ΓΔ: 1275.34 -0.37% Τζίρος: 79.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σε φάση... απογείωσης το ταμείο Φαιστός, επενδύσεις 100 εκατ. για το 5G

Δεκάδες επιχειρήσεις έχουν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον για τις χρηματοδοτήσεις του νέου ταμείου, που υποστηρίζεται και από επιφανείς ιδιώτες επενδυτές και έχει σκοπό τη δημιουργία οικοσυστήματος για το 5G.

Με «προίκα» που ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ, το ταμείο Φαιστός αρχίζει την επενδυτική του δραστηριότητα, με στόχο την δημιουργία ενός οικοσυστήματος 5G στην Ελλάδα που θα μπορούσε να αλλάξει την προοπτική της χώρας τα επόμενα χρόνια και να την μετατρέψει σε παραγωγό καινοτομίας και τεχνολογίας.

Έχοντας στην κεφαλαιακή του σύνθεση παίκτες όπως την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων που εκπροσωπεί το ελληνικό Δημόσιο, αλλά και ιδιώτες όπως τον όμιλο ΟΤΕ/Deutsche Telekom, το Latsco Family Office της Μαριάννας Λάτση και το family office του Δημήτρη Δασκαλόπουλου και θεματοφύλακα την Τρ. Πειραιώς, το Ταμείο Φαιστός που σύμφωνα με την Κομισιόν πρόκειται να αναζωογονήσει την ελληνική οικονομία, θα αρχίζει να εξετάζει άμεσα τις επιχειρηματικές ιδέες που θα κατατεθούν, με τις πρώτες ανακοινώσεις να αναμένονται στο επόμενο εξάμηνο τουλάχιστον.

Ήδη το ενδιαφέρον που καταγράφεται είναι μεγάλο, με τουλάχιστον 40 εταιρείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό να έχουν χτυπήσει την πόρτα του Ταμείου το προηγούμενο διάστημα αναζητώντας κατεύθυνση. Πηγές του Ταμείου αναφέρουν πως υπάρχουν περιπτώσεις επιχειρήσεων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, των διαστημικών εφαρμογών, τον αγροδιατροφικό τομέα, τη μεταποίηση καθώς και σε logistics και e-commerce που εκδηλώνουν επενδυτικό ενδιαφέρον.

Με τις προσδοκίες να είναι πολύ υψηλές, καθώς για πρώτη φορά χρήματα του Δημοσίου συναντούν πόρους από τον ιδιωτικό τομέα σε ένα πρωτόγνωρο σκηνικό για τα ελληνικά δεδομένα, το Ταμείο Φαιστός πρόκειται να προχωρήσει σε προσεκτικές τοποθετήσεις, με βασικό γνώμονα την ωριμότητα της επιχείρησης και του σχεδίου, θέλοντας να γίνει όσο το δυνατόν πιο σωστή εκμετάλλευση των πόρων, και έχοντας ως στόχο να στηριχθεί μια νέα γενιά ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών. Επίσης αναμένεται να υποστηριχθούν και πραγματικά καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα που μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην αγορά και να αποτελέσουν το... next big thing.

Κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν πως το 5G αποτελεί έναν λευκό καμβά όπου όλες οι χώρες ξεκινούν από την ίδια αφετηρία και έχουν ίσες ευκαιρίες για να ξεχωρίσουν και να αναπτύξουν ένα οικοσύστημα που θα συγκεντρώσει περισσότερο επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ παράλληλα τα δίκτυα νέας γενιάς μπορούν να μετασχηματίσουν ταχύτατα κλάδους δημιουργώντας νέες υπηρεσίες και προϊόντα.

Με τον πρώτο γύρο συγκέντρωσης κεφαλαίων να έχει ολοκληρωθεί, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να υπάρξει και στο μέλλον ένας δεύτερος γύρος χρηματοδότησης, εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί οι πρώτες επενδύσεις και έχουν υπάρξει αποτελέσματα για την πορεία των επενδύσεων. Άνθρωποι ωστόσο με γνώση της αγοράς σημειώνουν πως υπάρχουν ήδη funds που είχαν δείξει ενδιαφέρον στο παρελθόν για το Ταμείο Φαιστός και τηρούν στάση αναμονής για την εξέλιξη του σχεδίου με σκοπό να εισέλθουν μελλοντικά και να συμμετάσχουν στη ψηφιακή επανάσταση που συντελείται στην Ελλάδα.

Η συμβολή του Φαιστός στη δημιουργία οικοσυστήματος 5G

Η σημαντική συμβολή του Ταμείου Φαιστός είναι ότι δείχνει ένα διαφορετικό πρόσωπο της Ελλάδας στο εξωτερικό καθώς αναδεικνύει την σοβαρή προσπάθεια της χώρας για την μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή, ενώ δίνει επίσης στο Δημόσιο την εμπειρία της συνεπένδυσης με ιδιώτες. Κάτι το οποίο δεν έχει ξαναγίνει και δείχνει τον δρόμο για την μελλοντική δημιουργία παρόμοιων funds  συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικών φορέων ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις σε διάφορους κλάδους.

