ΓΔ: 1455.48 0.03% Τζίρος: 100.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: SOOC

Βορίδης: Το να ανακάμψει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα «Mission Impossible»

Η Ψήφος των αποδήμων και οι διακρατικές συμφωνίες για ξένα πανεπιστήμια, περιλαμβάνονται στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης, δήλωσε ο υπουργός των Εσωτερικών στο Μega.

Τα ζητήματα που είναι στις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης, ξεδίπλωσε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, σε δύο διαδοχικές συνεντεύξεις του σήμερα. Εν αρχή και με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών - το οποίο, όπως είπε, πρόκειται να ψηφισθεί μέχρι τέλος Ιουλίου - ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ότι «τα περισσότερα έχουν εξαγγελθεί προεκλογικώς». Άλλωστε, προσέθεσε, «για τον πρωθυπουργό και τη Νέα Δημοκρατία συνολικά, το ζήτημα της έντιμης και καθαρής σχέσης με τους ψηφοφόρους μας, από τη στιγμή που εγκρίνουν το πρόγραμμά μας, είναι προτεραιότητα [...] Θέλουμε να είμαστε από τις κυβερνήσεις, που αυτό το οποίο λέμε, το κάνουμε».

Ψήφος αποδήμων

Σε άλλη συνέντευξή του, στα «Παραπολιτικά FM», στο θέμα της ψήφου των αποδήμων, επεσήμανε ότι η ίδια νομοθετική πρόταση, αυτή δηλαδή του 2021, που τότε την είχαν ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ και η Ελληνική Λύση, τώρα θα έπαιρνε 202 ψήφους με τους σημερινούς συσχετισμούς. «'Αρα, περνάει. Και, καταλαβαίνω από τις τοποθετήσεις στο Κοινοβούλιο ότι αυτό το θέμα ετέθη και από άλλα κόμματα. 'Αρα, έχει ωριμάσει και θεωρώ ότι πρέπει να πάρουμε την πρωτοβουλία για να προχωρήσουμε στη ρύθμιση», συμπέρανε για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ιδιωτικά πανεπιστήμια

Όσον αφορά τη σύσταση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας και τη σχετική αναθεώρηση του Συντάγματος, ο κ. Βορίδης περιέγραψε το βασικό πολιτικό στόχο της κυβέρνησης, που είναι «η αλλαγή του άρθρου 16 να γίνει χωρίς αστερίσκους, να γίνουν ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα». Μέχρι τότε, όμως, συνέχισε «ο πρωθυπουργός είπε ότι θέλουμε να δούμε τη δυνατότητα της λειτουργίας αλλοδαπών ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα μέσα από τον μηχανισμό των διακρατικών συμβάσεων και την ενεργοποίηση των δυνατοτήτων που μας δίνει το άρθρο 28 του Συντάγματος». Εν προκειμένω «κατά την άποψή μας εφ' όσον αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της υλοποίησης της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, τότε έχει χαρακτήρα υπερσυνταγματικό και μπορεί να κάμψει τη συνταγματική απαγόρευση».

Βέβαια, οι διακρατικές συμβάσεις δεν λύνουν συνολικώς το θέμα αναθεώρησης του άρθρου 16, διευκρίνισε, -και τούτο γιατί «δεν μπορούν να γίνουν ελληνικά πανεπιστήμια και γιατί παραμένει το ερώτημα, εάν, στο πλαίσιο των διακρατικών συμφωνιών, θα μπορούσαν να έλθουν Πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, Πανεπιστήμια εκτός Ευρωπαϊκής Ενώσεως». Στο «δια ταύτα», «ο Κυριάκος Πιερρακάκης δουλεύει στην κατεύθυνση αυτή για να διαμορφώσει ένα πρώτο νομοθετικό πλαίσιο [...] φαντάζομαι αυτό θα το έχουμε κάνει μέσα στο φθινόπωρο και εν συνεχεία να γίνουν οι διακρατικές συμφωνίες».

