ΓΔ: 2569.75 -0.08% Τζίρος: 396.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Λογότυπα social media

Τα social media ξεπέρασαν τα παραδοσιακά μέσα στην ενημέρωση παγκοσμίως

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Reuters, για πρώτη φορά τα social media και οι πλατφόρμες βίντεο ξεπερνούν τα παραδοσιακά μέσα ως κύρια πηγή ενημέρωσης παγκοσμίως, με βάση έρευνα σε 48 χώρες.

Για πρώτη φορά, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι πλατφόρμες βίντεο ξεπερνούν σε παγκόσμιο επίπεδο τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης ως βασικές πηγές πληροφόρησης, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Reuters για τη Μελέτη της Δημοσιογραφίας.

«Το 2026 σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο: για πρώτη φορά, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι πλατφόρμες βίντεο θα ξεπεράσουν άλλες πηγές ειδήσεων και θα γίνουν το βασικό μέσο πρόσβασης των ανθρώπων στις ειδήσεις παγκοσμίως», αναφέρει ο Τζιμ Ίγκαν, επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης.

Η ετήσια αυτή έκθεση για τις ψηφιακές ειδήσεις, που συνδέεται με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, θεωρείται σημείο αναφοράς για την ανάλυση των μετασχηματισμών στα μέσα ενημέρωσης. Τα ευρήματα βασίζονται σε διαδικτυακές έρευνες της YouGov, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε σχεδόν 100.000 άτομα από 48 χώρες.

Η άνοδος των κοινωνικών δικτύων ως κύρια πηγή ενημέρωσης

Το 54% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και βίντεο για να ενημερωθούν την εβδομάδα πριν από την έρευνα. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 56% αν συμπεριληφθούν και τα chatbots με τεχνητή νοημοσύνη, όπως το ChatGPT.

Αντίθετα, η τηλεόραση συγκεντρώνει 52%, οι ιστότοποι και εφαρμογές ειδήσεων 51%, ενώ το ραδιόφωνο περιορίζεται στο 21%. Η μετατόπιση αυτή δεν είναι νέα· σε αρκετές χώρες, τα κοινωνικά δίκτυα είχαν ήδη καταστεί κυρίαρχες πηγές ενημέρωσης τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, για πρώτη φορά ο μέσος όρος των αγορών που μελετήθηκαν δείχνει σαφή υπεροχή των ψηφιακών πλατφορμών.

Οι χώρες στις οποίες οι ιστότοποι και οι εφαρμογές ειδησεογραφικών μέσων παραμένουν πιο δημοφιλείς βρίσκονται σχεδόν όλες στην Ευρώπη. Σε παγκόσμια κλίμακα, τρεις στους δέκα ερωτηθέντες δηλώνουν ότι ενημερώνονται κυρίως μέσω κοινωνικών δικτύων και βίντεο, ποσοστό που ανεβαίνει στο 50% για την ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών.

Η δημογραφική διάσταση και οι επιπτώσεις στα μέσα

Η τηλεόραση εξακολουθεί να κυριαρχεί μόνο στις ηλικίες 45-54 και άνω των 55 ετών. Αντίθετα, οι ιστότοποι και οι εφαρμογές των παραδοσιακών μέσων δεν αποτελούν πλέον την κύρια πηγή ενημέρωσης για καμία ηλικιακή ομάδα.

Όπως επισημαίνει ο Ίγκαν, όλα αυτά «έχουν προφανείς συνέπειες για την ικανότητα» των μέσων ενημέρωσης «να προσεγγίζουν το κοινό και να δημιουργούν έσοδα». Το συμπέρασμα αυτό υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος της ενημέρωσης στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Ο Τσίπρας αλλάζει εικόνα, στηρίζοντας τα συμφέροντα

Το ΠΑΣΟΚ απαντά στην ΕΛΑΣ ότι καλύπτει τα έξοδά της μόνο από μέλη, τονίζοντας πως στελέχη μιλούσαν για κάλυψη εξόδων από τον κ. Τσίπρα. Σημειώνει ότι απαιτούνται πολλοί δωρητές για να συγκεντρωθούν τόσο μεγάλα ποσά, με βάση τη νομοθεσία.
Πάυλος Μαρινάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Έρχεται έως Σεπτέμβριο το νομοσχέδιο για ραδιοφωνικές άδειες

Ο Παύλος Μαρινάκης δήλωσε ότι η διαδικασία για τις περιφερειακές άδειες θα ξεκινήσει από το ΕΣΡ το φθινόπωρο, με κάθε περιφέρεια να εξετάζεται ξεχωριστά. Τόνισε πως πρόκειται για μια εκκρεμότητα που αφορά όλη την κοινωνία.
Γερμανικό Κοινοβούλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Νίνα Βάρκεν νέα επικεφαλής στο γραφείο της καγκελαρίας Γερμανίας

Η Νίνα Βάρκεν αναμένεται να αναλάβει επικεφαλής της καγκελαρίας, ενώ το Υγείας θα αναλάβει ο Καρστεν Λίνεμαν. Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα ανακοινωθούν επίσημα αύριο από τον καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Αυστηροί κανόνες για τη χρήση ηλεκτρικών πατινιών

Νέοι κανόνες για τα ηλεκτρικά πατίνια: Απαγορεύεται η χρήση, αγορά και ενοικίαση σε ανηλίκους κάτω των 17, απαιτείται ασφάλιση και ηλεκτρονικό μητρώο για ταυτοποίηση οδηγού, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αλεξάνδρα Σδούκου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σδούκου: Το ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε το ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά αρνήθηκε τη λύση

Η Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε ότι εννέα από τις υποθέσεις βουλευτών της ΝΔ στον ΟΠΕΚΕΠΕ μπήκαν στο αρχείο, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για τοξικότητα. Έκανε σαφές πως κανείς βουλευτής της ΝΔ δεν κατηγορείται για ίδιο όφελος.