ΓΔ: 1275.5 0.03% Τζίρος: 67.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Kyriakos Mitsotakis, Kyvernisi, ND, Nea Dimokratia
Φωτο; Aris Oikonomou / SOOC

Bloomberg: Ο θρίαμβος αλλά και οι προκλήσεις για τον Κυρ. Μητσοτάκη

Επενδυτική βαθμίδα, συνέχιση των μεταρρυθμίσεων αλλά και εκπλήρωση των προεκλογικών υποσχέσεων για μισθούς και σύστημα υγείας οι βασικοί στόχοι για τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Για θρίαμβο του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές και μήνυμα προς τις αγορές ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει πολιτικές φιλικές προς τις επενδύσεις, κάνει το λόγο το πρακτορείο Bloomberg, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών. 

Σημειώνει ότι η συντηρητική Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη έλαβε το 40,6% των ψήφων, ή 158 βουλευτές στο κοινοβούλιο των 300 εδρών. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορέσει να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση χωρίς τη βοήθεια άλλων κομμάτων.

Οι αγορές συσπειρώθηκαν πίσω από την προοπτική μιας ακόμη τετραετούς θητείας για τον Μητσοτάκη, ο οποίος κατέστησε τη διαχείριση της οικονομίας κεντρικό πυλώνα της εκστρατείας του. Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σημειώνει άνοδο άνω του 36% φέτος και η απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων κυμαίνεται γύρω στο 3,6%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων περίπου 10 μηνών.

«Ο λαός μας έδωσε μια ασφαλή πλειοψηφία», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης το βράδυ της Κυριακής. «Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν με ταχύτητα».

Ο κ. Μητσοτάκης θα ορκιστεί τη Δευτέρα ως πρωθυπουργός, οπότε και θα διορίσει αμέσως νέο υπουργικό συμβούλιο, ώστε να μπορέσει να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει οριστεί για τις 29-30 Ιουνίου. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν πρωθυπουργός της Ελλάδας από το 2019 έως τον περασμένο μήνα, όταν ο Ιωάννης Σαρμάς διορίστηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός μετά τις αναποφάσιστες εκλογές της 21ης Μαΐου.

Ο κ. Μητσοτάκης στήριξε τον οικονομικό μετασχηματισμό της Ελλάδας, με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να ανακάμπτει ακριβώς εκεί που βρισκόταν όταν η χώρα έχασε την ικανότητά της να αποπληρώσει το χρέος της το 2010. Η ανεργία έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό από την κορύφωσή της στο 28% και οι μετοχές και τα ομόλογα έχουν εκτοξευθεί. 

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους Έλληνες να του δώσουν μια ισχυρή πλειοψηφία, ώστε να μπορέσει να μεταρρυθμίσει τη χώρα. Δεσμεύτηκε να αυξήσει τους μισθούς στον δημόσιο τομέα και να δώσει ώθηση στην οικονομία για να βοηθήσει στην άνοδο των μισθών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Υποσχέθηκε επίσης να αναβαθμίσει σημαντικά το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και να επιταχύνει τις διαδικασίες σε δικαστικές υποθέσεις.

Το νέο κοινοβούλιο θα αποτελείται από οκτώ κόμματα, συμπεριλαμβανομένων τριών ακροδεξιών ομάδων, όπως οι Σπαρτιάτες - ένα εθνικιστικό κόμμα που υποστηρίζεται από ένα από τα ηγετικά στελέχη του ακροδεξιού κόμματος της Χρυσής Αυγής, ο οποίος βρίσκεται τώρα στη φυλακή. 

«Τα περιθωριακά κόμματα θα έχουν μια πλατφόρμα από την οποία θα μπορούν να μεταδώσουν το λαϊκιστικό τους μήνυμα και να επιχειρήσουν να διαταράξουν την ατζέντα της κυβέρνησης», εκτίμησε ο Β. Πίκολι της Teneo Intelligence και προσέθεσε ότι «τα ακροδεξιά κόμματα πιθανότατα θα εκμεταλλευτούν πολιτικά τοξικά ζητήματα όπως το μεταναστευτικό, η σχέση με την Τουρκία, οι αμβλώσεις, ο ρόλος της θρησκείας στην εκπαίδευση, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας για να προσπαθήσουν να στριμώξουν την κυβέρνηση». 

