ΓΔ: 2484.69 0.38% Τζίρος: 304.70 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
USA, HPA, VOULI
Φωτο: Shutterstock

Στο στόχαστρο αντιμονοπωλιακών νομοσχεδίων οι μεγάλοι της τεχνολογίας

Ένα πακέτο πέντε νομοσχεδίων που θα μπορούσαν να αποβούν πολύ δύσκολα για Amazon, Apple, Facebook και Google κατέθεσαν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές.

Η Amazon, η Apple, το Facebook και η Google θα μπορούσαν να αναγκαστούν να αναθεωρήσουν τις επιχειρηματικές τους πρακτικές στο πλαίσιο μιας νέας εκτεταμένης σειράς αντιμονοπωλιακών μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε στη Βουλή των Αντιπροσώπων  ομάδα βουλευτών τόσο Δημοκρατικών όσο και Ρεπουμπλικάνων. 

Πρόκειται για ένα «πακέτο πέντε μεταρρυθμίσεων», όπως αναφέρει το δίκτυο CNBC, μέσω του οποίου θα τεθούν σημαντικά εμπόδια στις μεγάλες τεχνολογικές πλατφόρμες στο να ολοκληρώσουν συγχωνεύσεις, ενώ θα αναγκαστούν να πουλήσουν θυγατρικές εφόσον διαπιστωθεί «σύγκρουση συμφερόντων». 

Σύμφωνα με το CNBC η εν λόγω νομοθεσία αντιπροσωπεύει την πιο ολοκληρωμένη προσπάθεια μεταρρύθμισης των αντιμονοπωλιακών νόμων που χρονολογούνται εδώ και δεκαετίες. Τα νομοσχέδια θα πρέπει να ψηφιστούν από την Επιτροπή Δικαιοσύνης πριν φτάσουν στην ολομέλεια και θα πρέπει επίσης να εγκριθούν από τη Γερουσία προτού μπορέσουν να υπογραφούν σε νόμο από τον πρόεδρο.

Τα μέτρα έρχονται μετά από μια μακρά έρευνα από μία ειδική ομάδα της δικαστικής επιτροπής για την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία για τις τέσσερις προαναφερθείσες εταιρείες και η οποία ολοκληρώθηκε το 2020.  Η επιτροπή διαπίστωσε εκείνη την εποχή ότι η Amazon, η Apple, το Facebook και η Google κατέχουν μονοπωλιακή ισχύ και ότι οι αντιμονοπωλιακοί νόμοι πρέπει να αναθεωρηθούν για να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις μοναδικές προκλήσεις του ανταγωνισμού στις ψηφιακές αγορές.

Ενώ οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι αποκλίνουν σε ορισμένες από τις λύσεις, συμφώνησαν ως επί το πλείστον για την υποτιθέμενη ζημία στον ανταγωνισμό και ότι η μεταρρύθμιση ήταν απαραίτητη για την αναζωογόνηση των αγορών.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ και Πεζεσκιάν υπογράφουν ειρηνευτική συμφωνία για τη Μ. Ανατολή

ΗΠΑ και Ιράν υπέγραψαν συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή, με το Ιράν να μειώνει το εμπλουτισμένο ουράνιο και τις ΗΠΑ να αίρουν κυρώσεις. Οι διαπραγματεύσεις για τις λεπτομέρειες ξεκινούν την Παρασκευή.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Σαρίφ: Ανοίγει το Ορμούζ, άρση αμερικανικού αποκλεισμού στα ιρανικά λιμάνια

Η συμφωνία Ιράν-ΗΠΑ για τη Λήξη του πολέμου στη Μ. Ανατολή οδηγεί σε άμεσο άνοιγμα του στενού του Ορμούζ και άρση του ναυτικού αποκλεισμού, ανακοίνωσε ο πρωθ. Σαρίφ. Αύριο στην Ελβετία τελετή για την επίσημη επικύρωση.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ υπέγραψε τη συμφωνία με το Ιράν, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τη συμφωνία με το Ιράν για να τερματιστεί ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, κατά τη διάρκεια δείπνου που του παρέθεσε ο Μακρόν μετά τη σύνοδο G7, όπως επιβεβαίωσε αμερικανός αξιωματούχος.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Η συμφωνία δείχνει την αποτυχία των ΗΠΑ, λέει ο Γαλιμπάφ

Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου, Μοχαμάντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ, δήλωσε ότι η συμφωνία που θα υπογραφεί αύριο στην Ελβετία αποτελεί απόδειξη ήττας των ΗΠΑ, μετά από τρεις μήνες πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Πιθανή υπογραφή συμφωνίας με ΗΠΑ από τους δύο προέδρους

Το Ιράν εξετάζει την υπογραφή του MoU με τις ΗΠΑ εξ αποστάσεως από τους προέδρους των δύο χωρών, στη συνάντηση που θα γίνει στην Ελβετία την Παρασκευή, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπ. Εξωτερικών.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Αμερικανικός στρατός θα μείνει στον Κόλπο για κάποιο διάστημα

Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα μείνουν στον Κόλπο για κάποιο διάστημα μετά τη συμφωνία με το Ιράν και προειδοποίησε πως αν η Τεχεράνη δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ο πόλεμος θα ξεκινήσει ξανά.