ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Nikos Androulakis, PASOK, KINAL
Φωτο: Aris Oikonomou / SOOC

Ανδρουλάκης: Ζητά προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις πυρκαγιές

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «ο κρατικός μηχανισμός αποδείχθηκε αδικαιολόγητα ανέτοιμος».

Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα, ζητά ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα.

Όπως τονίζει ο κ. Ανδρουλάκης, «κατά τη διάρκεια της φετινής θερινής περιόδου η χώρα βρίσκεται σε πύρινο κλοιό με τραγικά αποτελέσματα σε απώλειες ανθρώπινων ζωών και περιουσιών, σε χιλιάδες στρέμματα καμένα και τεράστια οικολογική καταστροφή».

«Οι μεγάλες πυρκαγιές των προηγούμενων ετών με τα καταστροφικά τους αποτελέσματα δεν δίδαξαν τίποτα στην κυβέρνηση της ΝΔ και ο κρατικός μηχανισμός αποδείχθηκε αδικαιολόγητα ανέτοιμος», σημειώνει ο κ. Ανδρουλάκης στην επιστολή του, κάνοντας λόγο για ανάγκη άμεσης ανασυγκρότησης του συστήματος Πολιτικής Προστασίας.

Αναλυτικά, το αίτημα:

«Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε

Κατά τη διάρκεια της φετινής θερινής περιόδου η χώρα μας βρίσκεται σε πύρινο κλοιό με τραγικό απολογισμό. Απώλειες ανθρώπινων ζωών, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης γης, τεράστια οικολογική καταστροφή, απώλεια περιουσιών για χιλιάδες συμπολίτες μας. Παράλληλα σημαντικές και απαραίτητες υποδομές για την λειτουργία του κράτους και κρίσιμες στρατιωτικές μονάδες για την ασφάλεια της χώρας βρέθηκαν να βρίσκονται στο έλεος της φωτιάς

Οι μεγάλες πυρκαγιές των προηγούμενων ετών, με τα καταστροφικά τους αποτελέσματα στο φυσικό περιβάλλον της χώρας και τους συμπολίτες μας αποδείχθηκε ότι δεν δίδαξαν τίποτα στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο κρατικός μηχανισμός αποδείχθηκε αδικαιολόγητα ανέτοιμος. Δύο χρόνια μετά τη δημιουργία του, το Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δεν έχει οργανόγραμμα.

Η κλιματική αλλαγή είναι πράγματι παρούσα, δεν μπορεί όμως σε καμία περίπτωση να συνεχίζει να αποτελεί το άλλοθι για τις αποτυχίες του «επιτελικού» κράτους της Νέας Δημοκρατίας στο πεδίο της πρόληψης, του συντονισμού και της έγκαιρης αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

Είναι άμεση ανάγκη η ανασυγκρότηση του συστήματος Πολιτικής Προστασίας με νέα ολοκληρωμένα και σύγχρονα σχέδια πολιτικής προστασίας που θα απαντούν στα νέα δεδομένα. Επιπλέον θα πρέπει να διασφαλίσουμε τη στήριξη των πληγέντων συμπολιτών μας, την αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των περιοχών που επλήγησαν καθώς και την πλήρη αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.

Για τους λόγους αυτούς ζητούμε, σύμφωνα με το άρθρο 143 ΚτΒ, να διενεργηθεί άμεσα προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, τις συνέπειες τους στους κατοίκους και τις περιοχές που επλήγησαν, τον σχεδιασμό για την αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των περιοχών αυτών, την απουσία οργανωμένου σχεδίου πρόληψης και αντιμετώπισης και τις αναγκαίες και κατεπείγουσες αλλαγές στο σύστημα πολιτικής προστασίας ώστε να καταστεί λειτουργικό και αποτελεσματικό με την εκπόνηση σύγχρονων σχεδίων που θα απαντούν στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: ΝΔ και Μητσοτάκης είναι ικανοί να συνεργαστούν με το σκοτάδι

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι «έφτασαν λίγες ώρες πριν από τον δεύτερο γύρο, να εκβιάσουν δια στόματος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αυγενάκη, τον βαθιά πληγωμένο λαό της Θεσσαλίας».