ΓΔ: 1448.48 -0.48% Τζίρος: 144.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Giorgos-Sakellaropoulos

Γ. Σακελλαρόπουλος στο BD: Πώς πήραμε την πρωτιά στο gourmet ελαιόλαδο

Ο ιδιοκτήτης των βιολογικών Ελαιώνων Σακελλαρόπουλου μιλά για τις βιολογικές καλλιέργειες, την παραγωγή κορυφαίου διεθνώς gourmet ελαιόλαδου και τα προϊόντα της ελιάς που χρησιμοποιούνται σαν φάρμακα.

Στους πρόποδες του Ταϋγέτου και του Πάρνωνα όπου βρίσκονται οι βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλου παράγονται μοναδικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, τα οποία ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο και έχουν αναγνωριστεί διεθνώς για τον υγειοπροστατευτικό τους χαρακτήρα.

Από 1992 ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος άρχισε να ασχολείται με την βιολογική γεωργία όταν ακόμα ήταν άγνωστη έννοια στη χώρα μας, και επέλεξε τη βιολογική ελαιοκαλλιέργεια, με πιστοποίηση από εγκεκριμένους φορείς.

Έτσι, αρκετά χρόνια, μετά μεγάλα Πανεπιστήμια όπως το Γέιλ και Χάρβαρντ αλλά και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών έρχονται να τον επιβεβαιώσουν χρησιμοποιώντας τα προϊόντα που παράγει, το ελαιόλαδο και τις ελιές, σε εργασίες που κάνουν για μια σειρά θέματα υγείας, ενώ η Φαρμακευτική Σχολή του ΕΚΠΑ προχώρησε ένα βήμα παραπάνω και μετατρέπει τις ελιές των Ελαιώνων Σακελλαρόπουλου σε σκόνη και έπειτα σε κάψουλα για τη μείωση της χοληστερόλης.  

Όσον αφορά τα βραβεία που έχουν πάρει οι Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου είναι εκατοντάδες, ενώ φέτος κατέκτησε την πρώτη θέση του κόσμου για το gourmet ελαιόλαδο που παράγει.

«Η πρώτη θέση του κόσμου για την Ελλάδα αλλά και για εμάς ως εταιρεία-παραγωγός, μαζί με την 1η θέση του gourmet ελαιολάδου μας στην παγκόσμια κατάταξη ελαιολάδων στην κατηγορία Flavored Oils of the World, ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα μετά από 31 χρόνια συνεχούς ενασχόλησης και προσπάθειας», θα πει στο BusinessDaily ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος και θα μας εξηγήσει ότι για να κάνεις το καλύτερο ελαιόλαδο πάνω απ’ όλα χρειάζεται η γνώση του ελαιοπαραγωγού και η διαρκής επιμόρφωσή του. 

Αυτό που κάνει τους Ελαιώνες Σακελλαροπούλου να ξεχωρίζουν είναι ότι έχουν καταλάβει τι ζητά πλέον ο σύγχρονος καταναλωτής. Να του προσφέρουν «βιολογικά λειτουργικά τρόφιμα» (bio functional foods), δηλαδή τρόφιμα που πέρα από τη γεύση και την υψηλή ποιότητα συμβάλλουν στη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας με την ημερήσια κατανάλωσή τους.

  • Πώς και πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την ελαιοκαλλιέργεια; Γιατί βιολογικά και όχι συμβατικά ελαιόλαδα και ελιές ;

Η ενασχόληση με την ελαιοκαλλιέργεια και παραγωγή ήταν η εξέλιξη του ιδιαίτερου δεσμού που είχα αναπτύξει με το ιερό δέντρο της ελιάς και του φυσικού τρόπου ζωής. Το πάθος για ποιότητα και καινοτομία με κινητοποίησαν το 1992, όταν ακόμα η βιολογική γεωργία ήταν άγνωστη έννοια στη χώρα μας, να επιλέξω συνειδητά τη βιολογική ελαιοκαλλιέργεια, και μάλιστα την πιστοποιημένη από εγκεκριμένους φορείς.

Εύλογα, τα βιολογικά ελαιόλαδα και οι επιτραπέζιες ελιές έναντι των συμβατικών, μη βιολογικών δηλαδή, υπερτερούν αξιοσημείωτα σε υγειοπροστατευτικά συστατικά, είναι απαλλαγμένα από επιβλαβείς για την υγεία του ανθρώπου και των ζώων χημικές ουσίες, προσφέροντας παράλληλα ξεχωριστά αρώματα και γεύσεις.

