ΓΔ: 910.34 0.25% Τζίρος: 43.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
USA, HPA, VOULI
Φωτο: Shutterstock

Στο στόχαστρο αντιμονοπωλιακών νομοσχεδίων οι μεγάλοι της τεχνολογίας

Ένα πακέτο πέντε νομοσχεδίων που θα μπορούσαν να αποβούν πολύ δύσκολα για Amazon, Apple, Facebook και Google κατέθεσαν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές.

Η Amazon, η Apple, το Facebook και η Google θα μπορούσαν να αναγκαστούν να αναθεωρήσουν τις επιχειρηματικές τους πρακτικές στο πλαίσιο μιας νέας εκτεταμένης σειράς αντιμονοπωλιακών μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε στη Βουλή των Αντιπροσώπων  ομάδα βουλευτών τόσο Δημοκρατικών όσο και Ρεπουμπλικάνων. 

Πρόκειται για ένα «πακέτο πέντε μεταρρυθμίσεων», όπως αναφέρει το δίκτυο CNBC, μέσω του οποίου θα τεθούν σημαντικά εμπόδια στις μεγάλες τεχνολογικές πλατφόρμες στο να ολοκληρώσουν συγχωνεύσεις, ενώ θα αναγκαστούν να πουλήσουν θυγατρικές εφόσον διαπιστωθεί «σύγκρουση συμφερόντων». 

Σύμφωνα με το CNBC η εν λόγω νομοθεσία αντιπροσωπεύει την πιο ολοκληρωμένη προσπάθεια μεταρρύθμισης των αντιμονοπωλιακών νόμων που χρονολογούνται εδώ και δεκαετίες. Τα νομοσχέδια θα πρέπει να ψηφιστούν από την Επιτροπή Δικαιοσύνης πριν φτάσουν στην ολομέλεια και θα πρέπει επίσης να εγκριθούν από τη Γερουσία προτού μπορέσουν να υπογραφούν σε νόμο από τον πρόεδρο.

Τα μέτρα έρχονται μετά από μια μακρά έρευνα από μία ειδική ομάδα της δικαστικής επιτροπής για την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία για τις τέσσερις προαναφερθείσες εταιρείες και η οποία ολοκληρώθηκε το 2020.  Η επιτροπή διαπίστωσε εκείνη την εποχή ότι η Amazon, η Apple, το Facebook και η Google κατέχουν μονοπωλιακή ισχύ και ότι οι αντιμονοπωλιακοί νόμοι πρέπει να αναθεωρηθούν για να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις μοναδικές προκλήσεις του ανταγωνισμού στις ψηφιακές αγορές.

Ενώ οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι αποκλίνουν σε ορισμένες από τις λύσεις, συμφώνησαν ως επί το πλείστον για την υποτιθέμενη ζημία στον ανταγωνισμό και ότι η μεταρρύθμιση ήταν απαραίτητη για την αναζωογόνηση των αγορών.
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Diktyo 5G
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Συνεργασία ΗΠΑ με άλλες χώρες για την ανάπτυξη δικτύων τεχνολογίας 5G

Η Ουάσινγκτον προσβλέπει σε συνεργασία με άλλες χώρες που έχουν τις ίδιες απόψεις, για την ταχεία ανάπτυξη των δικτύων τεχνολογίας 5G, ανέφερε σε επιστολή του, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.