ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Κ. Σκρέκας: Αμείλικτοι σε όσους κερδοσκοπούν εις βάρος των πολιτών

Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε πως θα ενταθούν οι έλεγχοι σε όλη την γραμμή της εφοδιαστικής αλυσίδας και θα υπάρξουν και νέα πρόστιμα στους παραβάτες.

Σημάδια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιούλιο όπως αναφέρει ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας που ανέφερε ότι μειώθηκε κατά -1,1% σε μηνιαία βάση, τονίζοντας ωστόσο πως «παραμένει το πρόβλημα για μεγάλο μέρος του πληθυσμού και ιδίως τις πιο ευάλωτες οικογένειες».

Ο κ. Σκρέκας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, προανήγγειλε ότι εκτός από τη στήριξη που θα προσφέρει η κυβέρνηση στις οικογένειες, θα ενταθούν και οι έλεγχοι για να πατάξουν κάθε φαινόμενο αισχροκέρδειας στην αγορά.

«Γι’ αυτό, εκτός των άλλων πρωτοβουλιών όπως το marketpass που καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του πληθωρισμού στα βασικά είδη για κάθε νοικοκυριό, συνεχίζουμε και εντείνουμε τους ελέγχους στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας. Θα είμαστε άτεγκτοι και αμείλικτοι απέναντι σε εκείνους που εν μέσω αυτής της κρίσης τυχόν προσπαθήσουν να κερδοσκοπήσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σκρέκας σημείωσε πως «δίνουμε βαρύτητα στους ελέγχους στους κλάδους στους οποίους καταγράφονται αυξήσεις στις πρώτες ύλες, είτε είναι σιτάρι, είτε είναι φρούτα, είτε είναι ελαιόλαδο, τρόφιμα γενικότερα. Ο Έλληνας αγρότης έχει μειωμένη παραγωγή λόγω των καιρικών συνθηκών, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, και αυτό μπορεί να αυξάνει τις τιμές όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε ότι από εκεί και πάνω σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα δεν θα υπάρξει ούτε ένας ο οποίος να προσπαθήσει να αισχροκερδήσει εκμεταλλευόμενος μία πολύ δύσκολη κατάσταση για την ελληνική οικογένεια».

Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε πως θα ενταθούν οι έλεγχοι τονίζοντας πως «από τον παραγωγό και μετά, όλη η εφοδιαστική αλυσίδα θα ελεγχθεί. Προχωράμε σε αυστηρό έλεγχο του μεικτού περιθωρίου κέρδους. Έχουμε προχωρήσει ήδη σε συλλογή στοιχείων για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρχει κανένα περιθώριο αισχροκέρδειας από τους υπόλοιπους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας. Είναι εφικτό να προσεγγίσουμε το πραγματικό μικτό περιθώριο από την αποτίμηση που έχουν στην αποθήκη τους και τις καθαρές τιμές πώλησης προς τους πελάτες τους και έτσι να επιβάλλουμε αυστηρά πρόστιμα στους παραβάτες».

«Υπενθυμίζω ότι πριν από δέκα ημέρες επιβάλλαμε το πρώτο πρόστιμο 24.265 ευρώ σε μεγάλη αλευροβιομηχανία. Υπενθυμίζω επίσης ότι οι επωνυμίες των υπότροπων θα δημοσιοποιούνται, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία».

Για το καλάθι που θα ελαφρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό σχετικά με την αγορά των σχολικών ειδών που έρχεται, ο κ. Σκρέκας σημείωσε πως «Στη διάταξη νόμου που ψηφίσαμε πρόσφατα στη Βουλή, εντάσσουμε και τα σχολικά είδη στο «Καλάθι του Νοικοκυριού», το οποίο θα πρέπει να περιέχει τετράδια, μολύβια, τσάντες και όλα τα απαραίτητα είδη για τον μαθητή σε προσιτές τιμές. Έχουμε ήδη μιλήσει με μεγάλες αλυσίδες που διακινούν μεγάλο όγκο από τα σχολικά είδη, έχουμε ζητήσει το ίδιο όπως από τα σούπερ μάρκετ, δηλαδή προσιτές τιμές στα σχολικά είδη και έχουν ανταποκριθεί θετικά. Εκείνο το οποίο θέλουμε είναι τα σχολικά είδη το Σεπτέμβριο του 2023 μήνα να μην είναι ακριβότερα συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο του 2022».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Marinakis-Pavlos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: 20.000 έλεγχοι, στα 9 εκατ. τα πρόστιμα για αισχροκέρδεια

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως μέχρι το 2019 η χώρα δεν είχε ελεγκτικό μηχανισμό κατά της αισχροκέρδειας, ενώ υπογράμμισε πως αποτελεί χρέος της κυβέρνησης η αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Skrekas-Kostas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Σκρέκας: Θα δημιουργήσουμε νέα όπλα στη μάχη κατά της ακρίβειας

Ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι σε πολλά προϊόντα που βρίσκονται στη πρωτοβουλία για μόνιμη μείωση τιμής η έκπτωση είναι πολύ μεγαλύτερη του 5%. Θα εξαντληθεί το νομικό οπλοστάσιο που υπάρχει κατά της ακριβείας.
Skrekas-Kostas
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Σκρέκας: Απαιτείται συνεργασία για τη μάχη κατά της ακρίβειας

Μεταξύ άλλων ζητήθηκε από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ να στείλουν τα πρόσφατα αρχεία τιμών προϊόντων και να κοινοποιούνται οι μεταβολές στους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Κατρίνης: Επικοινωνιακό τρικ της κυβέρνησης με τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως ενώ ο πληθωρισμός των τροφίμων ανεβαίνει συνεχώς τα τελευταία δυο χρόνια, η κυβέρνηση έχει επιβάλλει μόλις πέντε πρόστιμα για αισχροκέρδεια.
Kostas Skrekas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Σκρέκας: Διευρύνεται το πλαφόν κέρδους και σε άλλα προϊόντα

Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε πως δεν θα επιτραπούν αναίτιες ανατιμήσεις, σημειώνοντας πως ήδη έχουν ξεκινήσει εντατικοί έλεγχοι για τα ελληνικά παραγόμενα προϊόντα και ήδη έχουν πέσει τα πρώτα μεγάλα πρόστιμα.