Ταυτόχρονα ένας βιολογικός ελαιώνας ενισχύει την αειφόρο ανάπτυξη του οικοσυστήματος, ακολουθεί και συμμορφώνεται με τα διεθνή-ευρωπαϊκά πρότυπα και τους κανονισμούς βιολογικής γεωργίας. 

Η βιολογική ελαιοκαλλιέργεια γίνεται χωρίς χημικά, εντομοκτόνα, ορμόνες και φυτοφάρμακα, με αυτοέλεγχο και διαπιστευμένες μετρήσεις, που ελέγχονται μέσω εγκεκριμένων πιστοποιήσεων. Με απλά λόγια είναι το υγιές παρόν που κληροδοτεί ένα καθαρό περιβάλλον στις επόμενες γενιές.

Εισαγάγαμε πολλές νέες μεθόδους και έννοιες στην ελαιοκαλλιέργεια από το ξεκίνημα μας, όπως τον ορισμό του Single Estate, του ελαιοκομικού Terroir, την εξειδικευμένη παραγωγή βιο-λειτουργικών ελαιολάδων και ελιών, γνωστά με τον όρο Functional, καθώς και την επιστημονική ένταξη τους στα ελαιοπροϊόντα με Ισχυρισμό Υγείας, αλλά και την εφαρμογή στην πράξη της Αναγεννητικής ελαιοκαλλιέργειας.

 

Elaiolado-Sakellaropoulou

 

  • Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν ώστε ένα ελαιόλαδο να είναι πάρα πολύ καλό για την υγεία; Τρόπος καλλιέργειας, ελαιοτριβείο; Από την εμπειρία σας τι είναι αυτό που χρειάζεται για να ξεχωρίσει η ελληνική ελαιοκομία;

Οι παράγοντες είναι πάρα πολλοί, το όλο θέμα είναι πολύπλοκο και σίγουρα δεν μπορεί να απαντηθεί επιγραμματικά ή με λίγες λέξεις. Αν ήθελα πραγματικά να το απαντήσω μονολεκτικά θα έλεγα ότι είναι η γνώση, κυρίως του ελαιοπαραγωγού.

Για να παράγει ένα ελαιόλαδο με αποδεδειγμένο υγειοπροστατευτικό χαρακτήρα θα πρέπει να επιμορφωθεί κατάλληλα, να γνωρίσει όλες αυτές τις λεπτομέρειες και τα χαρακτηριστικά, που με τις ορθές πρακτικές θα το καταστήσουν ένα πολύ καλό ελαιόλαδο για την υγεία του ανθρώπου που θα το καταναλώσει.

Από την εμπειρία μου όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι συνειδητά με την παραγωγή υψηλής διατροφικής και υγειοπροστατευτικής αξίας ελαιοπροϊόντων, έχω διαπιστώσει ότι υπάρχει έλλειμμα γνώσης.

Για το λόγο αυτό, στο τέλος του φετινού Ιανουαρίου, ζήτησα με δημόσια πρόταση μου, προς το Επιμελητήριο Λακωνίας, που υποστηρίζεται από καταξιωμένους ακαδημαϊκούς, καθηγητές πανεπιστημίων και προσωπικότητες, από το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό, την ίδρυσή Ανώτατης Πανεπιστημιακής Σχολής Ελαιοκομίας στην Ελλάδα, με έδρα του τη Λακωνία.

Πιστεύω ότι η ίδρυση της θα είναι ένας καταλυτικός παράγοντας επιστημονικής γνώσης που θα κάνει την ελληνική ελαιοκομία να ξεχωρίσει σε παγκόσμιο επίπεδο και να βρει τη θέση που της αξίζει πραγματικά, μέσω της γνώσης σε όλους τους εμπλεκόμενους.

  • H Ελλάδα φέτος κατέκτησε την 1η θέση ανάμεσα σε 38 χώρες του κόσμου, με την κορυφαία διάκριση που κατέκτησαν οι βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, στην κατηγορία Flavored Oils of the World. Τι σημαίνει αυτή η διάκριση για εσάς;

Η πρώτη θέση του κόσμου για την Ελλάδα αλλά και για εμάς ως εταιρεία-παραγωγός, μαζί με την 1η θέση του gourmet ελαιολάδου μας Masterpiece blend evoo στην παγκόσμια κατάταξη ελαιολάδων στην κατηγορία Flavored Oils of the World, ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα μετά από 31 χρόνια συνεχούς ενασχόλησης και προσπάθειας. 

Είναι ένα τρίπτυχο που δεν είχε επιτευχθεί μέχρι σήμερα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι της Ελαιοκομίας, δηλαδή η χώρα, ο παραγωγός και το ελαιόλαδό που ιδιοπαράγει να βρίσκονται στην 1η θέση του κόσμου αντίστοιχα.