Στην τοποθέτησή του για το κόμμα «Σπαρτιάτες» και με δεδομένο ότι «έχει πάνω του το στίγμα της στήριξης Κασιδιάρη και την ταύτιση μαζί του», παρατήρησε πως καταβάλλει μια προσπάθεια «να εμφανισθεί ως υπερθεσμικό, με συνεχείς αναφορές στη δημοκρατία». Με άλλα λόγια, προσπαθούν να δώσουν μια καθησυχαστική και κατευναστική εικόνα, ανέφερε ακόμη. Σύμφωνα με την κυβερνητική προσέγγιση, η διάταξη απαγόρευσης καθόδου στις εκλογές του κόμματος «Έλληνες» «δούλεψε, και δούλεψε γιατί απέκλεισε το κόμμα του Κασιδιάρη, "Έλληνες". Επίσης, απέκλεισε τη δεύτερη προσπάθειά του να είναι ο ίδιος υποψήφιος με ανεξάρτητους συνδυασμούς. Δεν είναι ο ίδιος βουλευτής».

Για το από εδώ και πέρα, «η σχέση του κόμματος (σ.σ. των «Σπαρτιατών») «με τον Κασιδιάρη θα αξιολογηθεί». Ενώ στο ερώτημα εάν υπάρχει η σκέψη στην κυβέρνηση να έλθει νέα διάταξη, που θα μπλοκάρει το καταδικασμένο στέλεχος της «Χρυσής Αυγής» από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο Μ. Βορίδης δεν άνοιξε τα χαρτιά του. Επεσήμανε, ωστόσο, την αντίφαση, όπως είπε, να είναι κανείς αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης, καταδικασμένος για την ιδιότητα αυτή, και από την άλλη, «να υποδύεται τον πολιτικό αρχηγό ή τον πολιτικό εν γένει. Και τα δύο μαζί δεν γίνεται», τόνισε εν κατακλείδι.

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανέφερε για τον ΣΥΡΙΖΑ πως… «δεν σώζεται, είναι mission impossible». (σ.σ. αποστολή αδύνατη). Και αυτό γιατί, όπως επιχειρηματολόγησε, «υπάρχουν βαθιά αντινομικές στρατηγικές, οι οποίες εκφράζουν το σχεδόν ταυτοτικό πρόβλημα, που έχει σήμερα η Αριστερά. Είναι κάτι που ξεπερνά τα πρόσωπα». Εξ άλλου, έχει αποδοκιμασθεί μια συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων, ο ελληνικός λαός καταψήφισε την πλειοδοσία του Τσίπρα». Και, κλείνοντας τη συγκεκριμένη απάντηση, «υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές απόψεις και ιδέες, τις οποίες υπερασπίζεται διαχρονικά η Αριστερά, και οι οποίες δεν βρίσκουν ευήκοα ώτα.

Κάποιοι θα πουν να πάμε πιο αριστερά [...] και άλλοι να πάμε προς μια σοσιαλδημοκρατική στροφή», δήλωσε θέλοντας να υπογραμμίσει, έτσι, το πρόβλημα στρατηγικής που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανέφερε. Καθώς δε, επανέρχεται, από μέσα ενημέρωσης, το θέμα του κοινοβουλευτικού ορίου του 5%, ο υπουργός Επικρατείας ξεκαθάρισε ότι «δεν συζητάμε επί του παρόντος θέματα εκλογικού νόμου [...] έχουμε μόλις κερδίσει τις εκλογές, έχουμε πάρα πολλή δουλειά να κάνουμε, έχουμε 500 ζητήματα να ανοίξουμε. 'Αρα, μπαίνουν στο τραπέζι ζητήματα που δεν είναι στο τραπέζι [...] (θα μας απασχολήσει) όταν έρθει η ώρα, αλλά η ώρα δεν είναι δέκα ημέρες μετά τις εκλογές. Αυτά δεν είναι γειωμένα με τη συζήτηση που κάνει τη στιγμή αυτή, η κυβέρνηση».

Καθώς ο υπουργός Επικρατείας έχει την αρμοδιότητα της ρύθμισης οριζοντίων θεμάτων που αφορούν τις ανεξάρτητες Αρχές, έκανε γνωστό, ακόμη, πως «υπάρχει μία αντίληψη στο εσωτερικό της κυβέρνησης - και το πιστεύει και ο πρωθυπουργός, και το πιστεύω και εγώ - ότι κάποια στιγμή υπήρξε ...πληθωρισμός με τις ανεξάρτητες Αρχές». Συστήνονταν, μάλιστα, αρχές ακόμη για θέματα που θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν από Αρχές, που ήδη λειτουργούσαν, υποστήριξε.

