ΓΔ: 1482.98 -0.89% Τζίρος: 83.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:57:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Μ. Κατρίνης: Επικοινωνιακό τρικ της κυβέρνησης με τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως ενώ ο πληθωρισμός των τροφίμων ανεβαίνει συνεχώς τα τελευταία δυο χρόνια, η κυβέρνηση έχει επιβάλλει μόλις πέντε πρόστιμα για αισχροκέρδεια.

Το γεγονός πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με επικοινωνιακές μεθόδους σημαντικά ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών, όπως οι αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και τα τρόφιμα τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ουσιαστική δράση εναντίον της ακρίβειας.

Για το ζήτημα της εκτόξευσης των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και των υψηλών τιμών στα τρόφιμα, ο κ. Μιχάλης Κατρίνης σημείωσε πως «ο πρωθυπουργός ανακάλυψε ξαφνικά ότι τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι πανάκριβα, όταν η τιμή στο πετρέλαιο έχει πέσει 40%. Και το κάνει για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, όπως κάνει συστηματικά με όλα τα θέματα που αφορούν στην ακρίβεια. Σε καμία περίπτωση όμως, η καθημερινότητα δεν αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακές μεθόδους. Εμείς στο ΠΑΣΟΚ επιμένουμε στους ελέγχους στην αγορά, στη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής και στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ενώ πρέπει να επιταχυνθεί η ανανέωση του στόλου με νέα πλοία που θα κινούνται με οικολογικά (και πιο φθηνά) καύσιμα».

Επισήμανε ότι «ο υπουργός Ανάπτυξης εξέθεσε στη Βουλή στην ομιλία του αναφέρθηκε πολλές φορές στην ανάγκη για επέκταση και εντατικοποίηση των ελέγχων, προκειμένου να παταχθεί η αισχροκέρδεια. Αυτό από μόνο του αποτελεί μία ωμή παραδοχή ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έκανε τίποτα σε αυτόν τον τομέα τα τελευταία χρόνια».

Υπογράμμισε ότι ενώ «τα τελευταία 2 χρόνια όπου ο πληθωρισμός των τροφίμων στην Ελλάδα ανεβαίνει ανεξέλεγκτα μήνα με το μήνα η κυβέρνηση επέβαλε μόλις πέντε πρόστιμα για αισχροκέρδεια στα τρόφιμα» σημειώνοντας πως «ο πληθωρισμός στα τρόφιμα ανέβηκε και τον Μάϊο και τον Ιούνιο στην Ελλάδα (1,8% και 2,1% αντίστοιχα) την στιγμή που σύμφωνα με τον οργανισμό τροφίμων και γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως έπεσαν κατά 1,7% τον Ιούνιο».

Ο κ. Κατρίνης ανέφερε ότι «το ΔΝΤ, μάλιστα, τόνισε πως τα 2/3 του πληθωρισμού οφείλονται στα κέρδη των εταιρειών, ενδεικτικό των υπερκερδών που έχουν αποκομίσει ορισμένες επιχειρήσεις. Είναι, λοιπόν, προφανές πως σε στον τομέα του ελέγχου της αγοράς, η κυβέρνηση πέρασε πολύ "κάτω από τη βάση"». 

Για την ψήφο των αποδήμων ο κ. Κατρίνης δήλωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ σε κάθε περίπτωση είχε ταχθεί θετικά υπέρ μιας ρύθμισης που επιτρέπει στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν, χωρίς εμπόδια. Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, θα έπρεπε, πριν ανοίξει το θέμα με επικοινωνιακούς όρους, να κάνει μία γενναία αυτοκριτική γιατί ο προηγούμενος νόμος-παρότι ψηφίστηκε από μια ευρύτατη πλειοψηφία 291 βουλευτών- δεν λειτούργησε στην πράξη, με αποτέλεσμα την πολύ μικρή προσέλευση των απόδημων συμπατριωτών μας στη διπλή εκλογική αναμέτρηση. Και αυτή η μικρή συμμετοχή δεν οφείλεται μόνο στις περιοριστικές ρυθμίσεις του νόμου, αλλά και σε καθυστερήσεις και αστοχίες της κυβέρνησης όσον αφορά στην ενημέρωση των Ελλήνων του εξωτερικού».

Για την αναθεώρηση του άρθρου 16, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως «θα πρέπει να γίνει μία ανοικτή συζήτηση χωρίς δογματισμούς, αλλά με αρχές και με επίκεντρο τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων. Και στο ΠΑΣΟΚ έχουμε μια απαράβατη αρχή: ότι πριν από όλα θα πρέπει να ενισχυθεί η δημόσια εκπαίδευση. Και φυσικά να συζητήσουμε γιατί το 90% των μεταπτυχιακών προγραμμάτων απαιτούν (πολλές φορές παχυλά) δίδακτρα ή γιατί εξ’ αποστάσεως προγράμματα επιτρέπεται να παρέχει σήμερα μόνο ένα τριτοβάθμιο ίδρυμα στη χώρα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Marinakis-Pavlos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: 20.000 έλεγχοι, στα 9 εκατ. τα πρόστιμα για αισχροκέρδεια

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως μέχρι το 2019 η χώρα δεν είχε ελεγκτικό μηχανισμό κατά της αισχροκέρδειας, ενώ υπογράμμισε πως αποτελεί χρέος της κυβέρνησης η αντιμετώπιση της ακρίβειας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Ταμείο Οικονομικής Ευρωπαϊκής Κυριαρχίας προτείνει ο Ν. Ανδρουλάκης

«Το ταμείο αυτό θα μπορεί να στηρίξει τις αδύναμες οικονομίες ώστε να δημιουργήσουν ανταγωνιστική και εξωστρεφή παραγωγική βάση με πολλές καλές θέσεις εργασίας» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Κατρίνης: Ανυπεράσπιστοι οι πολίτες στην πλημμύρα των αυξήσεων

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να παταχθεί η αισχοκέρδεια στην αγορά, επισημαίνοντας ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα έχει παραμένει για αρκετούς μήνες σε διψήφια ποσοστά.