ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
super market-trofima-ielka-prosfores-xristougenna
Φώτο: Shutterstock

Στο στόχαστρο τα περιθώρια κέρδους, έρχονται πρόστιμα έως 1 εκατ. ευρώ

Μήνυμα στην αγορά τα βαριά πρόστιμα για τις εκπτώσεις. Αρχίζουν αυστηροί έλεγχοι στα περιθώρια κέρδους της βιομηχανίας, που πρέπει να «παγώσουν» στα επίπεδα Δεκεμβρίου 2021. Απειλή ακόμη και για πλαφόν τιμών.

«Tροχιοδεικτική βολή», ενδεικτική των προθέσεων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και γενικότερα της κυβέρνησης, αποτελεί η επιβολή ιδιαίτερα υψηλών προστίμων σε μεγάλες αλυσίδες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών για «μαϊμού» – εκπτώσεις.

Τα πρόστιμα αποτελούν μια σαφή ένδειξη για το τι πρόκειται να πράξει το υπουργείο τις επόμενες εβδομάδες έναντι των βιομηχανιών και γενικότερα των προμηθευτικών επιχειρήσεων προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, με την παράταση της νομοθετικής ρύθμισης για τον περιορισμό των περιθωρίων κέρδους, που προβλέπει «πάγωμα» στα επίπεδα της 31ης Δεκεμβρίου 2021.

Έτσι, ο προβληματισμός που επικρατούσε στην αγορά και είχε καταγράψει την περασμένη εβδομάδα το BD, πλέον μετατρέπεται σε ανησυχία. Η βιομηχανία θα πρέπει να εξηγήσει στη ΔΙΜΕΑ για ποιο λόγο, ενώ τα βασικά κοστολογικά στοιχεία έχουν υποτιμηθεί έναντι του 2022, εκδηλώνονται τόσο ισχυρές ανατιμήσεις. Η μόνη παράμετρος στην προκειμένη περίπτωση, για την οποία αρκετές επιχειρήσεις, κυρίως ελληνικής ιδιοκτησίας, έχουν βάσιμη δικαιολογία μπορεί να είναι η αύξηση των χρηματοοικονομικών τους επιβαρύνσεων, λόγω της ραγδαίας ανόδου των επιτοκίων.

Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης, στο οποίο ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας έχει ενσωματώσει την τροπολογία με την οποία παρατείνονται ως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 οι ρυθμίσεις που αφορούν στη διατήρηση των περιθωρίων κέρδους και το «καλάθι του νοικοκυριού».

Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης έλεγαν προς το BD ότι μέχρι την ψήφιση της σχετικής ρύθμισης και την έκδοση της υπουργικής απόφασης «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, μετά όμως θα ξεκινήσουμε εντατικούς ελέγχους στις βιομηχανικές και εισαγωγικές επιχειρήσεις καταναλωτικών προϊόντων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου που έληξε η ρύθμιση οι έλεγχοι αφορούσαν κυρίως το λιανεμπόριο και ιδιαίτερα προϊόντα που ήταν εντός ή και εκτός του «καλαθιού». Στην παρούσα φάση, όμως, οι έλεγχοι θα στραφούν προς τη βιομηχανία και τούτο διότι το σαρωτικό κύμα των ανατιμήσεων που πλήττει το διαθέσιμο καταναλωτικό εισόδημα και η ως εκ τούτου υψηλή ανθεκτικότητα που παρατηρείται στον τιμάριθμο των τροφίμων προέρχεται από τους τιμοκαταλόγους της βιομηχανίας – το λιανεμπόριο διαπραγματεύεται μαζί της τις εκπτώσεις και τις προσφορές, αλλά δεν έχει εμπλοκή με το ανατιμητικό κλίμα που επικρατεί στην αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι από τη Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 1.440.000 ευρώ. Συγκεκριμένα επιβλήθηκε πρόστιμο 560.000 ευρώ στην εταιρεία «Πλαίσιο COMPUTERS AEBE», 520.000 ευρώ στην εταιρεία «PUBLIC RETAIL ΜΟΝ. Α.Ε» και 360.000 ευρώ στην εταιρεία «Praktiker Hellas ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΟΝ. Α.Ε.».

Ακόμη και πλαφόν στις τιμές...

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα διάταξη που θα τεθεί σε ισχύ τις επόμενες ημέρες δίνει στο υπουργείο Ανάπτυξης όχι μόνο το «όπλο» του «παγώματος» των περιθωρίων κέρδους με αυστηρούς ελέγχους, αλλά δίνει στον υπουργό, Κώστα Σκρέκα, ακόμη και το... πυρηνικό όπλο της επιβολής πλαφόν στις τιμές βασικών αγαθών, προφανώς εάν διαπιστωθεί ότι είναι μεγάλη η έκταση των υπερβολών στα περιθώρια κέρδους.

Ειδικότερα, η διάταξη με θέμα «Περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας» ορίζει ότι «παγώνουν» τα περιθώρια κέρδους στα περισσότερα βασικά αγαθά και υπηρεσίες. Όπως αναφέρει,

  • Από την έναρξη ισχύος του παρόντος και έως την 31η Δεκεμβρίου 2023, απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση, τη θέρμανση, την παραγωγή ζεστού νερού χρήσεως και την ασφάλεια του καταναλωτή, καθώς και από την πώληση σχολικών ειδών και γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως πρώτων υλών για την παραγωγή λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών παντός είδους, αλεύρων, ηλίανθου φυτικών ελαίων, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 31ης Δεκεμβρίου 2021.

