ΓΔ: 2086.32 -0.01% Τζίρος: 66.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:30:37
virtual reality-eikoniki pragmatikotita
Φώτο: Shutterstock

Η ελληνική είσοδος στην αγορά της εικονικής πραγματικότητας

Το 2023 η παγκόσμια αγορά εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας αναμένεται να έχει φτάσει σε αξία τα 124,4 δισ. δολάρια. Ποιοι είναι οι στόχοι του ελληνικού συνδέσμου που δημιουργήθηκε.

H δημιουργία ενός οικοσυστήματος που θα περιλαμβάνει όλους όσους ασχολούνται με τον τομέα της επαυξημένης/εικονικής πραγματικότητας (virtual/augmented reality – VR/AR) αποτελεί τον στόχο που έχει θέσει το ελληνικό chapter του VR/AR Association, του μεγαλύτερου συνδέσμου παγκοσμίως για τον συγκεκριμένο κλάδο.

Η σύσταση του ελληνικού chapter ολοκληρώθηκε πρόσφατα και στα ιδρυτικά μέλη του περιλαμβάνονται εταιρείες, όπως είναι η DTMH, η PowerX.tech, η Spectacle, η Wonder Immersive και η VR Productions, οι οποίες έχουν να παρουσιάσουν μία σειρά από καινοτόμα projects και εφαρμογές VR και AR. Οι εφαρμογές αυτές αξιοποιούνται από επιχειρήσεις και οργανισμούς εντός και εκτός Ελλάδας και απευθύνονται σε μία ευρεία γκάμα κλάδων όπως αυτοί της διαφήμισης, της εκπαίδευσης, της υγείας, της ασφάλειας, του αθλητισμού αλλά και του δημιουργικού περιεχομένου.

124,4 δισ. δολάρια μέχρι το 2023

Η παγκόσμια αγορά του VR, του AR αλλά και του αποκαλούμενου mixed reality (MR) αναμένεται να παρουσιάσει εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια με ορισμένες εκτιμήσεις να αναμένουν ότι το 2023 η αξία της θα διαμορφωθεί στα 124,4 δισ. δολάρια.

Αξίζει να επισημανθεί ότι στο VR/AR Association συμμετέχουν παγκοσμίως πάνω από 4.300 οργανισμοί και επιχειρήσεις, ενώ υπάρχουν 70 παραρτήματα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σύνδεση με την παγκόσμια κοινότητα

«Στόχος της προσπάθειας που ξεκινήσαμε είναι να συνδέσουμε την τοπική και την παγκόσμια κοινότητα των ανθρώπων που ασχολούνται με αυτές τις πρωτοποριακές τεχνολογίες αλλά και να προσελκύσουμε ταλέντο προκειμένου να ασχοληθεί με τον εντυπωσιακό κόσμο του extended reality» αναφέρει ο Τομ Κολοκυθάς, πρόεδρος του ελληνικού chapter του VR/AR Association και ιδρυτής της DTMH.

Εκτός του κ. Κολοκυθά, η πρώτη διοικητική ομάδα του chapter περιλαμβάνει ακόμη τον Στάθη Μουστάκη (PowerX.tech), τον Ιωάννη Έξαρχο (VR Productions), τον Γιώργο Δαμδιμόπουλο (Spectacle) και την Αλεξία Κυριακοπούλου (Wonder Immersive).

Ποιο το μέγεθος της ελληνικής αγοράς;

Στα πλάνα του ελληνικού chapter του VR/AR Association για το 2021 περιλαμβάνονται:

  • Η διενέργεια έρευνας για το μέγεθος της ελληνικής αγοράς για την εικονική/επαυξημένη πραγματικότητα. Η έρευνα προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο 2021.
  • Η διοργάνωση μίας ανοικτής προς το κοινό εκδήλωσης το φθινόπωρο του 2021
  • Η συνεργασία με δημόσια και ιδιωτικά ακαδημαϊκά, ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στο χώρο του VR/AR.
  • Η προώθηση ελληνικών επιχειρήσεων και επαγγελματιών σε διεθνείς οργανισμούς και συνέδρια
  • Η διεύρυνση των μελών του ελληνικού chapter
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ψηφιακή καινοτομία τεχνολογία
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Στήριξη τομέων διαχείρισης δεδομένων και ψηφιακών δεξιοτήτων

Η Κίνα δημοσίευσε εγκύκλιο για την ενίσχυση των τομέων διαχείρισης δεδομένων και την ανάπτυξη ψηφιακών ταλέντων, με 12 δράσεις σε εκπαίδευση, έρευνα και συνεργασίες, ώστε να στηρίξει την καινοτομία και το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό.
τεχνητή νοημοσύνη interface
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ν. Σεβαστάκης: Κοινωνικές Επιστήμες και το άγνωστο της Τεχνητής Νοημοσύνης

Ο Νικόλας Σεβαστάκης χαρακτήρισε την εποχή μας «βουτιά στο άγνωστο» λόγω της τεχνολογικής προόδου και AI, τονίζοντας πως οι Κοινωνικές Επιστήμες είναι κλειδί για την κατανόηση και οριοθέτηση των ριζικών μετασχηματισμών που βιώνουμε.
Μελέτη-ΕΚΤ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πώς τα δεδομένα αλλάζουν την Ευρώπη και την καθημερινότητά μας

Νέα μελέτη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (EKT) αναδεικνύει το ευρωπαϊκό πλαίσιο διακυβέρνησης δεδομένων. Πως τα δεδομένα και ο ψηφιακός μετασχηματισμός αλλάζουν την καθημερινότητα των πολιτών.
Τεχνητή νοημοσύνη οθόνη
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Τεχνητή Νοημοσύνη ως καταλύτης αλλαγών σε σύγχρονους κλάδους οικονομίας.

Η συζήτηση στο συνέδριο της Grant Thornton ανέδειξε πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη επιταχύνει τον μετασχηματισμό επιχειρήσεων, υγείας και εκπαίδευσης, απαιτώντας κουλτούρα αλλαγής και ισχυρές υποδομές.
Samsung Galaxy A55 κινητό
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το νέο smartphone: διπλά αναδιπλούμενο, με τρεις οθόνες και τέσσερις χώρους

Η Samsung παρουσιάζει το νέο Galaxy Z TriFold, το πρώτο smartphone με διπλή αναδίπλωση που προσφέρει οθόνη 10 ιντσών, συνδυάζοντας φορητότητα και παραγωγικότητα. Πρόκειται για προϊόν δέκα ετών καινοτομίας στα αναδιπλούμενα smartphones.