ΓΔ: 2074.42 -5.75% Τζίρος: 680.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
USA, HPA, VOULI
Φωτο: Shutterstock

Στο στόχαστρο αντιμονοπωλιακών νομοσχεδίων οι μεγάλοι της τεχνολογίας

Ένα πακέτο πέντε νομοσχεδίων που θα μπορούσαν να αποβούν πολύ δύσκολα για Amazon, Apple, Facebook και Google κατέθεσαν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές.

Η Amazon, η Apple, το Facebook και η Google θα μπορούσαν να αναγκαστούν να αναθεωρήσουν τις επιχειρηματικές τους πρακτικές στο πλαίσιο μιας νέας εκτεταμένης σειράς αντιμονοπωλιακών μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε στη Βουλή των Αντιπροσώπων  ομάδα βουλευτών τόσο Δημοκρατικών όσο και Ρεπουμπλικάνων. 

Πρόκειται για ένα «πακέτο πέντε μεταρρυθμίσεων», όπως αναφέρει το δίκτυο CNBC, μέσω του οποίου θα τεθούν σημαντικά εμπόδια στις μεγάλες τεχνολογικές πλατφόρμες στο να ολοκληρώσουν συγχωνεύσεις, ενώ θα αναγκαστούν να πουλήσουν θυγατρικές εφόσον διαπιστωθεί «σύγκρουση συμφερόντων». 

Σύμφωνα με το CNBC η εν λόγω νομοθεσία αντιπροσωπεύει την πιο ολοκληρωμένη προσπάθεια μεταρρύθμισης των αντιμονοπωλιακών νόμων που χρονολογούνται εδώ και δεκαετίες. Τα νομοσχέδια θα πρέπει να ψηφιστούν από την Επιτροπή Δικαιοσύνης πριν φτάσουν στην ολομέλεια και θα πρέπει επίσης να εγκριθούν από τη Γερουσία προτού μπορέσουν να υπογραφούν σε νόμο από τον πρόεδρο.

Τα μέτρα έρχονται μετά από μια μακρά έρευνα από μία ειδική ομάδα της δικαστικής επιτροπής για την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία για τις τέσσερις προαναφερθείσες εταιρείες και η οποία ολοκληρώθηκε το 2020.  Η επιτροπή διαπίστωσε εκείνη την εποχή ότι η Amazon, η Apple, το Facebook και η Google κατέχουν μονοπωλιακή ισχύ και ότι οι αντιμονοπωλιακοί νόμοι πρέπει να αναθεωρηθούν για να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις μοναδικές προκλήσεις του ανταγωνισμού στις ψηφιακές αγορές.

Ενώ οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι αποκλίνουν σε ορισμένες από τις λύσεις, συμφώνησαν ως επί το πλείστον για την υποτιθέμενη ζημία στον ανταγωνισμό και ότι η μεταρρύθμιση ήταν απαραίτητη για την αναζωογόνηση των αγορών.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Δεν παρασύρθηκα από το Ισραήλ στον πόλεμο με το Ιράν

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπάθησε να διασκεδάσει τις αντιδράσεις για τα σχόλια του Μάρκο Ρούμπιο σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράν, τονίζοντας πως ο Τραμπ έδρασε για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, όχι λόγω του Ισραήλ.
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Σαουδική Αραβία: Αναχαίτιση δύο πυραύλων και εννέα drones

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε δύο πυραύλους κρουζ στη Χαρτζ και εννέα drones στον εναέριο χώρο της, εν μέσω της έντασης μετά την επίθεση ΗΠΑ-Ισραήλ κατά του Ιράν και την απάντηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Λατινική Αμερική υδρόγειος
ΔΙΕΘΝΗ

Κοινές επιχειρήσεις ΗΠΑ-Ισημερινού κατά της διακίνησης ναρκωτικών

Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν κοινές επιχειρήσεις με τον Ισημερινό κατά ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως ανακοίνωσε η SOUTHCOM. Ο πρόεδρος Νομπόα μίλησε για νέα φάση στον πόλεμο κατά των συμμοριών και του ναρκωεμπορίου.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: «Καταμερισμός εργασίας» ΗΠΑ-Ισραήλ στις επιθέσεις κατά Ιράν

Ο καγκελάριος Μερτς δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ πως οι ΗΠΑ στοχεύουν να καταστρέψουν το στρατιωτικό δυναμικό του Ιράν και το Ισραήλ το κέντρο διοίκησης, ενώ αναφέρθηκε σε δίλημμα ως προς τη νομιμότητα των επιθέσεων.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς από Ουάσιγκτον: Ανησυχία για το Ιράν, απουσία στρατηγικής

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς εξέφρασε ανησυχία για την επόμενη μέρα στο Ιράν, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν στρατηγική για τη διαδοχή της ηγεσίας, ενώ απέκλεισε γερμανική στρατιωτική συμμετοχή σε επιθέσεις.