Από το 2012, και μόνο μετά από 20 χρόνια δοκιμών και προετοιμασίας που διανύσαμε, ξεκίνησε η συνειδητή πλέον συμμετοχή στους αναγνωρισμένους διεθνείς διαγωνισμούς όλου του κόσμου, με σημαία μας τα πιστεύω μας.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα πέντε τελευταία χρόνια ελαιόλαδά μας έχουν βρεθεί τέσσερις φορές στην 1η θέση του κόσμου, κάτι που επίσης δεν έχει συμβεί με άλλον ελαιοπαραγωγό σε παγκόσμιο επίπεδο στην κατηγορία μας, φέρνοντας παράλληλα τη χώρα μας στο προσκήνιο, ως πρωταγωνιστή στον παγκόσμιο χάρτη της Ελαιοκομίας.
Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμάς να κατατάσσονται τα ελαιοπροϊόντα μας στις κορυφαίες θέσεις παγκοσμίως, συμπληρώνοντας συνολικά 634 διεθνείς βραβεύσεις γεύσης και ποιότητας, σε έγκριτους διεθνείς διαγωνισμούς, αποτελώντας ένα παγκόσμιο ρεκόρ επιβραβεύσεων για Έλληνα ελαιοπαραγωγό.

 

Elaiolado-Sakellaropoulou

 

  • Τελικά στην Ελλάδα έχουμε το καλύτερο ελαιόλαδο; 

Θα σας πω αρχικά ότι μετά από τόσα χρόνια στο χώρο δεν πιστεύω ότι υφίσταται ο όρος «καλύτερο ελαιόλαδο». Η Ελλάδα σίγουρα είναι στις πρώτες θέσεις του κόσμου ποιοτικά, και ασφαλώς έχει εξαιρετική ποιότητα στο ελαιόλαδο, έχει κάνει πολύ σοβαρά βήματα στην ανάδειξη του εθνικού μας προϊόντος, όμως χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια για να αναδείξουμε την Ελληνική Ελαιοκομία σε όλο τον κόσμο.

Ο ανταγωνισμός σήμερα είναι τεράστιος σε παγκόσμιο επίπεδο, μην ξεχνάτε εκτός από τις γειτονικές μας χώρες η Ελαιοκομία έχει πλέον επεκταθεί σε περισσότερες από 42 χώρες του κόσμου, πράγμα που σημαίνει ότι καλό είναι να μείνουμε επικεντρωμένοι στη συνεχή βελτίωση μας, με κεντρικούς άξονες την επιστημονική γνώση και την εφαρμογή της. Είναι μονόδρομος αν θέλουμε να συνεχίσουμε να λέμε ότι έχουμε εξαιρετικής ποιότητας ελαιοπροϊόντα που ανήκουν στα καλύτερα του κόσμου. 

  • Συνεργάζεστε με αμερικανικά πανεπιστήμια, σχολές Δημόσιας Υγείας και Ιατρικής, όπως του Γέιλ και του Χάρβαρντ σε μια σειρά από δραστηριότητες, καθώς και με το ΕΚΠΑ και τη Φαρμακευτική Σχολή, θέλετε να μας μιλήσετε για αυτές;

Σήμερα, τα βιολογικά ελαιόλαδα μας, αξιοποιούνται στην έρευνα «Feeding America’s Bravest», που πραγματοποιείται από το πανεπιστήμιο του Harvard και τη σχολή Δημόσιας Υγείας.

Παράλληλα, οι βιολογικές ελιές Καλαμών των ελαιώνων μας συμμετέχουν αποκλειστικά στην έρευνα με τίτλο «Olives for Health», που διενεργείται από ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Yale της Αμερικής.
Σκοπός αυτών των μελετών είναι να εκτιμήσουν τα οφέλη στην ανθρώπινη υγεία που προκύπτουν από την καθημερινή κατανάλωση των βιολογικών ελαιοπροϊόντων μας.

Σημαντική είναι επίσης η 1η κλινική μελέτη του τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, στο Ιπποκράτειο ΓΝΑ και στο 401 ΓΣΝΑ σχετικά με τη θετική επίδραση της καθημερινής κατανάλωσης ελιών τύπου Καλαμών των ελαιώνων μας στο λιπιδαιμικό προφίλ υγιών εθελοντών και ειδικότερα στον λόγο LDL/HDL χοληστερόλης και στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Ταυτόχρονα, διεξήχθη 2η κλινική μελέτη πενταετούς διάρκειας του τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, στη Μονάδα Υπέρτασης, της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, στο Ιπποκράτειο ΓΝΑ.

