ΓΔ: 1452.28 0.44% Τζίρος: 85.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Χτυπάει νέα χρηματοδότηση η Open AI πάει για αποτίμηση 100 δισ. δολαρίων

Εάν ο γύρος χρηματοδότησης γίνει όπως έχει προγραμματιστεί, θα καταστήσει την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης τη δεύτερη πιο πολύτιμη startup στις ΗΠΑ, πίσω μόνο από την Space Exploration Technologies του Έλον Μασκ.

Σε προκαταρτικές συζητήσεις για την άντληση νέου γύρου χρηματοδότησης με την αποτίμηση να υπολογίζεται στα τουλάχιστον 100 δισ. δολάρια βρίσκεται η Open AI, όπως δηλώνουν στελέχη της αγοράς, σε μια συμφωνία που θα εδραιώσει την εταιρεία κατασκευής ChatGPT ως μια από τις πιο πολύτιμες startup στον κόσμο.

Επενδυτές που ενδέχεται να συμμετάσχουν στον γύρο χρηματοδότησης έχουν συμπεριληφθεί στις προκαταρκτικές συζητήσεις, σύμφωνα με τους ανθρώπους, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Λεπτομέρειες όπως οι όροι, η αποτίμηση και το χρονοδιάγραμμα του γύρου χρηματοδότησης δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί και θα μπορούσαν ακόμη να αλλάξουν, δήλωσαν οι άνθρωποι.

Εάν ο γύρος χρηματοδότησης γίνει όπως έχει προγραμματιστεί, θα καταστήσει την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης τη δεύτερη πιο πολύτιμη νεοφυή επιχείρηση στις ΗΠΑ, πίσω μόνο από την Space Exploration Technologies του Έλον Μασκ, σύμφωνα με στοιχεία της CBInsights.

Η εταιρεία πρόκειται να ολοκληρώσει μια ξεχωριστή προσφορά στις αρχές Ιανουαρίου, που θα επιτρέψει στους εργαζόμενους να πουλήσουν τις μετοχές τους σε μια αποτίμηση 86 δισ. δολαρίων, ανέφερε το Bloomberg. Αυτή η προσφορά γίνεται υπό την καθοδήγηση της Thrive Capital και σύμφωνα με τις πληροφορίες κατέγραψε μεγαλύτερη ζήτηση από τους επενδυτές από ό,τι υπήρχε διαθεσιμότητα.

Η εκτόξευση της αποτίμησης της OpenAI αντικατοπτρίζει τη φρενίτιδα της τεχνητής νοημοσύνης που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του ChatGPT. Η εταιρεία έγινε η πιο «καυτή» startup της Silicon Valley, συγκεντρώνοντας μέχρι σήμερα 13 δισ. δολάρια από τη Microsoft και έδωσε ώθηση στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης αλλάζοντας το τοπίο της τεχνολογικής βιομηχανίας μέσα σε λίγους μήνες.

Η Amazon και η Alphabet έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια στον ανταγωνιστή του OpenAI, την Anthropic. Η Salesforce ηγήθηκε μιας επένδυσης στην Hugging Face που την αποτίμησε στα 4,5 δισ. δολάρια και η Nvidia, η οποία κατασκευάζει πολλούς από τους ημιαγωγούς που τροφοδοτούν τις εργασίες AI, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι πραγματοποίησε περισσότερες από δύο δωδεκάδες επενδύσεις το 2023.

Η OpenAI έχει επίσης διεξάγει συζητήσεις για την άντληση χρηματοδότησης από τη G42 που έχει έδρα το Άμπου Ντάμπι για μια νέα επιχείρηση τσιπ. Η startup έχει συζητήσει την άντληση μεταξύ 8 και 10 δισ. δολαρίων από την G42, ωστόσο δεν είναι σαφές αν το εγχείρημα των τσιπς και οι ευρύτερες προσπάθειες χρηματοδότησης της εταιρείας σχετίζονται μεταξύ τους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI Σαμ Αλτμαν, αναζητούσε κεφάλαια για το έργο κατασκευής τσιπ, με την κωδική ονομασία Tigris. Ο στόχος είναι να παραχθούν ημιαγωγοί που θα μπορούν να ανταγωνιστούν εκείνους της Nvidia, η οποία κυριαρχεί σήμερα στην αγορά τσιπ τεχνητής νοημοσύνης.

Τον Οκτώβριο, η G42 ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την OpenAI «για την παροχή λύσεων τεχνητής νοημοσύνης αιχμής στα ΗΑΕ και στις περιφερειακές αγορές». Δεν δόθηκαν οικονομικές λεπτομέρειες. Της εταιρείας, που ιδρύθηκε το 2018, ηγείται ο σεΐχης Tahnoon bin Zayed Al Nahyan, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΑΕ και πρόεδρος της επενδυτικής αρχής του Άμπου Ντάμπι.

Το μέλλον της OpenAI φαινόταν για λίγο αβέβαιο μετά την ξαφνική απόλυση του Αλτμαν  από το διοικητικό της συμβούλιο στις αρχές του περασμένου μήνα. Τότε, ορισμένοι επενδυτές σκέφτηκαν να μηδενίσουν τις συμμετοχές τους. Αλλά μετά από πέντε ημέρες αναταραχής στην ηγεσία, ο Αλτμαν επανήλθε και ορίστηκε νέο διοικητικό συμβούλιο. Η εταιρεία στόχευσε να σηματοδοτήσει στους πελάτες της ότι εστιάζει εκ νέου στα προϊόντα της μετά την αναταραχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

cyber attack-cyber security
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τα 10,5 τρισ. δολ. θα φτάσουν το 2025 οι απώλειες λόγω κυβερνοεπιθέσεων

Η παγκόσμια αγορά κυβερνοασφάλειας εκτιμάται ότι θα αυξηθεί μέχρι το 2026 στα 270 δισ. δολάρια έναντι 170 δισ. το 2020. Παρουσιάζει όμως σήμερα τεράστιο κενό δεξιοτήτων 20.000 ανοιχτές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.
Artificial Intelligence, Texniti Noimosini
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΕΕ: Τίθενται σε εφαρμογή κανόνες ρύθμισης της Τεχνητής Νοημοσύνης

Ο νέος νόμος κατηγοριοποιεί διαφορετικούς τύπους τεχνητής νοημοσύνης ανάλογα με τον κίνδυνο, ενώ σκοπός είναι η διασφάλιση του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την Τεχνητή Νοημοσύνη στις επιχειρήσεις

Σύμφωνα με έρευνα της Deloitte, η εμπιστοσύνη στο Generative AI έχει αυξηθεί, με τους οργανισμούς που γνωρίζουν από τεχνητή νοημοσύνη να δίνουν προτεραιότητα στη διαφάνεια. Η έλλειψη εμπιστοσύνης το μεγαλύτερο εμπόδιο.
Spotify-politikes diafimieis-USA
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το ένα τέταρτο των χρηστών του Spotify επιλέγει τα ακουστικά βιβλία

Το Spotify άρχισε να προσφέρει στους συνδρομητές που πληρώνουν,15 ώρες ακρόασης ακουστικών βιβλίων το μήνα τον περασμένο Οκτώβριο, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να προσελκύσει νέους συνδρομητές.