ΓΔ: 1434.17 -0.62% Τζίρος: 52.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Καινοτόμα τεχνολογία θα παράγει φως από τον νυχτερινό ουρανό

Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν την πρώτη φθηνή θερμοηλεκτρική συσκευή που παράγει ηλεκτρικό ρεύμα χωρίς να χρειάζεται τη θερμότητα και το φως του ήλιου.

Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν την πρώτη φθηνή θερμοηλεκτρική συσκευή που παράγει ηλεκτρικό ρεύμα και ανάβει λάμπες LED, αξιοποιώντας τις κρύες νύχτες, χωρίς να χρειάζεται τη θερμότητα και το φως του ήλιου. Στο μέλλον θα μπορούσε να αξιοποιηθεί επίσης σε απομονωμένες περιοχές για τη φόρτιση κινητών τηλεφώνων.

Τα φωτοβολταϊκά αποτελούν μια αποτελεσματική πηγή ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας στη διάρκεια της μέρας, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάτι ανάλογο για τη νύχτα. Η μόνη λύση είναι να εφοδιασθούν τα φωτοβολταϊκά με μπαταρίες που αποθηκεύουν την παραγόμενη κατά τη μέρα ενέργεια, έτσι ώστε αυτή να χρησιμοποιηθεί το βράδυ, κάτι όμως που αυξάνει το συνολικό ενεργειακό κόστος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Αασγουάθ Ραμάν, επίκουρο καθηγητή επιστήμης και τεχνολογίας των υλικών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Λος 'Αντζελες (UCLA), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Joule", αξιοποίησαν το φαινόμενο της ψύξης ακτινοβολίας (radiative cooling), κατά το οποίο μια επιφάνεια που βλέπει προς τον ουρανό, έχει απώλεια θερμότητας στην ατμόσφαιρα με τη μορφή θερμικής ακτινοβολίας, με αποτέλεσμα να αποκτά πιο χαμηλή θερμοκρασία από τον γύρω αέρα.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γεννηθεί ηλεκτρισμός μέσω «χειραγώγησης» των θερμοκρασιακών διαφορών, με αποτέλεσμα να παράγεται ρεύμα και τη νύχτα, όταν η ζήτηση ρεύματος αυξάνεται κατακόρυφα.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι η συσκευή μπορεί να παράγει ηλεκτρισμό τα βράδια, όταν οι ηλιακές κυψέλες δεν δουλεύουν. Πέρα από το φωτισμό, πιστεύουμε ότι αυτή η τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί να είναι κατάλληλη για απομονωμένες τοποθεσίες», δήλωσε ο Ραμάν.

Οι ερευνητές δοκίμασαν με επιτυχία τη θερμοηλεκτρική γεννήτρια τους σε καθαρές κρύες νύχτες του χειμώνα από ταράτσες κτιρίων. Προς το παρόν, μπορεί να παράγει έως 25 μιλιβάτ (χιλιοστά του βατ) ενέργειας ανά τετραγωνικό μέτρο (σε θερμοκρασία ενός βαθμού Κελσίου), αλλά οι δημιουργοί της πιστεύουν ότι μπορούν μελλοντικά να την κάνουν 20 φορές πιο ισχυρή.

«Νομίζουμε ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια τεχνολογία συμπληρωματική της ηλιακής. Αν και το παραγόμενο ρεύμα θα είναι πάντα σημαντικά λιγότερο, θα μπορεί να λειτουργήσει όταν οι ηλιακές (φωτοβολταϊκές) κυψέλες δεν θα μπορούν», ανέφερε ο Ράμαν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την Τεχνητή Νοημοσύνη στις επιχειρήσεις

Σύμφωνα με έρευνα της Deloitte, η εμπιστοσύνη στο Generative AI έχει αυξηθεί, με τους οργανισμούς που γνωρίζουν από τεχνητή νοημοσύνη να δίνουν προτεραιότητα στη διαφάνεια. Η έλλειψη εμπιστοσύνης το μεγαλύτερο εμπόδιο.
odisseas raptis
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στα Τρίκαλα το πρώτο Κέντρο Επιτήρησης Έξυπνης πόλης της χώρας μας

To Κέντρο Λειτουργίας Έξυπνης πόλης αποτελεί τον εγκέφαλο μιας σύγχρονης και ψηφιακής πόλης, ενσωματώνοντας και διασυνδέοντας πληροφορίες και διαδικασίες από διαφορετικά συστήματα.
semi-conductors-chips-technology
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Σημαντικές ευκαιρίες για την Ελλάδα να μπει στην αγορά των ημιαγωγών

Το Ευρωπαϊκό Chips Act αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την Ευρώπη ώστε να προλάβει το τραίνο της καινοτομίας και να ηγηθεί στην παγκόσμια αγορά, και η Ελλάδα μπορεί να συμμετάσχει στο σχέδιο αυτό.
technology park crete
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

H συμβολή του Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης στην καινοτομία

Η δημιουργία του υπήρξε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και αποτελεί μια από τις δομές προώθησης της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Κ. Φραγκογιάννης: Αλματώδης η ανάπτυξη του οικοσυστήματος καινοτομίας

Ο υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τη σημασία της συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία για την ανάπτυξη του υποθαλάσσιου, υψηλής ταχύτητας, καλωδίου μεταφοράς δεδομένων που θα εδραιώσει την Ελλάδα ως πύλη μεταφοράς δεδομένων.
dimas-xristos
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πρωτοβουλία για σύνδεση ελληνικών startup με την αμερικανική καινοτομία

Οι υφυπουργοί Χρίστος Δήμας και Κώστας Φραγκογιάννης μαζί με 12 ιδρυτές ελληνικών startup επισκέπτονται τις ΗΠΑ με στόχο την προώθηση της ελληνικής εξωστρέφειας και την ενίσχυση των επαφών με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.