Η επιλογή των ελιών των βιολογικών ελαιώνων Σακελλαρόπουλου έγινε ανάμεσα σε 150 διαφορετικούς τύπων ελιών, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε φαινόλες.

 

Elies-Sakellaropoulou

 

Η συγκέντρωση των ωφέλιμων συστατικών στις επιτραπέζιες ελιές μας, επέτρεψαν στην ερευνητική ομάδα της Φαρμακευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ να μετατρέψει την ελιά σε σκόνη και έπειτα σε κάψουλα για την μείωση της χοληστερόλης. Η ομάδα του ΕΚΠΑ έχει προχωρήσει στην κατοχύρωση αυτής της μεθόδου με διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Από τον Απρίλιο του 2023, ξεκινά το τελευταίο τμήμα της επέκτασης της 3ης κλινικής μελέτης  για την τελική παραγωγή συμπληρώματος διατροφής με τις επιτραπέζιες ελιές Καλαμών “Plus Health Kalamata olives” των βιολογικών ελαιώνων Σακελλαρόπουλου, που παρουσιάζουν εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα φαινολών σε σχέση με το μέσο όρο των επιτραπέζιων ελιών.

  • Τον τελευταίο καιρό βιώνουμε μία αναταραχή στις εξαγωγές και στις τιμές των τροφίμων γενικότερα. ‘Έχει επηρεαστεί το ελαιόλαδο και οι ελιές;

Φυσικά ναι, όλα τα τρόφιμα έχουν επηρεαστεί από όλη αυτή την αναταραχή των τελευταίων χρόνων. Οι αγορές του εξωτερικού και οι εξαγωγές ποτέ δεν ήταν εύκολες, έχουν υψηλό ανταγωνισμό και -δυστυχώς ή ευτυχώς- μόνο οι καλύτεροι καταφέρνουν να επιβιώσουν σε έναν τέτοιο μαραθώνιο.

 Όπως δείχνουν όλες οι σύγχρονες στατιστικές αλλά και η προσωπική μας εμπειρία, είμαστε πλέον πεπεισμένοι πως οι καταναλωτές διεθνώς εκτιμούν και στρέφονται προς τα ιδιαίτερα προϊόντα και ειδικά προς τα βιολογικά λειτουργικά τρόφιμα, τα ποιοτικά τρόφιμα με συγκεκριμένη ταυτότητα. 

Αυτή η ταυτότητα και κατά συνέπεια η υπεραξία που δίνεται στα gourmet προϊόντα πρέπει να είναι έμπρακτη. Είτε με τη μορφή εξειδικευμένων αναλύσεων, διεθνών βραβεύσεων και διακρίσεων, αναγνωρισμένων ιδιοτήτων όπως ισχυρισμούς υγείας, κλινικών μελετών, ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και συνδυαστικής μοναδικότητας.

Αυτό πιστεύω ότι είναι το αντίδοτο σε όλη αυτή την αναταραχή που βιώνουμε, θα έλεγα ότι είναι ένας μονόδρομος και αυτό ακολουθούμε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελαιόλαδο: Καθίζηση άνω του 50% στην ελληνική παραγωγή για το 2023/24

Μετά τον συγκυριακό διπλασιασμό, η ελληνική παραγωγή υποχωρεί δραματικά και δημιουργούνται προϋποθέσεις για συνεχές ράλι των τιμών. Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής και πώς οι παραγωγοί βγαίνουν χαμένοι.
Vezyroglou
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Βεζύρογλου: Leader στα baby λαχανικά με καινοτομία στις καλλιέργειες

Η Α. Βεζύρογλου & ΣΙΑ ΕΕ έχει την πρώτη θέση στις έτοιμες σαλάτες φυλλωδών λαχανικών και προγραμματίζει επενδύσεις 6 εκατ. ευρώ. Το αγρόκτημα των 800 στρεμμάτων και οι νέες τεχνικές καλλιέργειας με υποστήριξη μηχανημάτων.
Koros-Georgios-Naypigeia-Salaminas
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γ. Κόρος στο BD: Τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας, οι φρεγάτες και η καινοτομία

Για τη συνεργασία με τη γαλλική Naval Group στο πρόγραμμα των φρεγατών του Ναυτικού και την ανάγκη να υιοθετήσει ο ναυπηγικός τομές της χώρας την καινοτομία μιλά στο BD ο Δρ. Γεώργιος Κόρος, πρόεδρος των Ναυπηγείων Σαλαμίνας.