ΓΔ: 2618.66 0.45% Τζίρος: 246.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:03:36
Φωτο: Shutterstock

Οι Έλληνες του εξωτερικού ψηφίζουν στις 20/5 για τις βουλευτικές εκλογές

Οι Έλληνες εκλογείς που διαμένουν εκτός ελληνικής επικράτειας θα έχουν για πρώτη φορά τη δυνατότητα να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους στο εξωτερικό, εφόσον το επέλεξαν, αντί να μεταβούν στην Ελλάδα

Το Σάββατο 20 Μαΐου θα προσέλθουν στις κάλπες οι Ελληνίδες και οι Έλληνες του εξωτερικού για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις γενικές βουλευτικές εκλογές 2023, όπως ενημερώνει σε ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών. Επισημαίνεται πως οι Έλληνες εκλογείς που διαμένουν εκτός ελληνικής επικράτειας θα έχουν για πρώτη φορά τη δυνατότητα να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους στο εξωτερικό, εφόσον το επέλεξαν, αντί να μεταβούν στην Ελλάδα (άρθρο 2 του ν. 4648/2019).

Επίσης, εκφράζεται η διαβεβαίωση ότι το υπουργείο Εξωτερικών, σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών το οποίο είναι αρμόδιο για τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, συνδράμει με τη συνεχή συνέργεια των οικείων ελληνικών διπλωματικών και προξενικών αποστολών την προετοιμασία της εκλογικής διαδικασίας και τη λειτουργία των εκλογικών τμημάτων ανά τον κόσμο, σημαντικός δε αριθμός εξ αυτών θα φιλοξενηθεί σε πρεσβείες και γενικότερα χώρους ελληνικών αρχών εξωτερικού.

Περαιτέρω, γνωστοποιείται ότι οι εγγεγραμμένοι σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού 22.855 Έλληνες εκλογείς που διαμένουν εκτός ελληνικής επικράτειας, των οποίων οι αιτήσεις εγγραφής εγκρίθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών σύμφωνα με τα κριτήρια εκλογέων που προβλέπει ο νόμος, καθώς και οι Έλληνες ναυτικοί που δεν έχουν περιληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους (άρθρο 6 του ν. 4648/2019), θα ψηφίσουν σε 99 εκλογικά τμήματα που συγκροτήθηκαν σε 35 χώρες. Για τη συγκρότηση εκλογικού κέντρου σε μια πόλη, προϋπόθεση ήταν η εγγραφή τουλάχιστον 40 εκλογέων (άρθρο 7 ν. 4648/2019).

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία καλεί όλους τους Έλληνες εγγεγραμμένους εκλογείς του εξωτερικού:

  • Να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα το Σάββατο 20 Μαΐου 2023, με διάρκεια ψηφοφορίας από 7.00 έως 19.00 τοπική ώρα κάθε χώρας.
  • Να επιβεβαιώσουν ότι έχουν συμπεριληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού και να ενημερωθούν για την ακριβή διεύθυνση του εκλογικού τμήματος στο οποίο ψηφίζουν κάνοντας, προ της ψηφοφορίας, χρήση της εφαρμογής ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ στον ιστότοπο του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, https://mpp.ypes.gov.gr/#/ συμπληρώνοντας τα πεδία Επώνυμο, Όνομα, Όνομα Πατέρα, Έτος Γέννησης.
  • Να προσέρχονται στο εκλογικό τμήμα τους έχοντας απαραιτήτως μαζί τους την ελληνική αστυνομική ταυτότητα ή το ελληνικό διαβατήριο τους (η Εφορευτική Επιτροπή επιβεβαιώνει τα στοιχεία ταυτότητας / διαβατηρίου και επαληθεύει την εγγραφή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού).

Τέλος, ενημερώνει ότι για την περαιτέρω ενημέρωση και τη διευκόλυνση των εκλογέων, οι οικείες ελληνικές πρεσβευτικές και προξενικές αρχές θα γνωστοποιήσουν, έως τις 14 Μαΐου 2023, όπως προβλέπεται, με κάθε πρόσφορο μέσο, το Πρόγραμμα Εκλογής με τα ονόματα των υποψηφίων βουλευτών επικρατείας που ανακηρύχθηκαν από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου για τις γενικές βουλευτικές εκλογές 2023, καθώς και τον αναλυτικό πίνακα των εκλογικών τμημάτων εξωτερικού με τις διευθύνσεις των καταστημάτων ψηφοφορίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλεξάνδρα Σδούκου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σδούκου: Δεν ξαναφέρνεις στο σπίτι μάστορα που σε κορόιδεψε

Η Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε πως το κυβερνητικό παρελθόν Τσίπρα αποτελεί το βασικό κριτήριο αξιολόγησης του, κατηγορώντας τον για σχέσεις με συμφέροντα και τονίζοντας ότι οι πολίτες δεν ξεχνούν την περίοδο διακυβέρνησής του.
Αλέξης Τσίπρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στο in.gr: «Η δεύτερη κάλπη φέρνει την ανατροπή»

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και καθήκον της κυβέρνησης είναι να μη δίνει ασυλία σε κανέναν, δεσμευόμενος για ελεύθερη και αμερόληπτη δικαιοσύνη. Επίσης, το νέο κόμμα στηρίζεται σε μέλη και εθελοντές.
Ρένα Δούρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρ. Δούρου: Στόχος μας η ενότητα σε ένα ψηφοδέλτιο για όλους όσους θέλουν

Η Ρένα Δούρου δηλώνει ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ένα ενωτικό ψηφοδέλτιο με προγραμματικές συγκλίσεις, ισότιμα και με καθαρές προτεραιότητες ανασυγκρότησης και ανανέωσης. Τονίζει τη διακριτή πολιτική ταυτότητα του κόμματος.
Αλέξης Τσίπρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Ανεδαφική η δήλωση Τσίπρα περί σύγκρουσης με συμφέροντα

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σχολίασε τη συνέντευξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον για αντιγραφή των προτάσεών του και ταύτιση με ΝΔ σε καίρια θέματα. Αμφισβήτησε τη δέσμευσή του για διαφάνεια και τον χαρακτήρισε "συμβιβασμένο Μαδούρο".
Λογότυπο AfD Γερμανία
ΔΙΕΘΝΗ

Δημοσκόπηση: Στο 28% η AfD, προπορεύεται 7 μονάδες του CDU/CSU

Η AfD ενισχύει το προβάδισμά της στη Γερμανία, αγγίζοντας το 28% στην πρόθεση ψήφου, ξεπερνά κατά επτά μονάδες το CDU/CSU, ενώ οι Οικολόγοι φτάνουν το 15%, οι Σοσιαλδημοκράτες το 12% και η ριζοσπαστική Αριστερά το 11%.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΛΑΣ: Ο κ. Μητσοτάκης επαναφέρει παλιές ανεκπλήρωτες υποσχέσεις

Η ΕΛΑΣ κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι προεκλογικά εξαγγέλλει εκ νέου μέτρα για τη βιομηχανία, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει απολογισμό της Εθνικής Στρατηγικής του 2022 και η χώρα παραμένει πίσω σε παραγωγικότητα και επενδύσεις.