ΓΔ: 834.83 -0.17% Τζίρος: 63.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
kivernoasfaleia, cyber security, texnologia
Φώτο: Shutterstock

Στην Αθήνα η έδρα του ευρωπαϊκού οργανισμού για την Κυβερνοασφάλεια -ENISA

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που έχει συνοδευτεί από μια σειρά κυβερνοεπιθέσεων εναντίον ευρωπαϊκών στόχων κάνει ακόμα πιο σημαντικό τον ρόλο του νέου ευρωπαϊκού οργανισμού για την κυβερνοασφάλεια ENISA που έχει την έδρα του πλέον στην Αθήνα.

Το νέο σπίτι της ευρωπαϊκής κυβερνοασφάλειας βρίσκεται στην Αθήνα με την Ελλάδα να διαδραματίζει πλέον κομβικό ρόλο στην αντιμετώπιση των νέων υβριδικών απειλών καθώς η ελληνική πρωτεύουσα φιλοξενεί πλέον τη νέα έδρα του Οργανισμού της Ε.Ε. για την Κυβερνοασφάλεια -ENISA.

Την ίδια στιγμή που το επίπεδο απειλής για την κυβερνοασφάλεια στην Ευρώπη αυξάνεται λόγω της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία και τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις να εντείνονται, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατά την διάρκεια των εγκαινίων της έδρας της ENISA στην Αθήνα, σημείωσε πως η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα σημαντικό οικοσύστημα για την κυβερνοασφάλεια.

Ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε πως «ο ρόλος του ENISA είναι πλέον αυξημένος λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, τονίζοντας πως «χρειαζόμαστε αλλαγή κουλτούρας, χρειαζόμαστε μια τεχνολογική αλλαγή, χρειαζόμαστε κατάρτιση, χρειαζόμαστε ένα πλήρες φάσμα πολιτικών, που πρέπει να εφαρμοστούν και ο ρόλος του ENISA σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εξαιρετικά σημαντικός».

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης τόνισε πως ήδη γίνονται επενδύσεις που προβλέπονται στο Ταμείο Ανάκαμψης για την κυβερνοασφάλεια της χώρας σημειώνοντας πως «όσο ψηφιοποιούμε το κράτος, όσο ψηφιοποιούμε την αλληλεπίδραση του πολίτη με το κράτος, εκ των πραγμάτων το βλέμμα στρέφεται στο πώς θα αναβαθμίσουμε την ασφάλεια όλων των συστημάτων μας». Υπογράμμισε επίσης το γεγονός ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα θα αποκτήσει ένα δικό της κέντρο ασφαλείας στο οποίο θα μπορεί να έχει μια πλήρη ορατότητα στο επίκεντρο στο τι συμβαίνει στο ελληνικό Δημόσιο, στη χώρα και σε πολλούς τομείς ενδιαφέροντος, σε πολλούς τομείς κρίσιμων υποδομών.

«Χρειαζόμαστε αλλαγή κουλτούρας, χρειαζόμαστε μια τεχνολογική αλλαγή, χρειαζόμαστε κατάρτιση, χρειαζόμαστε ένα πλήρες φάσμα πολιτικών, που πρέπει να εφαρμοστούν και ο ρόλος του ENISA σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εξαιρετικά σημαντικός» σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης.

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχoινάς ανέφερε πως ο ENISA αποτελεί βασικό κομμάτι της ευρωπαϊκής άμυνας τονίζοντας πως  «ο πόλεμος δεν γίνεται μόνο στους δρόμους της Μαριούπολης και του Κιέβου, έχει ήδη ξεκινήσει και στο διαδίκτυο, με ένα κύμα κυβερνοεπιθέσεων που είναι κομμάτι αυτής της παράλογης πολεμικής επιχείρησης».