Ερωτηθείς για τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών, επικαλέστηκε τον πρωθυπουργό, ο οποίος «είπε ότι στο τέλος της στρατηγικής για την ισότητα υπάρχει και ο γάμος των ομοφύλων ζευγαριών». Κατά την άποψή του, επίσης, «θέμα Εκκλησίας εδώ δεν υπάρχει, γιατί δεν έχει να κάνει με θρησκευτικό γάμο, είναι ένας πολιτικός γάμος». Εξ άλλου, «η προσωπική μου άποψη είναι αρνητική και την έχω εκφράσει πολιτικά. Όταν είχε έρθει το σύμφωνο συμβιώσεως, το είχα καταψηφίσει».

Συνάντηση στο Βίλνιους

Κλείνοντας με τα ελληνοτουρκικά, και εστιάζοντας στην επικείμενη συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα του, ότι, «ενδεχομένως, και αυτή η συνάντηση, η οποία θα γίνει στο Βίλνιους, θα είναι ένα ξεκίνημα ενός διαλόγου που μπορεί να έχει διάφορες παραλλαγές: να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε, ότι μπορούμε να προκρίνουμε θέματα της θετικής ατζέντας [...] μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι η επιθετική ρητορική και οι μονομερείς κινήσεις δεν διευκολύνουν σε τελική ανάλυση, και δεν κάνουν καλό.

Με αυτό το πνεύμα θα προσπαθήσει να συζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος έχει αποδείξει ότι υπερασπίζεται αποφασιστικά την εθνική μας κυριαρχία, τα εθνικά μας δίκαια και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και, ότι δεν κάνει πίσω και όταν θεωρήσει ότι είναι σωστό - γιατί υπάρχει επιθετικότητα ή οποιαδήποτε παραβίαση από την άλλη πλευρά - σηκώνει το θέμα εκεί που πρέπει να το σηκώσει, και φέρνει αποτελέσματα», διεμήνυσε χαρακτηριστικώς εν κατακλείδι.

 

 

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βορίδης: Αν υπάρχει δημοσιονομικό πλεόνασμα, δίνουμε κοινωνικό μέρισμα

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη από τη Θεσσαλία, ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε ότι η κυβέρνηση προτείνει κάποιους υποψηφίους, τους οποίους θεωρεί καταλληλότερους.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βορίδης: H Άγκυρα να καταλάβει ότι με τον Μητσοτάκη δεν ωφελεί η ένταση

Σε ένα άλλο θέμα, σε αυτό των παραιτήσεων υπουργών διαπιστώνει ότι «ο πρωθυπουργός διευκρίνισε τα αυτονόητα: προφανώς όλοι αξιολογούνται αλλά πρέπει να υπάρχει εύλογος χρόνος για να κριθούν».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βορίδης: H ισοπεδωτική κριτική δεν έχει να προσφέρει απολύτως τίποτα

Όσον αφορά την κατάσταση της οικονομίας, ο υπουργός Επικρατείας σημειώνει ότι «η πολύ θετική πορεία της οικονομίας αποδεικνύεται από την πρόοδό της, αλλά και την αναγνώριση της προόδου αυτής από ανεξάρτητους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Βορίδης: O,τι ξέραμε μέχρι χθες αλλάζει μετά την καταστροφή

Ερωτηθείς για το σκέλος της προετοιμασίας τις τελευταίες ώρες πριν την εκδήλωση του φαινομένου, είπε ότι η Πολιτική Προστασία είχε γνώση για επερχόμενο έντονο καιρικό φαινόμενο, για αυτό και είχε στείλει δύο φορές το «112».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βορίδης: Άμεσα καταγραφή ζημιών και αποζημιώσεις για τις πυρκαγιές

Σχετικά με την συζήτηση για αύξηση του ποσοστού εισόδου στη Βουλή, από 3% σε 5%, επαναλαμβάνει πως «δεν είναι της παρούσης η συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου με λίστα και όριο 5% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή και την Ευρωβουλή».