ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
mitsotakis-erdogan
Φώτο: Dimitris Papamitsos / PM Handout / SOOC

Μητσοτάκης και Ερντογάν κοντά σε συμφωνία για την Πολιτική Προστασία

Η θετική ατζέντα θα κυριαρχήσει στη σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών στη Νέα Υόρκη, στόχος η υπογραφή συμφωνιών συνεργασίας στο τέλος του έτους. Την εμπέδωση του καλού κλίματος επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν συναντώνται το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) στη Νέα Υόρκη με τον αέρα της πρόσφατης εκλογικής τους επικράτησης στις χώρες τους, αλλά κουβαλώντας -και οι δύο- τις τραγικές συνέπειες από όσα άφησαν πίσω τους ο φονικός σεισμό στην Τουρκία και οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία.

 Και τα δύο αυτά γεγονότα έχουν φέρει τους τελευταίους μήνες Ελλάδα και Τουρκία κοντά, δημιουργώντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον για το τετ α τετ των δύο ηγετών, ενώ δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μέσα σε αυτό το κλίμα, οι δύο κυβερνήσεις βρίσκονται προ των πυλών της υπογραφής συμφωνίας συνεργασίας στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, με συνέργειες κατά την αντιπυρική περίοδο, αλλά και σε έκτακτα γεγονότα φυσικών καταστροφών.

Η συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, θα λάβει χώρα στο «Σπίτι της Τουρκίας», που εγκαινιάστηκε το 2021 και το οποίο επέλεξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της Νέας Υόρκης.

Στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη θα βρίσκονται ο Γιώργος Γεραπετρίτης και η Άννα Μαρία Μπούρα, ενώ τον Τούρκο πρόεδρο θα πλαισιώνουν ο Χακάν Φιντάν και ο Τσαγατάι Κιλίτς, με τις δύο πλευρές να ανοίγουν όλη τη βεντάλια των διμερών θεμάτων, αλλά και τις επικείμενες συμφωνίες που θα τεθούν προς επικύρωση, στο Ανώτατο Συμβούλιο των δύο χωρών που θα πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του χρόνου στη Θεσσαλονίκη.

Πώς προσέρχεται ο πρωθυπουργός στο τετ α τετ

Στόχος της Αθήνας είναι να διαμορφωθεί ένας οδικός χάρτης που θα καθορίσει τα επόμενα βήματα τους προσεχείς μήνες για την εμπέδωση ενός θετικού κλίματος μεταξύ των δύο πλευρών, που θα βασίζεται στον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου (Δίκαιο της Θάλασσας, Συνθήκες για την κυριαρχία των κρατών, τα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα).

Στο τετ α τετ των δύο ανδρών ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει ότι ο διάλογος πάνω στην αυστηρή βάση του Διεθνούς Δικαίου είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης των διαφορών, επιμένοντας ότι η μόνη διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία αφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και ουδεμία άλλη συζήτηση για θέματα εθνικής κυριαρχίας δεν μπαίνουν στο τραπέζι.

Άλλωστε, μόλις πρόσφατα σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός είχε ξεκαθαρίσει ότι ναι μεν πιστεύει στο διάλογο, ωστόσο ο δρόμος που μας χωρίζει με την Τουρκία για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και επίλυση της μοναδικής μας διαφοράς είναι ακόμα μακρύς.

Στο παρά πέντε «επίθεση φιλίας» αλλά και προκλήσεις από Ερντογάν

Λίγο πριν συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, ο Τούρκος πρόεδρος με συνέντευξή του στο δίκτυο PBS μίλησε με θερμά λόγια για τις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα, κάνοντας λόγο για «φιλία δεκαετιών», προσθέτοντας ότι «ποτέ δεν πολεμήσαμε σε αντίθετα στρατόπεδα».

Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», καθώς και να εγκαθιδρυθούν διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με το ψευδοκράτος.

Τα επόμενα κρίσιμα «ραντεβού»

Αθήνα και Άγκυρα μιλούν ανοιχτά πλέον για τις συνθήκες μιας νέας σχέσης, με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη να περιγράφει τους τρεις πυλώνες, πάνω στους οποίους θα βαδίσουν οι άμεσοι συνεργάτες του Τούρκου προέδρου και του Έλληνα πρωθυπουργού.

Ο πρώτος πυλώνας είναι ο πολιτικός διάλογος, του οποίο θα ηγείται η υφυπουργός Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ένας δεύτερος πυλώνας θα είναι η θετική ατζέντα που θα έχει μέτρα επωφελή και για τις δύο χώρες, με επικεφαλής τον υφυπουργό Κώστα Φραγκογιάννη και ο τρίτος πυλώνας θα είναι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Αυτός ο οδικός χάρτης θα περιλαμβάνει συναντήσεις και για τους τρεις πυλώνες τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, με αποκορύφωμα το τέλος του έτους, όπου αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων προκειμένου να υπογράψουν ένα σύνολο συμφωνιών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Mitsotakis-Erdogan
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η αποτίμηση της επίσκεψης Ερντογάν: Τα deals και τα τετ α τετ του 2024

Μεγάλη αλλαγή του Τούρκου ηγέτη «βλέπει» το Μαξίμου. Η πολιτική βαρύτητα της Διακήρυξης Φιλίας και η δέσμευση της Άγκυρας για ειρηνική επίλυση διαφορών. Ποιες είναι οι 15 διμερείς συμφωνίες που υπογράφηκαν.
mitsotakis-erdogan
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τετ α τετ με Ερντογάν μετά από 15 μήνες: Τι επιδιώκει ο Κ. Μητσοτάκης

Σε μια ευνοϊκή συγκυρία για επανέναρξη διαλόγου με την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσπαθήσει να χαράξει τον δρόμο που οδηγεί στην επίλυση των διαφορών για τις θαλάσσιες ζώνες και την υφαλοκρηπίδα.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Έσπασε ο πάγος» μεταξύ Μητσοτάκη - Ερντογάν: «Αφήνουμε πίσω την ένταση»

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η αναβίωση των διαύλων διαλόγου με την Ελλάδα βοηθά να επιλυθούν ορισμένα διμερή προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών μελών του ΝΑΤΟ.