ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
virtual reality-eikoniki pragmatikotita
Φώτο: Shutterstock

Η ελληνική είσοδος στην αγορά της εικονικής πραγματικότητας

Το 2023 η παγκόσμια αγορά εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας αναμένεται να έχει φτάσει σε αξία τα 124,4 δισ. δολάρια. Ποιοι είναι οι στόχοι του ελληνικού συνδέσμου που δημιουργήθηκε.

H δημιουργία ενός οικοσυστήματος που θα περιλαμβάνει όλους όσους ασχολούνται με τον τομέα της επαυξημένης/εικονικής πραγματικότητας (virtual/augmented reality – VR/AR) αποτελεί τον στόχο που έχει θέσει το ελληνικό chapter του VR/AR Association, του μεγαλύτερου συνδέσμου παγκοσμίως για τον συγκεκριμένο κλάδο.

Η σύσταση του ελληνικού chapter ολοκληρώθηκε πρόσφατα και στα ιδρυτικά μέλη του περιλαμβάνονται εταιρείες, όπως είναι η DTMH, η PowerX.tech, η Spectacle, η Wonder Immersive και η VR Productions, οι οποίες έχουν να παρουσιάσουν μία σειρά από καινοτόμα projects και εφαρμογές VR και AR. Οι εφαρμογές αυτές αξιοποιούνται από επιχειρήσεις και οργανισμούς εντός και εκτός Ελλάδας και απευθύνονται σε μία ευρεία γκάμα κλάδων όπως αυτοί της διαφήμισης, της εκπαίδευσης, της υγείας, της ασφάλειας, του αθλητισμού αλλά και του δημιουργικού περιεχομένου.

124,4 δισ. δολάρια μέχρι το 2023

Η παγκόσμια αγορά του VR, του AR αλλά και του αποκαλούμενου mixed reality (MR) αναμένεται να παρουσιάσει εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια με ορισμένες εκτιμήσεις να αναμένουν ότι το 2023 η αξία της θα διαμορφωθεί στα 124,4 δισ. δολάρια.

Αξίζει να επισημανθεί ότι στο VR/AR Association συμμετέχουν παγκοσμίως πάνω από 4.300 οργανισμοί και επιχειρήσεις, ενώ υπάρχουν 70 παραρτήματα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σύνδεση με την παγκόσμια κοινότητα

«Στόχος της προσπάθειας που ξεκινήσαμε είναι να συνδέσουμε την τοπική και την παγκόσμια κοινότητα των ανθρώπων που ασχολούνται με αυτές τις πρωτοποριακές τεχνολογίες αλλά και να προσελκύσουμε ταλέντο προκειμένου να ασχοληθεί με τον εντυπωσιακό κόσμο του extended reality» αναφέρει ο Τομ Κολοκυθάς, πρόεδρος του ελληνικού chapter του VR/AR Association και ιδρυτής της DTMH.

Εκτός του κ. Κολοκυθά, η πρώτη διοικητική ομάδα του chapter περιλαμβάνει ακόμη τον Στάθη Μουστάκη (PowerX.tech), τον Ιωάννη Έξαρχο (VR Productions), τον Γιώργο Δαμδιμόπουλο (Spectacle) και την Αλεξία Κυριακοπούλου (Wonder Immersive).

Ποιο το μέγεθος της ελληνικής αγοράς;

Στα πλάνα του ελληνικού chapter του VR/AR Association για το 2021 περιλαμβάνονται:

  • Η διενέργεια έρευνας για το μέγεθος της ελληνικής αγοράς για την εικονική/επαυξημένη πραγματικότητα. Η έρευνα προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο 2021.
  • Η διοργάνωση μίας ανοικτής προς το κοινό εκδήλωσης το φθινόπωρο του 2021
  • Η συνεργασία με δημόσια και ιδιωτικά ακαδημαϊκά, ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στο χώρο του VR/AR.
  • Η προώθηση ελληνικών επιχειρήσεων και επαγγελματιών σε διεθνείς οργανισμούς και συνέδρια
  • Η διεύρυνση των μελών του ελληνικού chapter
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

odisseas raptis
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στα Τρίκαλα το πρώτο Κέντρο Επιτήρησης Έξυπνης πόλης της χώρας μας

To Κέντρο Λειτουργίας Έξυπνης πόλης αποτελεί τον εγκέφαλο μιας σύγχρονης και ψηφιακής πόλης, ενσωματώνοντας και διασυνδέοντας πληροφορίες και διαδικασίες από διαφορετικά συστήματα.
semi-conductors-chips-technology
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Σημαντικές ευκαιρίες για την Ελλάδα να μπει στην αγορά των ημιαγωγών

Το Ευρωπαϊκό Chips Act αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την Ευρώπη ώστε να προλάβει το τραίνο της καινοτομίας και να ηγηθεί στην παγκόσμια αγορά, και η Ελλάδα μπορεί να συμμετάσχει στο σχέδιο αυτό.
technology park crete
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

H συμβολή του Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης στην καινοτομία

Η δημιουργία του υπήρξε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και αποτελεί μια από τις δομές προώθησης της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Κ. Φραγκογιάννης: Αλματώδης η ανάπτυξη του οικοσυστήματος καινοτομίας

Ο υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τη σημασία της συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία για την ανάπτυξη του υποθαλάσσιου, υψηλής ταχύτητας, καλωδίου μεταφοράς δεδομένων που θα εδραιώσει την Ελλάδα ως πύλη μεταφοράς δεδομένων.
dimas-xristos
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πρωτοβουλία για σύνδεση ελληνικών startup με την αμερικανική καινοτομία

Οι υφυπουργοί Χρίστος Δήμας και Κώστας Φραγκογιάννης μαζί με 12 ιδρυτές ελληνικών startup επισκέπτονται τις ΗΠΑ με στόχο την προώθηση της ελληνικής εξωστρέφειας και την ενίσχυση των επαφών με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
kainotomia, innovation
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ισχυρό ενδιαφέρον από Καναδά για την ανάπτυξη της ελληνικής καινοτομίας

Όπως σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος, η Ελλάδα έχει κάνει τα σωστά βήματα στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών.