ΓΔ: 1446.92 -0.17% Τζίρος: 79.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
xatzidakis keee
φώτο: Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος

Χατζηδάκης: Mε επενδυτική βαθμίδα πάμε από ερασιτεχνικό στην Α΄Εθνική

Δηλώσεις έκανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μιλώντας από το βήμα της ανοιχτής συνεδρίασης της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ).

Μήνυμα για την τήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας αλλά και της βαρύτητας της εξωστρεφούς βιομηχανίας, έδωσε, από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας από το βήμα της ανοιχτής συνεδρίασης της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ). Υπενθύμισε ότι στις 20 Οκτωβρίου και 1 Δεκεμβρίου αντίστοιχα αναμένεται η απονομή της επενδυτικής βαθμίδας στην ελληνική οικονομία από ακόμα δύο οίκους, τη S&P και τη Fitch, θέμα που, όταν «κλείσει», θα συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία από ανθρώπους που την είχαν κατεβάσει στην κατηγορία «σκουπίδια».

«Από το ερασιτεχνικό πάμε στην Α΄ Εθνική» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης. Επανέλαβε ότι σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον ανταγωνισμό στο τραπεζικό σύστημα, βάσει του οποίου θα επιτραπεί και σε μη τραπεζικά ιδρύματα να χορηγούν δάνεια.  Αναφορικά με τα υψηλά επιτόκια και το πρόσθετο χρηματοοικονομικό βάρος το οποίο δημιουργούν για τις επιχειρήσεις, επισήμανε ότι «δεν μπορεί κανείς να έχει και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο», υπενθυμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως και η Ομοσπονδιακή των ΗΠΑ, εφαρμόζει πολιτική αύξησης επιτοκίων σαν την κλασική συνταγή για να ελεγχθεί ο πληθωρισμός.

Ερωτηθείς πότε αναμένεται να λήξει αυτή η περίοδος των αυξημένων επιτοκίων ανέφερε πως ολοένα και περισσότεροι προβλέπουν πλέον «ότι έχουμε φτάσει στο υψηλότερο σημείο, και αφού μείνουμε σε ένα πλατό, θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση». Παρουσία πλήθους θεσμικών εκπροσώπων και επιχειρηματιών αλλά και του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, κ. Μασούτη, ο κ. Χατζηδάκης μετά το χαιρετισμό του, συζήτησε και απάντησε σε ερωτήσεις, τις οποίες  του έθεσαν η πρόεδρος του ΣΒΕ, κ. Λουκία Σαράντη και οι πρώην πρόεδροι του Συνδέσμου, κ. Αθανάσιος Σαββάκης και κ. Γεώργιος Μυλωνάς.

Απευθυνόμενος σε ακροατήριο Βορειοελλαδιτών βιομηχάνων, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν ξεχνά τον ρόλο τον οποίο διαδραματίζουν οι εξαγωγές και η βιομηχανία στον περιορισμό των ανισορροπιών στην οικονομία και το εμπορικό ισοζύγιο. «Στον περιορισμό της ανισορροπίας ως προς το εμπορικό έλλειμμα μάς έχουν βοηθήσει την περασμένη τετραετία κλάδοι όπως η φαρμακοβιομηχανία και η αγροδιατροφή/μεταποίηση. Τους κλάδους, οι οποίοι συμβάλλουν στην εξωστρέφεια, θα τους στηρίξουμε και εμείς, όχι για ψήφους, αλλά για λόγους ανάγκης, επειδή είναι χρήσιμοι. Ειδικά εδώ στη Βόρεια Ελλάδα, η βιομηχανία μπορεί να έχει και επιπλέον ρόλο, εθνικό ρόλο» υπογράμμισε.


 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρ. Δήμας: Θα προσπαθήσω για την οικονομική πρόοδο της χώρας μας

«Με τον Χρίστο Δήμα γνωρίζομαι πολλά χρόνια. Πολιτικός της νέας γενιάς, που έχει παράλληλα νέες ιδέες και διεθνείς παραστάσεις. Αναλαμβάνει την κρισιμότερη ίσως θέση της μέχρι τώρα διαδρομής του» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλοδεχούμενη η πρόταση Χατζηδάκη τονίζει ο Νίκος Παπάς

«Το ΓΛΚ έχει καταρρίψει, ήδη, την "κοστολόγηση" του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, που μιλούσε για 40 δισ. ευρώ κόστος, ενώ με βάση την έκθεσή του, οι προτάσεις μας κρίνονται απολύτως εφαρμόσιμες» επισημαίνει ο κ. Παπάς.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: 600 εκατομμύρια ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας ως το τέλος του μήνα

Σε ομιλία του στο Βόλο, αναφέρθηκε στις πρόσφατες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για το πακέτο στήριξης της Θεσσαλίας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτέμβρη του 2023.
businessdaily-Xatzidakis-Kostis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Συνδυάζουμε την πολιτική με την οικονομική σταθερότητα

Σε σημερινό άρθρο του γράφει πως, «έχουμε την μοναδική πολιτική ευκαιρία να προωθήσουμε όλες τις αλλαγές που θα ανεβάσουν την Ελλάδα ψηλότερα" παραθέτοντας τις κυριότερες εκ των παρεμβάσεων, από το μείγμα οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Άνω των 800 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου 2024

O υπουργός δήλωσε επίσης ότι «το πρώτο ψηφίο του κατώτατου μισθού θα ξεκινάει από οκτώ, αλλά υπάρχει διαβούλευση με τους φορείς και παραμένει στόχος της κυβέρνησης μέχρι το τέλος της τετραετίας να πάμε στα 950 ευρώ».