Για όλα τα ανωτέρω αγαθά και υπηρεσίες, η τροπολογία ορίζει ότι «με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης δύναται να καθορίζεται ανώτατη τιμή πώλησης στους καταναλωτές». Σημειώνεται ότι το πλαφόν τιμών είναι ένα εντελώς ασυνήθιστο μέτρο, που έχει επιβληθεί στο παρελθόν στα καύσιμα. Το γεγονός ότι κρίθηκε αναγκαίο να δοθεί με νόμο αυτή η δυνατότητα στον υπουργό Ανάτπυξης αντανακλά την έντονη ανησυχία της κυβέρνησης για τον λεγόμενο «πληθωρισμό απληστίας», στον οποίο αναφέρθηκε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης (στη συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ).

 

Η τροπολογία δίνει ευρύτατες ελεγκτικές αρμοδιότητες και εξουσίες στις αρμόδιες αρχές, δηλαδή στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) και τις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου των Περιφερειών.

Όπως αναφέρεται, οι αρχές δύνανται να:

α) έχουν πρόσβαση σε κάθε πληροφορία, δεδομένο και έγγραφο από οιαδήποτε πηγή που διευκολύνει
τον έλεγχο οιασδήποτε πιθανολογούμενης παράβασης,

β) διενεργούν έλεγχο, ο οποίος συμπεριλαμβάνει την πρόσβαση σε κάθε χώρο ή μέσο μεταφοράς που
χρησιμοποιεί ο προμηθευτής, τον οποίον αφορά ο έλεγχος, ή να παραγγέλλουν ελέγχους που
διενεργούνται από άλλες δημόσιες αρχές, προκειμένου να λαμβάνονται, να εξετάζονται και να
κατάσχονται στοιχεία, δεδομένα ή έγγραφα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια του ελέγχου,
ανεξαρτήτως του μέσου αποθήκευσής τους,

γ) διατηρούν στην κατοχή τους τα στοιχεία, τα δεδομένα και τα έγγραφα που προκύπτουν κατά τη
διεξαγωγή του ελέγχου για όσο χρόνο και στον βαθμό που απαιτείται για την ομαλή διεκπεραίωση του
ελέγχου,

δ) αναζητούν την παροχή πληροφοριών όσον αφορά στα πραγματικά περιστατικά από κάθε εκπρόσωπο
ή μέλος του προσωπικού του προμηθευτή που ελέγχεται, ο οποίος έχει την υποχρέωση να παρέχει
πληροφορίες και εξηγήσεις όσον αφορά στα πραγματικά περιστατικά, τα δεδομένα ή τα έγγραφα που
σχετίζονται με το αντικείμενο του ελέγχου.

Βαριές κυρώσεις

Οι κυρώσεις που προβλέπονται μπορεί να αρχίζουν από μια απλή σύσταση και να φθάνουν σε βαρύτατο πρόστιμο. Ειδικότερα, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

α) σύσταση με σκοπό την παύση της παράνομης πρακτικής και τη συμμόρφωση εντός οριζόμενης με την
απόφαση αποκλειστικής προθεσμίας, καθώς και την παράλειψή της στο μέλλον,

β) πρόστιμο από πέντε χιλιάδες (5.000) έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ.

Με απόφαση του αρμοδίου οργάνου της Αρχής Ελέγχου επιβάλλονται εις βάρος του ελεγχόμενου προσώπου πρόστιμο έως πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ, εάν αυτό αποκρύψει,  παραποιήσει ή δεν προσκομίσει τα στοιχεία που ζητούνται από τις αρμόδιες αρχές ή παρεμποδίσει με οποιονδήποτε τρόπο την άσκηση των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kalathi-Noikokyrioy-Super-Market-Trofima
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρατείνεται το «καλάθι του νοικοκυριού» λόγω υψηλών τιμών στα τρόφιμα

Ως το τέλος του έτους, αλλά με δυνατότητα επανεξέτασης τον Σεπτέμβριο, θα διατηρηθεί το «καλάθι», με παράλληλη παράταση και του πλαφόν στα περιθώρια κέρδους. Έρχεται ρύθμιση στη Βουλή.
Kalathi-Noikokyrioy-Super-Market-Trofima
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υψηλός πληθωρισμός στα τρόφιμα το α' εξάμηνο, πόσο θα κρατήσει το καλάθι

Στελέχη του υπ. Ανάπτυξης εκτιμούν ότι οι τιμές των τροφίμων θα συνεχίσουν να «τρέχουν» με γρήγορους ρυθμούς έως και τον Ιούνιο. Σχέδιο για παράταση του καλαθιού του νοικοκυριού για τρεις μήνες, ενστάσεις της Επ. Ανταγωνισμού.
super-market-5%
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κριτική από τα σούπερ μάρκετ στα μέτρα της κυβέρνησης για την ακρίβεια

Οι εκπρόσωποι του κλάδου αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα των μέτρων για τον έλεγχο της ακρίβειας στο 14o Food Retail Conference. Τι έδειξε ειδική έρευνα της Netrino Advisory σε στελέχη των σούπερ μάρκετ.
super-market-5%
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχίζει η μείωση τιμών στα ράφια, σχέδιο επέκτασης και σε άλλα προϊόντα

Βέβαιο θεωρούν στην αγορά ότι η μείωση κατά 30% των παροχών από τους προμηθευτές στα σούπερ μάρκετ δεν θα αργήσει να επεκταθεί και σε κατηγορίες τροφίμων. Φθηνότεροι οι τιμοκατάλογοι, πιο «φτωχές» οι προσφορές.