ΓΔ: 822.15 -0.21% Τζίρος: 66.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Άνοιξε η πλατφόρμα ψηφιακών υπηρεσιών πλοήγησης για τα λιμάνια

Σε μια νέα ψηφιακή εποχή μπαίνουν τα λιμάνια της χώρας καθώς με τη νέα πλατφόρμα αυτοματοποιείται πλήρως η διαδικασία και θα υπάρξει καλύτερη συνεργασία μεταξύ λιμανιών και φορέων.

Στην άμεση ενεργοποίηση της ψηφιακής πλατφόρμας http://epilotage.hcg.gr μέσω της οποίας αυτοματοποιείται το σύνολο των πλοηγικών διαδικασιών σε όλα τα λιμάνια της χώρας, προχωρά το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη.

«Ξεκινά μία νέα, ψηφιακή εποχή για την παροχή πλοηγικών υπηρεσιών στα ελληνικά λιμάνια», τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης, «αφού, με την ανάπτυξη ολοκληρωμένου ψηφιακού πληροφοριακού συστήματος, αυτοματοποιείται πλήρως όλη η διαδικασία από τον απόπλου - κατάπλου του πλοίου, έως και την είσπραξη πλοηγικών δικαιωμάτων».

Ο κ. Πλακιωτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άμεση ενεργοποίηση της πλατφόρμας που δημιουργήθηκε αποκλειστικά από τη συνεργασία της Διεύθυνσης Πλοηγικής Υπηρεσίας με την Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Επικοινωνιών του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Η πλατφόρμα θα έχει τη δυνατότητα να αντλεί και να ανταλλάσσει στοιχεία μέσω διασύνδεσης με τρίτα συστήματα και συγκεκριμένα με τα:

  • Safeseanet
  • Εθνική Ενιαία Ναυτιλιακή Θυρίδα
  • Υπηρεσία AIS της ΥΝΑΝΠ/ΔΑΝ
  • Marine Traffic

Σκοπός του έργου είναι η άμεση επικοινωνία και συνεπώς η καλύτερη και πλέον αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης κάθε λιμένα - ναυτικού πράκτορα - πλοίου - πλοηγικού σταθμού - πλοηγού - λιμεναρχείου, τόσο στην πληροφόρηση, όσο και στην πληρωμή των πλοηγικών δικαιωμάτων.

Τα πιο σημαντικά οφέλη από την ενεργοποίηση της πλατφόρμας είναι η αυτόματη δημιουργία ψηφιακών παραστατικών, η αυτόματη αποστολή των παραστατικών με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στον παραλήπτη (πελάτη), η ψηφιακή αποθήκευση των ηλεκτρονικών παραστατικών, η δυνατότητα απόδειξης της εγκυρότητας του αποστολέα και του περιεχομένου του ηλεκτρονικού τιμολογίου, η εγγύηση γνησιότητας των παραστατικών, ο αυτόματος έλεγχος των παραστατικών, η οικονομία χρόνου (ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2021 διενεργήθηκαν περίπου 17.000 πλοηγήσεις), η αύξηση της παραγωγικότητας, η αξιόπιστη παροχή υπηρεσιών και απόλυτη διαφάνεια.

Η ψηφιακή πλατφόρμα παρουσιάσθηκε στους εμπλεκόμενους χρήστες παρουσία του κ. Πλακιωτάκη, από τον γενικό γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Ευάγγελο Κυριαζόπουλο, τη γενική διευθύντρια της Γενικής Γραμματείας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, Ευτυχία Λιανού, τη διευθύντρια της Πλοηγικής Υπηρεσίας, Ιωάννα Μπερκέτη, και άλλα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έργα ύψους 6 εκατ. από το ΕΣΠΑ στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου

Σύμφωνα με τον υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η συγκεκριμένη παρέμβαση στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου, ύψους 6 εκατ. μέσω ΕΣΠΑ, «θα το ενισχύσει, θα το κάνει πιο λειτουργικό, πιο ασφαλές και για περαιτέρω επαρκείς ακτοπλοϊκές συνδέσεις».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Πλακιωτάκης: Έργα 5 εκατ. ευρώ για το λιμάνι της Χερσονήσου

Το πλάνο περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη παρέμβαση στον λιμένα Χερσονήσου, που προβλέπει παρεμβάσεις σε υποδομές που θα το καθιστούν όχι μόνο λειτουργικό, αλλά θα αναδεικνύουν σημαντικά τμήματά του, όπως ο Ρωμαϊκός Μόλος.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Πλακιωτάκης: Αναβαθμίζουμε το τουριστικό προϊόν της χώρας

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής χαρακτήρισε το έργο αναβάθμισης του λιμένα που θα υλοποιηθεί στη Χερσόνησο «σταθμό» αναφέροντας πως έχουν διασφαλιστεί 175 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών στη χώρα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ικανοποίηση της κυβέρνησης για το ενδιαφέρον για τον Λιμένα Ηρακλείου

Οι υπουργοί Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ.κ. Σταϊκούρας και Πλακιωτάκης υπογράμμισαν την ικανοποίησή τους για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από 9 επενδυτικά σχήματα.