηκα για να κάνω πράξη την αλλαγή και αυτό ακριβώς σκοπεύω να κάνω», αναφέρει κλείνοντας τη συνέντευξη ο κ. Μητσοτάκης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Μπαλωμένος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η ακύρωση της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν και το διπλωματικό blame game

Η ακύρωση της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη ανέδειξε το blame game Ελλάδας και Τουρκίας, όπου η μάχη εντυπώσεων αποδείχθηκε κρίσιμη όσο και το ίδιο το γεγονός. Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλωμένος*.
Παύλος Μαρινάκης Συνέντευξη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Το casus belli πρέπει να αποσυρθεί, προτεραιότητα η διπλωματία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης τόνισε ότι η απόσυρση της απειλής πολέμου είναι αναγκαία προϋπόθεση για ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία, με στόχο τη σταθερότητα και την ειρηνική συνύπαρξη.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βελόπουλος: Στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός έμοιαζε φτωχός συγγενής

Ο Κ. Βελόπουλος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για εμμονή με την «πράσινη απάτη» και φοβικότητα απέναντι στην Τουρκία, ενώ τόνισε πως στη Ν. Υόρκη συνάντησε «σφαγείς χριστιανών» και εξέθεσε διεθνώς την Ελλάδα.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Η Τουρκία να άρει το casus belli

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του ΟΗΕ κάλεσε την Τουρκία να αποσύρει το casus belli και τόνισε τη σημασία του διαλόγου. Για τη Γάζα είπε ότι δεν υπάρχει δικαιολογία για τον πόλεμο, ενώ για την Ουκρανία υπογράμμισε την ακεραιότητα των συνόρων.