ΓΔ: 2665.93 0.90% Τζίρος: 397.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φώτο: Shutterstock

Καινοτόμα τεχνολογία θα παράγει φως από τον νυχτερινό ουρανό

Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν την πρώτη φθηνή θερμοηλεκτρική συσκευή που παράγει ηλεκτρικό ρεύμα χωρίς να χρειάζεται τη θερμότητα και το φως του ήλιου.

Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν την πρώτη φθηνή θερμοηλεκτρική συσκευή που παράγει ηλεκτρικό ρεύμα και ανάβει λάμπες LED, αξιοποιώντας τις κρύες νύχτες, χωρίς να χρειάζεται τη θερμότητα και το φως του ήλιου. Στο μέλλον θα μπορούσε να αξιοποιηθεί επίσης σε απομονωμένες περιοχές για τη φόρτιση κινητών τηλεφώνων.

Τα φωτοβολταϊκά αποτελούν μια αποτελεσματική πηγή ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας στη διάρκεια της μέρας, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάτι ανάλογο για τη νύχτα. Η μόνη λύση είναι να εφοδιασθούν τα φωτοβολταϊκά με μπαταρίες που αποθηκεύουν την παραγόμενη κατά τη μέρα ενέργεια, έτσι ώστε αυτή να χρησιμοποιηθεί το βράδυ, κάτι όμως που αυξάνει το συνολικό ενεργειακό κόστος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Αασγουάθ Ραμάν, επίκουρο καθηγητή επιστήμης και τεχνολογίας των υλικών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Λος 'Αντζελες (UCLA), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Joule", αξιοποίησαν το φαινόμενο της ψύξης ακτινοβολίας (radiative cooling), κατά το οποίο μια επιφάνεια που βλέπει προς τον ουρανό, έχει απώλεια θερμότητας στην ατμόσφαιρα με τη μορφή θερμικής ακτινοβολίας, με αποτέλεσμα να αποκτά πιο χαμηλή θερμοκρασία από τον γύρω αέρα.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γεννηθεί ηλεκτρισμός μέσω «χειραγώγησης» των θερμοκρασιακών διαφορών, με αποτέλεσμα να παράγεται ρεύμα και τη νύχτα, όταν η ζήτηση ρεύματος αυξάνεται κατακόρυφα.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι η συσκευή μπορεί να παράγει ηλεκτρισμό τα βράδια, όταν οι ηλιακές κυψέλες δεν δουλεύουν. Πέρα από το φωτισμό, πιστεύουμε ότι αυτή η τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί να είναι κατάλληλη για απομονωμένες τοποθεσίες», δήλωσε ο Ραμάν.

Οι ερευνητές δοκίμασαν με επιτυχία τη θερμοηλεκτρική γεννήτρια τους σε καθαρές κρύες νύχτες του χειμώνα από ταράτσες κτιρίων. Προς το παρόν, μπορεί να παράγει έως 25 μιλιβάτ (χιλιοστά του βατ) ενέργειας ανά τετραγωνικό μέτρο (σε θερμοκρασία ενός βαθμού Κελσίου), αλλά οι δημιουργοί της πιστεύουν ότι μπορούν μελλοντικά να την κάνουν 20 φορές πιο ισχυρή.

«Νομίζουμε ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια τεχνολογία συμπληρωματική της ηλιακής. Αν και το παραγόμενο ρεύμα θα είναι πάντα σημαντικά λιγότερο, θα μπορεί να λειτουργήσει όταν οι ηλιακές (φωτοβολταϊκές) κυψέλες δεν θα μπορούν», ανέφερε ο Ράμαν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κεντρικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Βραδιά του Ερευνητή πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα

Η «Βραδιά του Ερευνητή» γιορτάζεται σήμερα σε όλη την Ελλάδα με εκδηλώσεις σε εννέα πόλεις, όπου ερευνητές παρουσιάζουν τη δουλειά τους και καλούν το κοινό να συμμετάσχει σε πειράματα, παιχνίδια και εκθέσεις τεχνολογίας.
Αυτόνομο αυτοκίνητο εσωτερικό
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανοί επικεφαλής καλούν σε στενότερη συνεργασία με την Κίνα στη WNEVC

Στελέχη της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας τόνισαν την ανάγκη στενότερης συνεργασίας με την Κίνα στα οχήματα νέας τεχνολογίας, μπαταρίες και τεχνητή νοημοσύνη, για ενίσχυση της καινοτομίας και των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων.
Απόστολος Τζιτζικώστας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζιτζικώστας: Ασφάλεια και καινοτομία για σύγχρονους ευρωπαϊκούς σιδηρόδρομους

Ο Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Απ. Τζιτζικώστας επισκέφθηκε την InnoTrans 2026 στο Βερολίνο, τονίζοντας τη σημασία ενός αξιόπιστου, γρήγορου και ενιαίου ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού συστήματος για πολίτες και οικονομία.
Πόλη Πεκίνο ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Στήριξη ΜμΕ για τεχνολογική καινοτομία και ανάπτυξη προϊόντων

Το Πεκίνο αλλάζει προσέγγιση και θα αναζητεί πλέον μικρομεσαίες επιχειρήσεις με δυναμικό μέλλον για παροχή κρατικής στήριξης, αντί να περιμένει την υποβολή αιτήσεων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Βιομηχανίας.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο επίκεντρο οι νέες επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα με Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός συζήτησε με επενδυτές και στελέχη στη Silicon Valley για επενδύσεις στην Ελλάδα, την καινοτομία, την τεχνητή νοημοσύνη και την ενίσχυση των ελληνικών startups, στοχεύοντας στην προσέλκυση διεθνών εταιρειών και ταλέντου.