Το ταμείο «Φαιστός»  αποτελεί ένα εργαλείο που μπορεί να κάνει την διαφορά και δεν είναι τυχαίο πως πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογράμμισε τον ισχυρό ρόλο που μπορεί να παίξει στην αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Υποστηρίζει επιχειρήσεις που αναπτύσσουν προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν σχέση με το 5G και αποτελεί μια αποτελεσματική γέφυρα μεταξύ Δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, σηματοδοτώντας μια καινοτόμο προσέγγιση για την υποστήριξη ενός ακμάζοντος 5G οικοσυστήματος στην Ελλάδα.

Το Επενδυτικό Ταμείο Φαιστός διαχειρίζεται η 5G Ventures S.A., θυγατρική της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας.  Έχει σκοπό να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, καθώς θα έχει και τη δυνατότητα για συνεπένδυση στις επιχειρήσεις που θα επιλέξει με κορυφαίες διεθνείς εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων.

Παράλληλα ένας από τους βασικούς στόχους που περιλαμβάνονται στα σχέδια του επενδυτικού ταμείου, είναι όλη αυτή η γνώση που θα παράγεται  να μείνει στη χώρα, και προσελκύσει νέες επενδύσεις που θα αυξήσουν τόσο την ψηφιακή ανταγωνιστικότητα της χώρας όσο και να τροφοδοτήσει ένα νέο κύκλο επιχειρηματικότητας. Γι' αυτό εξάλλου και στις προϋποθέσεις για να χρηματοδοτηθούν εταιρείες του εξωτερικού που θα καταθέσουν τα σχέδια τους στο Ταμείο Φαιστός είναι να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα.

Ωστόσο, το ταμείο Φαιστός προσφέρει πολλά παραπάνω από κεφαλαιακή ενίσχυση στις εταιρείες, καθώς παρέχονται επίσης υπηρεσίες υποστήριξης στις επιχειρήσεις που επενδύει μέσα από το δίκτυο συνεργασιών που έχει δημιουργήσει. Μέσα από το δίκτυο των συνεργαζόμενων φορέων, το Φαιστός προσφέρει την υλικοτεχνική βοήθεια και την τεχνογνωσία στις εταιρείες ώστε να αναπτυχθούν πιο γρήγορα. Υπενθυμίζεται ότι στο δίκτυο των συνεργαζόμενων φορέων με το Φαιστός περιλαμβάνονται το Πανεπιστήμιο Πατρών, το ΕΣΚ, το Corallia του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» , η Vantage Towers Greece, η Nokia, το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, η Cosmote, ενώ προσφάτως προστέθηκε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος ESA.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

tilepikoinonies-tilefonia-keraies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

«Γονατίζει» τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών η «έκρηξη» στη χρήση δεδομένων

Οι ταχύτητες στην κινητή δεν αυξάνονται σύμφωνα με τις προσδοκίες που έχουν δημιουργήσει οι επενδύσεις των παρόχων και το 5G. Υποχώρησε πέντε θέσεις η Ελλάδα στη διεθνή κατάταξη, κάτω από Βουλγαρία και Β. Μακεδονία.
Diktyo 5G
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το «θαύμα» στην ανάπτυξη των δικτύων 5G: Πώς η Ελλάδα κλέβει την παράσταση

Η Ελλάδα αποτελεί μια από τις τέσσερις πανευρωπαϊκά χώρες που έχουν προχωρήσει στην εκχώρηση φάσματος στα δίκτυα 5G που ξεπερνά το 90%. Με ευρωπαϊκές ταχύτητες τρέχει και η πληθυσμιακή κάλυψη του δικτύου στην Ελλάδα.
5G-diktyo-texnologia-tilepikoinwnies-smartphones
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στο ευρωπαϊκό top-10 των ταχυτήτων τα ελληνικά δίκτυα κινητής 5G

Με ταχύτητες που δεν έχουν συναντήσει ποτέ οι χρήστες δικτύων κινητής στην Ελλάδα, η χώρα μας βρίσκεται στην 7η θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης και στη 12η παγκοσμίως, σύμφωνα με την έρευνα της Ookla.
texnologia-efarmoges-smartphones
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Έρχεται πτώση στις πωλήσεις smartphone, δεν συγκινούν οι συσκευές 5G

Με τους χρόνους αντικατάστασης των smartphones να έχουν επιμηκυνθεί έως και 75% παγκοσμίως οι κατασκευάστριες εταιρείες κινητών βρίσκονται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι καθώς η τεχνολογία 5G δεν δείχνει να συγκινεί τους καταναλωτές.