ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Το όχι και τόσο απίθανο σενάριο της τρίτης εκλογικής αναμέτρησης

Για το ενδεχόμενο να χρειαστεί και τρίτη κάλπη, με παράταση της διακυβέρνησης από υπηρεσιακή κυβέρνηση, ώστε να μην πέσουν οι εκλογές τον Αύγουστο, προετοιμάζεται το κυβερνών κόμμα.

Η προβλεπόμενη διαδικασία από το Σύνταγμα είναι συγκεκριμένη. Οι αρχηγοί των τριών πρώτων κομμάτων από την εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου λαμβάνουν τις αντίστοιχες διερευνητικές εντολές σχηματισμού κυβέρνησης και, αν αυτές αποβούν άκαρπες, τότε διαλύεται η Βουλή, σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση και στήνονται εκ νέου κάλπες.

Η ίδια διαδικασία, με την ίδια σειρά, ακολουθείται και στο μακρινό αλλά όχι απίθανο σενάριο ενός νέου αδιεξόδου, μετά και την δεύτερη εκλογική μάχη του Ιουλίου.

Αν και όλοι το ξορκίζουν, πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στις ηγεσίες των κομμάτων προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο, ενώ δειλά δειλά, στελέχη -κυρίως της ΝΔ- δηλώνουν ανοιχτά ότι αν το αποτέλεσμα του Ιουλίου δείχνει το κόμμα τους οριακά κάτω από τον στόχο της αυτοδυναμίας, τότε η προσφυγή σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση είναι επιβεβλημένη.

Σε μια τέτοια ακραία περίπτωση, είναι πολλά εκείνα που θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν, αφού δεν θα μετατοπιστεί μόνο το διακύβευμα της κάλπης, αλλά και οι «μαρκαρισμένες» ημέρες στο ημερολόγιο.

Η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να προσδιορίσει τον χρόνο διεξαγωγής των δεύτερων εκλογών για τις αρχές Ιουλίου, προκαλώντας τα επικριτικά σχόλια της αντιπολίτευσης για αντιθεσμική προαναγγελία, είχε ως απώτερο στόχο να ακυρώσει το σενάριο για τρίτη κάλπη, μαζί με την αναφορά του ότι ο επόμενος πρωθυπουργός θα είναι ο νικητής στην πρώτη κάλπη και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα αναδειχθεί στη δεύτερη.

Η σχετική συζήτηση έφτασε μέχρι και την αίθουσα της καθημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να μην το αποκλείει με κατηγορηματικό τρόπο, παραπέμποντας στην πρόθεση της κυβέρνησης να μην εγκλωβίσει τη χώρα σε μια ατέρμονη εκλογική διαδικασία, συμπληρώνοντας ότι «ανάλογα με τη βούληση του λαού όλοι θα τοποθετηθούμε εκείνη την ώρα».

Αν και όλοι το απεύχονται, υπάρχουν και εκείνοι που το εισηγούνται, στην περίπτωση που το ποσοστό που χωρίζει τη ΝΔ από τον στόχο της αυτοδυναμίας είναι μικρό. Άλλωστε, αποτελεί βασικό αφήγημα της κυβερνητικής παράταξης για «αυτοδύναμη πορεία της χώρας», και δεν μπαίνουν καν στις συζητήσεις να αποδεχθεί η ΝΔ μια κυβέρνηση, στην οποία δεν θα είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος.

Το είπε πιο ξεκάθαρα από όλους ο γαλάζιος βουλευτής Θοδωρής Ρουσόπουλος, τονίζοντας ότι «σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας θα πρέπει η χώρα να οδηγηθεί σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση και μάλιστα όχι μέσα στον Αύγουστο, όπως θα προβλεπόταν ημερολογιακά, αλλά τον Σεπτέμβριο με την υπηρεσιακή κυβέρνηση να συνεχίζει έως τότε».

Σε μια τέτοια προοπτική, οι κάλπες θα έπρεπε να στηθούν εκ νέου στις 20 ή τις 27 Αυγούστου, σενάριο απίθανο με την καλοκαιρινή σεζόν να βρίσκεται στο ζενίθ και τους πολίτες στις παραλίες.

Οι θιασώτες αυτού του σεναρίου εκτιμούν ότι μπορεί να παραταθεί ο χρόνος διακυβέρνησης από την υπηρεσιακή κυβέρνηση μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου και να στηθούν οι κάλπες στο ξεκίνημα του φθινοπώρου. Εάν και πάλι η ΝΔ δεν κατακτήσει την αυτοδυναμία, ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης συνεργασίας θα είναι πλέον μονόδρομος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι «ευρωπαϊκοί» πονοκέφαλοι της κυβέρνησης και το αντίδοτο των νομοσχεδίων

Τέμπη, διαρροή προσωπικών δεδομένων και αντιπαράθεση με την Ιεραρχία προβληματίζουν την κυβέρνηση ενόψει ευρωεκλογών. Αντεπίθεση του Μαξίμου με αύξηση στον κατώτατο μισθό και σειρά νομοσχεδίων.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με αύξηση 5% - 6% στον κατώτατο μισθό θα πάει προς τις ευρωεκλογές η ΝΔ

Η αύξηση των εισοδημάτων και η αναχαίτιση της ακρίβειας θα αποτελέσουν τα βασικά πολιτικά «όπλα» του Μαξίμου το επόμενο διάστημα, ενώ αναγνωρίζεται ότι η ΝΔ δέχεται πιέσεις από τα «δεξιά».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πίστωση χρόνου παίρνουν οι υπουργοί: Μετά τις εκλογές η νέα αξιολόγηση

Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη: «Δεν υπάρχουν αμετακίνητοι υπουργοί». Μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές οι αποφάσεις του. Εξετάζεται να κοπούν από το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών όσοι έχουν συμπληρώσει δύο θητείες.
Mitsotakis Kyriakos, Kivernisi, Kyvernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το σχέδιο 100 ημερών του Μητσοτάκη: Ποια θα είναι τα πρώτα νομοσχέδια

Μείωση φόρων στα ακίνητα και στις επιχειρήσεις, διαμόρφωση ευνοϊκότερου πλαισίου για τις επενδύσεις, επιστροφή ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ στο Δημόσιο, τομές στο κράτος και τη Δικαιοσύνη βρίσκονται στις άμεσες προτεραιότητες.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το σταυρόλεξο της νέας κυβέρνησης: Τα πρόσωπα για τις θέσεις - κλειδιά

Ο σχεδιασμός για πανίσχυρο υπουργείο Εσωτερικών - Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπό τον Κ. Πιερακάκη, το νέο οικονομικό επιτελείο, η πιθανή μετακίνηση Δένδια στο Πεντάγωνο και Γεραπετρίτη στο ΥΠΕΞ και οι «σωματοφύλακες» του Μαξίμου.