Τόνισε πως έχει παρέλθει πλέον η εποχή της ευρωπαϊκής αθωότητας και «χτίζουμε τώρα επαρκείς άμυνες απέναντι στις κυβερνοεπιθέσεις, έχουμε πολύ ισχυρές ρυθμιστικές νομοθετικές παρεμβάσεις, αλλά σιγά σιγά χτίζουμε και επιχειρησιακές δυνατότητες που θα μας επιτρέψουν να απαντάμε, να αντεπιτιθέμεθα και να αμυνόμαστε», υπογραμμίζοντας πως ο ENISA βρίσκεται στην καρδιά του ευρωπαϊκού συστήματος άμυνας.

Αποτελεί επίσης ένα ευρωπαϊκό success story όπου μέσα από τη τοποθέτησή του στην ελληνική πρωτεύουσα θα αναβαθμιστεί σημειολογικά και θα γίνει ευρύτερα γνωστός στη χώρα μας. Ειδικότερα, όπως δήλωσε «ο ENISA γεννήθηκε από την επιθυμία να κάνει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και τους πολίτες μας στον κυβερνοχώρο ασφαλείς. Είναι ολόκληρος ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής, που καλείται να προστατεύσει ο ENISA. Χαιρετίζω θερμά τα εγκαίνια των νέων γραφείων του ENISA εδώ στην Αθήνα. Αυτό είναι ένα νέο βήμα για τον Οργανισμό. Και ένα ακόμη σημάδι της μέγιστης σημασίας του για την ασφάλεια ολόκληρης της Ε.Ε. στον σημερινό κόσμο».

Ο εκτελεστικός διευθυντής του ENISA, Juhan Lepassaar  με την σειρά του δήλωσε πως «η νέα έδρα παρέχει στον ENISA μια σταθερή βάση για την υλοποίηση της εντολής του για την επίτευξη ενός κοινού υψηλού επιπέδου κυβερνοασφάλειας στην Ευρώπη, με ένα νέο σπίτι για το προσωπικό και τους συνεργάτες μας εντός της κοινότητας της κυβερνοασφάλειας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

kainotomia, innovation
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Ελλάδα εντάσσεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο κόμβων καινοτομίας

Οι Ελληνικοί κόμβοι του Δικτύου θα δραστηριοποιηθούν σε τεχνολογικούς τομείς όπως: Τεχνητή Νοημοσύνη, Κυβερνοασφάλεια, Διαδίκτυο των Πραγμάτων, 5G, big data analysis, blockchain σε συνδυασμό με τομείς πολιτικής.
cyber attack-cyber security
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Χειρότερη από τη... Λιβύη η άμυνα ελληνικών βιομηχανιών για τους χάκερ

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση παγκοσμίως σε κυβερνοεπιθέσεις σε βιομηχανικούς οργανισμούς, επειδή παραμένουν πολύ χαμηλά οι επενδύσεις σε αυτό τον τομέα. Βοσνία, Πακιστάν και Λιβύη έχουν καλύτερες επιδόσεις.
cryptocurrency-blockchain
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πώς στήθηκε η ληστεία του αιώνα σε πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων

Χάκερ κατάφερε να αποσπάσει από πλατφόρμα συναλλαγών 610 εκατ. δολ. και τελικά τα επέστρεψε, αφού έλαβε αμοιβή 500.000 δολ. Η πλατφόρμα PolyNetwork ανακοίνωσε ότι πρόκειται για «ηθικό χάκερ» ("white hat").
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Χάκερ «κατεβάζουν ρολά» σε κολοσσούς και παίρνουν λύτρα σε bitcoin

Επικίνδυνα χτυπήματα σε βασικές επιχειρηματικές υποδομές στα καύσιμα, τα τρόφιμα, ακόμη και σε δημόσιους ασφαλιστικούς οργανισμούς από χάκερ με έδρα κυρίως στη Ρωσία, που έχουν αποσπάσει μεγάλα ποσά λύτρων.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ψηφιακή απειλή για τις επιχειρήσεις και θωράκιση με νέες επενδύσεις

Ανάμεσα στις τρεις κορυφαίες προτεραιότητες των επιχειρήσεων η κυβερνοασφάλεια. Αναμένεται αύξηση επενδύσεων σε ψηφιακές λύσεις ασφάλειας κατά 12,5%. Τι συνιστά ο ΣΕΒ στις επιχειρήσεις.