ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ακριβότερη στην Ευρώπη η Ελλάδα στα δεδομένα της κινητής

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Νέα έρευνα της φινλανδικής Rewheel με στοιχεία β' εξαμήνου επαναβεβαιώνει ότι οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν ακριβά για δεδομένα, ενώ σε πολλές χώρες παίρνουν πακέτα απεριόριστων data με 30 ευρώ.

Η πιο ακριβή χώρα της ΕΕ και μια από τις ακριβότερες παγκοσμίως είναι η Ελλάδα στο κόστος των δεδομένων κινητής τηλεφωνίας όπως αναφέρει και νέα έρευνα της φινλανδικής Rewheel. Περίπου έξι μήνες μετά την έρευνα που είχε πραγματοποιήσει η Rewheel για λογαριασμό της Επ. Ανταγωνισμού για τις τιμές στην Ελλάδα, η νέα μελέτη της εταιρείας έρχεται να προκαλέσει εκ νέου προβληματισμό για το υψηλό κόστος των data.

Tα ευρήματα της ειδικής έρευνας της Rewheel για την ελληνική αγορά είχαν αμφισβητηθεί έντονα από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και την Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, αλλά και η νέα μελέτη της, με στοιχεία που έχουν αντληθεί μέσα στο β' εξάμηνο του 2020 επιβεβαιώνουν το ίδιο συμπέρασμα, ότι δηλαδή στην Ελλάδα έχουμε τις μεγαλύτερες χρεώσεις στην Ευρώπη για τη χρήση δεδομένων κινητής.

Οι τιμές των πακέτων δεδομένων κινητής στην ΕΕ έχουν καταγράψει μείωση το 2020, σύμφωνα με την έρευνα της Rewheel, ενώ η χώρα μας έχει από τα υψηλότερα τιμολόγια στην Ευρώπη και παραμένει η λιγότερο ανταγωνιστική μεταξύ των 28 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.

Χαρακτηριστικά, η Ελλάδα είναι 4η στην παγκόσμια κατάταξη των ελάχιστων χρεώσεων σε μηνιαία πακέτα δεδομένων κινητής, στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 και βρίσκεται πολύ μακριά από τον μέσο όρο των κρατών της ΕΕ. Μόνο ο Καναδάς, το Μεξικό και η Νέα Ζηλανδία είναι πιο ακριβές από την Ελλάδα.

Η ΕΕΤ με ανακοίνωση της χθες σημείωνε πως η χρήση data στην Ελλάδα αυξήθηκε το πρώτο εξάμηνο κατά 66,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ ο βαθμός χρήσης δεδομένων αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2020 στα 2,58 GB ανά ενεργό συνδρομητή ανά μήνα, έναντι 1,6 της αντίστοιχης περιόδου του 2019, σημειώνοντας αύξηση κατά 61%.

Κι όμως ούτε αυτό δείχνει να είναι αρκετό για να «ξεκολλήσει» η χώρα από τις τελευταίες θέσεις της κατάταξης στην χρήση δεδομένων, καθώς σύμφωνα με την έρευνα της Rewheel η Ελλάδα βρίσκεται τέταρτη από το τέλος, καθώς ξεπερνά μόνο τις Κολομβία, Σλοβακία και Νότια Αφρική.

Παράλληλα, η Ελλάδα μαζί με τον Καναδά αποτελούν τις δυο πιο ακριβές χώρες παγκοσμίως και στη χρέωση των μηνιαίων πακέτων δεδομένων 10 GB στο δεύτερο εξάμηνο του 2020, με τις τιμές να είναι κατά 15 φορές υψηλότερες από ό,τι είναι στην Ινδία.

Οι ελληνικές εταιρείες κινητής, υπό την πίεση και της κυβέρνησης, έχουν αρχίσει φέτος να μειώνουν τα κόστη για τη χρήση δεδομένων. Μάλιστα, στις αρχές Ιουνίου βγήκαν στην αγορά και τα πρώτα προγράμματα απεριόριστων δεδομένων.

Όμως ακόμα και μετά τις μειώσεις που υπήρξαν μετά το καλοκαίρι, η έρευνα της Rehweel δείχνει πως η ελάχιστη μηνιαία χρέωση για unlimited προγράμματα στην Ελλάδα για το δεύτερο εξάμηνο του 2020, ξεπερνά τις χρεώσεις στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης και των κρατών του ΟΟΣΑ, με τη μέση τιμή να είναι στα 44 ευρώ.

Στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες του ΟΟΣΑ, συνολικά 21, οι καταναλωτές μπορούν να αγοράσουν με 30 ευρώ πρόγραμμα με απεριόριστα GB, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται και εδώ στον πάτο της κατάταξης. Η Rewheel στην έρευνα που είχε πραγματοποιήσει τον Μάιο για την Ελλάδα είχε σημειώσει το γεγονός πως οι τιμές είναι πολύ υψηλές ακόμα και αν εξαιρεθούν οι φόροι και τόνιζε πως οι Έλληνες πληρώνουν 10 - 20 ευρώ μηνιαίως για να αγοράσουν προγράμματα με ελάχιστα δεδομένα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πανάκριβη η χρήση mobile data στην Ελλάδα, πολλαπλάσιο κόστος σε σχέση με ΕΕ

Σύμφωνα με στοιχεία της StockApps, η Ελλάδα αποτελεί μια από τις ακριβότερες χώρα παγκοσμίως. Tο κόστος ανά GB να φτάνει στα 8,16 δολάρια έναντι 1,24 δολάρια στην Ισπανία, 1,42 στο Ην. Βασίλειο και... 0,27 δολάρια σε Ιταλία.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στην αντεπίθεση οι εταιρείες κινητής: «Δεν είμαστε οι ακριβότεροι»

Στελέχη της αγοράς τηλεπικοινωνιών αμφισβητούν την αξιοπιστία της νέας έρευνας της Rewheel για τις τιμές στα δεδομένα κινητής. Επικαλούνται έρευνα της Κομισιόν και αφήνουν αιχμές κατά της Επ. Ανταγωνισμού.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ανάγκη για επενδύσεις 300 δισ. ευρώ στις τηλεπικοινωνίες μέχρι το 2030

Ακόμα πιο επιτακτική είναι η ανάγκη για ανάπτυξη δικτύων υψηλών ταχυτήτων και του 5G που θα οδηγήσουν την Ευρώπη στον στόχο της ψηφιακής μετάβασης της οικονομίας και κοινωνίας μέχρι το 2030.