Η πρώτη πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση θα είναι να βελτιώσει την αξιολόγηση του δημόσιου χρέους της χώρας από το «junk», την οποία η Ελλάδα έλαβε πριν από 13 χρόνια κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν προγραμματίσει να επικαιροποιήσουν τις εκτιμήσεις τους για την οικονομία το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με τους οίκους, συμπεριλαμβανομένων των Fitch Ratings και Standard & Poors, να τοποθετούν πλέον τη χώρα μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. 

«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να αξιοποιήσει η χώρα τις τεράστιες δυνατότητές της, να αυξήσει τις επενδύσεις και να υπεραποδώσει της ευρωζώνης σε όρους ανάπτυξης, αποφεύγοντας παράλληλα τις εξωτερικές ανισορροπίες», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος και αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Eurobank SA Τάσος Αναστασάτος πριν από τις εκλογές. «Αυτά θα εξασφαλίσουν επίσης ότι η χώρα θα αναρριχηθεί γρήγορα υψηλότερα» στην κλίμακα αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας», είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει επίσης να αντιμετωπίσει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας, το οποίο, λόγω του σοκ των ενεργειακών τιμών, έφτασε το 2022 στο 9,6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος από 5,5% το προηγούμενο έτος. Είπε επίσης ότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα είναι μία από τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησής του. Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε πρόσφατα ότι οι Έλληνες δηλώνουν εισοδήματα αξίας 80 δισ. ευρώ, παρ’ όλο που η κατανάλωση ήταν 140 δισ. ευρώ με τις καταθέσεις να αυξάνονται ταυτόχρονα.

«Δεν είναι μόνο θέμα φορολογικής δικαιοσύνης, αλλά και θέμα σωστού σχεδιασμού του προϋπολογισμού και του τρόπου λειτουργίας του κράτους», δήλωσε σε συνέντευξή της η Μαρία Γαβουνέλη, γενική διευθύντρια της δεξαμενής σκέψης ΕΛΙΑΜΕΠ με έδρα την Αθήνα.

Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε να αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά την επόμενη τετραετή θητεία του στα 950 ευρώ το μήνα από 780 ευρώ. Το 2010, πριν από την κρίση χρέους της χώρας, ήταν 740 ευρώ. Είπε επίσης ότι το μέσο μηνιαίο εισόδημα στον ιδιωτικό τομέα θα φθάσει τα 1.500 ευρώ από λίγο κάτω από τα 1.200 ευρώ μέχρι το τέλος της θητείας του, καθώς θα συνεχίσει να προσπαθεί να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις στη χώρα που θα φέρουν καλύτερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. 

Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που έχουν επωφεληθεί περισσότερο από τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διατίθενται μέσω του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τα μέλη της ΕΕ να ξεπεράσουν τις συνέπειες της πανδημίας.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Biden - Macron
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συγχαρητήρια Μπάιντεν και Μακρόν σε Κ. Μητσοτάκη για την εκλογική νίκη

Την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας χαιρέτησαν οι διεθνείς ηγέτες που επισημαίνουν ότι αποτελεί σημάδι πολιτικής σταθερότητας και έγκριση του κυβερνητικού προγράμματός για οικονομικές μεταρρυθμίσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας.
Kyriakos Mitsotakis, Kyvernisi, ND, Nea Dimokratia
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Ισχυρή αυτοδυναμία για να υπάρξουν μεγάλες αλλαγές

Ο πρόεδρος της ΝΔ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και τρίτες εκλογές σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία, σημειώνοντας πως ο πήχης της δυσκολίας ανεβαίνει αν υπάρξει επτακομματική Βουλή.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: H χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση μετά τις εκλογές

Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε να υπάρξει μια ακόμη μεγαλύτερη νίκη από την προηγούμενη, τονίζοντας πως τη νέα τετραετία θα αποτελέσει προτεραιότητα η αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Mitsotakis-Sarmas
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κυρ. Μητσοτάκης παρέδωσε καθήκοντα στον Ι. Σαρμά στο Μέγαρο Μαξίμου

Παρέλαβε τα καθήκοντά του ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός μετά την ορκωμοσία του ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας. «Θα εφαρμόσουμε το νόμο έως ότου έρθει ο φυσικός ένοικος», είπε ο κ. Σαρμάς.