ΓΔ: 1482.63 -0.92% Τζίρος: 89.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:23:30 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η Κομισιόν αποφασίζει για την ενιαία τεχνολογία φόρτισης

Το ζήτημα των φορτιστών για smartphones, tablets και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές επανέρχεται στο προσκήνιο για την Κομισιόν που θα πρέπει να λάβει αποφάσεις μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Το ζήτημα των φορτιστών που απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια τα θεσμικά όργανα της ΕΕ βρίσκεται ακόμα μια φορά στο επίκεντρο με την Κομισιόν να εξετάζει τον καθορισμό αυστηρών προδιαγραφών για ενιαία τεχνολογία φόρτισης που θα διευκολύνει την ζωή των χρηστών και θα μειώσει τα ηλεκτρικά απορρίματα. Μια σκέψη που ωστόσο μπορεί να προκαλέσει σύγκρουση με τον αμερικανικό κολοσσό τεχνολογίας Apple.

Ήταν πριν μια δεκαετία που η Κομισιόν έθεσε το ζήτημα των φορτιστών, με 14 κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένου και της Apple συμφώνησαν σε ένα ενιαίο πρότυπο για τους φορτιστές με τους υποδοχείς σε smartphones και tablets να μειώνονται σε τρεις: USB-C, Lightning της Apple και Micro-USB. Στην περίπτωση που η Κομισιόν αποφασίσει να υπάρξει ένας ενιαίος φορτιστής, τότε το βύσμα USB-C που βρίσκεται στις νέες συσκευές με λογισμικό Android θα κυριαρχήσει στην αγορά.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ζητήσει από την Κομισιόν να καθορίσει τις προδιαγραφές για την ενιαία τεχνολογία φόρτισης σε smartphones, tablet, Kindle και άλλες παρόμοιες συσκευές μέχρι το τέλος Ιουλίου. Μέχρι τώρα η Κομισιόν είχε προσπαθήσει να λυθεί το ζήτημα εθελοντικά από τις εταιρείες, αλλά απεδείχθη πως η προ δεκαετίας απόφαση καθυστέρησε τις όποιες εξελίξεις στο ζήτημα. Πλέον είναι αναγκασμένη η Κομισιόν να λάβει πιο σκληρά μέτρα.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, αρχικά η Κομισιόν δημοσίευσε μια μελέτη που αναλύει λεπτομερώς τα διάφορα δυνατά σενάρια: μία ενιαία υποδοχή φόρτισης, δυο υποδοχές με μετασχηματιστές και την υποχρέωση για συμβατούς φορτιστές. «Δεν υπάρχει μία σωστή λύση, όλες οι επιλογές έχουν τα μειονεκτήματά τους», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης. Εν τέλει πρέπει να παρθεί μία «πολιτική απόφαση».

Η μελέτη αναφέρει επίσης ότι ένας συνδυασμός θα προσφέρει τη μεγαλύτερη δυνατή ευκολία στους χρήστες ηλεκτρονικών συσκευών. Ωστόσο, η έκταση των θετικών επιπτώσεων στο περιβάλλον είναι ακόμη ασαφής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Apple: Πέρασε στην αντεπίθεση με τεράστια επαναγορά μετοχών 120 δισ. δολ.

Ο τεχνολογικός κολοσσός πραγματοποιεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών που έχει γίνει στις ΗΠΑ και σπάει το δικό της ρεκόρ που κρατούσε από το 2018. Διψήφια η πτώση των πωλήσεων iPhone.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τα πρώτα iPhone made in India και ο φορτιστής με προδιαγραφές Ευρώπης

Το iPhone 15 βγαίνει στην αγορά και φέρνει δύο μεγάλες αλλαγές: μέρος της παραγωγής γίνεται στην Ινδία, ενώ η Apple υποχρεώθηκε από τις Βρυξέλλες να υιοθετήσει φορτιστή USB. Τα χαρακτηριστικά του νέου μοντέλου.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τα νέα χαρακτηριστικά που φέρνει για τους χρήστες η Apple στα iPhone 14

Η Apple έδωσε μεγάλη προσοχή σε τεχνολογίες ασφάλειας, όπως η τεχνολογική ικανότητα εντοπισμού ενός ατυχήματος, αλλά και η δυνατότητα τηλεφωνικής κλήσης από ορεινές περιοχές για την ενεργοποίηση επιχειρήσεων διάσωσης.
Xiaomi, Kina, China, Kinita Tilefona
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Σοβαρά κενά ασφαλείας εντοπίστηκαν σε συσκευές Xiaomi

Οι ευπάθειες εντοπίστηκαν στο αξιόπιστο περιβάλλον της Xiaomi, το οποίο είναι υπεύθυνο για την αποθήκευση και τη διαχείριση ευαίσθητων πληροφοριών, όπως κωδικούς πρόσβασης. Κίνδυνος για 1 εκατ. χρήστες συσκευών Xiaomi.