ΓΔ: 1449.4 -0.63% Τζίρος: 71.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
5G-diktyo-texnologia-tilepikoinwnies
Φώτο: Shutterstock

Ανταγωνισμός των παρόχων για γρήγορο ίντερνετ στο σπίτι μέσω του 5G

Συνδέσεις μέσω δικτύου 5G δίνουν οι εταιρείες σε περιοχές με προβληματική κάλυψη από τα σταθερά δίκτυα. Ποια είναι τα πακέτα που προσφέρουν.

Τις «τρύπες» του σταθερού τηλεπικοινωνιακού δικτύου που σε ορισμένες περιοχές αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω της χαμηλής ανάπτυξης δικτύου οπτικών ινών και των προβλημάτων στα παλαιά δίκτυα χαλκού, θέλουν να κλείσουν οι πάροχοι, χρησιμοποιώντας ως εναλλακτική λύση το 5G για το σπίτι. Η Nova ήδη παρουσίασε το πρώτο της πρόγραμμα, ενώ η Vodafone ετοιμάζεται να ακολουθήσει, με τους δυο παρόχους να βαδίζουν στα βήματα της Cosmote που πρώτη είχε λανσάρει αντίστοιχα πακέτα.

Με τις συνδέσεις χαλκού να κυριαρχούν ακόμα στην τηλεπικοινωνιακή «σπονδυλική στήλη» της χώρας και τη διείσδυση της οπτικής ίνας να παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ιδιαίτερα εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης, το 5G μπορεί να αναδειχθεί σε εναλλακτική πρόταση για τους καταναλωτές, καθώς οι εταιρείες διαθέτουν πακέτα που προσφέρουν υπερυψηλές ταχύτητες που μπορεί να ξεπεράσουν και το 1 Gbps.

Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς στο BD, το ενδιαφέρον για τα 5G δίκτυα αναμένεται να ενταθεί τα επόμενα χρόνια και σύντομα θα υπάρξουν νέες υπηρεσίες και εφαρμογές. Σημειώνουν πως πράγματι τα δίκτυα 5G μπορούν να παρέχουν υπερύψηλες ταχύτητες ακόμα και σε «λευκές περιοχές», με σταθερή απόδοση σήματος και μπορούν να αποτελέσουν ιδανική λύση για μια χώρα όπως η Ελλάδα όπου υπάρχουν αρκετές απομονωμένες περιοχές που δεν υπάρχουν διαθέσιμες ενσύρματες υπηρεσίες ή είναι χαμηλές οι ταχύτητες των υφιστάμενων δικτύων. Ήδη η λύση αυτή χρησιμοποιείται εκτός από τις ΗΠΑ όπου υπάρχουν αρκετές απομονωμένες περιοχές και στην Ευρώπη, σε περιοχές που βρίσκονται μακριά από τα αστικά κέντρα, με τη μέση τιμή πακέτου να κινείται στα 30 ευρώ τον μήνα.

Πάντως, η αξιοποίηση της τεχνολογίας του 5G στις κινητές συσκευές ακόμα βρίσκεται σε «νηπιακό επίπεδο», καθώς δεν έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα οι εφαρμογές και οι υπηρεσίες που θα προσελκύσουν περισσότερους καταναλωτές να αγοράσουν συσκευές 5G και να αποκτήσει μεγαλύτερη διείσδυση η νέα τεχνολογία στην αγορά. Κάτι που πρόκειται να αλλάξει σύντομα καθώς οι πάροχοι επενδύουν στη δημιουργία του Stand Alone δικτύου 5G, με την Cosmote να ανακοινώνει την εμπορική διάθεση του δικτύου, ανοίγοντας το δρόμο για μία σειρά από καινοτόμες εφαρμογές και υπηρεσίες.

Τι προσφέρουν οι πάροχοι για 5G στο σπίτι

Η Nova που έχει φτάσει σε επίπεδα κάλυψης 5G στο 70% του πληθυσμού της χώρας, την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε το Nova 5G Home Internet που πρόκειται για μια υπηρεσία που περιλαμβάνει ένα ειδικό router που υποστηρίζει σύνδεση WiFi 6, αλλά η σύνδεση γίνεται μέσω του δικτύου 5G.

Ο πάροχος προσφέρει τη συγκεκριμένη υπηρεσία με 26 ευρώ το μήνα, προσφέροντας πρόσβαση στο διαδίκτυο σε ταχύτητες έως 100Mbps, καθώς και απεριόριστες κλήσεις σε σταθερά και κινητά δίκτυα. Επιπλέον, οι πελάτες μπορούν να το συνδυάσουν με την συνδρομητική πλατφόρμα της EON. Το 5G Home Internet σε συνδυασμό με την EON ξεκινά από τα 32 ευρώ το μήνα.

Από την πλευρά της, η Vodafone προσφέρει μέχρι σήμερα το Giga WiFi Home Unlimited με τιμή 22,95 ευρώ το μήνα. Το πακέτο τρέχει με δίκτυο 4G+ με ταχύτητες έως 150 Mbps, αλλά με περιορισμό ταχύτητας καθώς μετά την κατανάλωση 300GB σε πλήρη ταχύτητα, ισχύει απεριόριστη χρήση ίντερνετ με μειωμένη ταχύτητα έως 12Μbps. Ωστόσο, η Vodafone αναμένεται το επόμενο διάστημα να παρουσιάσει ένα πακέτο με αναβαθμισμένες ταχύτητες, όπως αναφέρουν πηγές της εταιρείας στο BD.

Η Cosmote έχει παρουσιάσει πρώτη πρόγραμμα για σύνδεση 5G στο σπίτι, με το Double Play SIM Unlimited 5G. Το πρόγραμμα με κόστος 49,90 ευρώ το μήνα, εκτός από τα απεριόριστα λεπτά ομιλίας σε σταθερά και κινητά προσφέρει ταχύτητες που φτάνουν έως και τα 3,5 Gbps, ωστόσο έχει περιορισμό ταχύτητας, καθώς μετά την κατανάλωση 400GB σε πλήρη ταχύτητα, ισχύει απεριόριστη χρήση internet με μειωμένη ταχύτητα έως 15Μbps.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

tv_piracy
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πώς έγιναν οι πειρατές... κυρίαρχοι στη συνδρομητική τηλεόραση

Σε ένα εκατομμύριο υπολογίζονται οι πειρατικές συνδέσεις στην Ελλάδα και έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά. Πώς λειτουργούν και τι προσφέρουν τα «μποξάκια». Οι κίνδυνοι για τους χρήστες και οι διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αιμορραγία» εσόδων στις τηλεπικοινωνίες, διέξοδος τα έργα Πληροφορικής

Οι τιμές στις επικοινωνίες βυθίστηκαν κατά 3,2% το 2023, καθώς ο ανταγωνισμός συμπίεσε τα έσοδα ανά χρήστη. Οι πάροχοι στρέφονται στα έργα ICT κυρίως του Δημόσιου και έχουν «χτίσει» χαρτοφυλάκια άνω των 2 δισ. ευρώ.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Τι προσφέρουν οι πάροχοι στα συνδυαστικά πακέτα ίντερνετ, κινητής και TV

Ανασχεδιάζουν την εμπορική πολιτική τους οι πάροχοι, καθώς αυξάνεται συνεχώς η ζήτηση για περισσότερα δεδομένα κινητής, ενώ παράλληλα μαίνεται η μάχη του περιεχομένου στην τηλεόραση. Ποια είναι τα πακέτα των εταιρειών.