ΓΔ: 810.42 -1.43% Τζίρος: 75.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Germany-Electric Cars
Shutterstock

Νέα μονάδα παραγωγής μπαταριών από Samsung και Stellantis στις ΗΠΑ

Η κοινοπραξία για την κατασκευή του εργοστασίου θα δημιουργήσει 1.400 νέες θέσεις εργασίας και η επένδυση θα μπορούσε να ξεπεράσει σταδιακά τα 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Stellantis και η Samsung ανακοίνωσαν ότι θα επενδύσουν περισσότερα από 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια (2,33 δισεκατομμύρια ευρώ) για την από κοινού κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής μπαταριών στο Κόκομο της πολιτείας Ιντιάνα, καθώς η μητρική εταιρία της Chrysler επιταχύνει την υλοποίηση των σχεδίων της για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων.

Με στόχο την έναρξη της παραγωγής το 2025, το εργοστάσιο εκτιμάται ότι θα έχει αρχική ετήσια ικανότητα παραγωγής 23 γιγαβατώρες (Gwh) με τον επόμενο στόχο να εντοπίζεται σε μία αύξηση της παραγωγής στις 33 Gwh, μετά το αρχικό επίπεδο παραγωγικής λειτουργίας της αναφερόμενης εργοστασιακής μονάδας.

Η κοινοπραξία για την κατασκευή του εργοστασίου θα δημιουργήσει 1.400 νέες θέσεις εργασίας και η επένδυση θα μπορούσε να ξεπεράσει σταδιακά τα 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια (2,89 δισεκατομμύρια ευρώ).

Η Ιντιάνα ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα για την κατασκευή και λειτουργία της εργοστασιακής μονάδας εντάσσεται νόμιμα σε κίνητρα τουλάχιστον 186,5 εκατομμυρίων δολαρίων (174,02 εκατομμύρια ευρώ) συμπεριλαμβανομένων και πρόσθετων παροχών που δεν προσδιορίστηκαν. Τα πρόσθετα κίνητρα παρέχονται από την πόλη Κόκομο, την Κομητεία Χάουαρντ, την Duke Energy που δραστηριοποιείται στην Ιντιάνα, αλλά και τη δημόσια εταιρία Northern Indiana Public Service Company.

Η Stellantis αυξάνει την παραγωγή υβριδικών οχημάτων, αλλά υστερεί έναντι μερικών από τους ανταγωνιστές της στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων που καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες τους με τη χρήση μπαταριών στις ΗΠΑ.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Stellantis Κάρλος Ταβάρες δήλωσε στη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης ότι αναμένει πως μία έλλειψη μπαταριών για οχήματα θα πλήξει τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας τη διετία 2024-2025, καθώς οι κατασκευαστές προσπαθούν να αυξήσουν τις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ ταυτόχρονα κατασκευάζουν νέες εργοστασιακές μονάδες παραγωγής μπαταριών.

Αλλά καθώς οι νέες εργοστασιακές μονάδες παραγωγής μπαταριών, συμπεριλαμβανομένων των πέντε μονάδων που έχουν προγραμματιστεί να κατασκευαστούν από την Stellantis στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική, θα αρχίζουν να αυξάνουν την παραγωγή τους, ο Ταβάρες δήλωσε πως αναμένει μία έλλειψη στις πρώτες ύλες για την παραγωγή μπαταριών. Κατά την άποψη του Ταβάρες, η έλλειψη των πρώτων υλών θα απειλήσει την υλοποίηση των σχεδίων που έχει καταρτίσει η αυτοκινητοβιομηχανία για την περίοδο 2027-2028.

Το νέο εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών της Stellantis στο Κόκομο θα βρίσκεται κοντά στις τρεις υπάρχουσες μονάδες παραγωγής κινητήρων εσωτερικής καύσης που βρίσκονται στο στάδιο μετάβασης της παραγωγής τους στα ηλεκτρικά οχήματα.

Ο Ταβάρες είπε ότι το πότε και το πώς η εταιρία θα επαναπροσδιορίσει τις υπάρχουσες εργοστασιακές μονάδες για την παραγωγή εξαρτημάτων ηλεκτρικών οχημάτων αντί των εξαρτημάτων των κινητήρων εσωτερικής καύσης,«θα εξαρτηθεί από τους κανονισμούς για τις εκπομπές των ρύπων».

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν θα είναι εύκολη η μετακίνηση των εργαζομένων από τον κινητήρα εσωτερικής καύσης ή τις μονάδες, που βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο παραγωγής, στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων. «Είναι ένας διαφορετικός πλανήτης», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ταβάρες.

Την προηγούμενη χρονιά, η Stellantis ανακοίνωσε ότι προγραμματίζει να διαθέσει 35 δισεκατομμύρια δολάρια (32,66 δισεκατομμύρια ευρώ) στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά και λογισμικού σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι το 2025.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ανησυχίες προκαλεί ο υψηλός αριθμός ατυχημάτων των αυτοκινήτων Tesla

Από τα 500 συμβάντα που ανέφεραν για την περίοδο από Ιούνιο του 2021 μέχρι φέτος, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων και συνέβησαν λόγω εμπλοκής της χρήσης συστημάτων υποβοήθησης οδήγησης, η Tesla ανέφερε 273 συγκρούσεις οχημάτων.
electric cars-ilektrika-autokinita
ΔΙΕΘΝΗ

Προειδοποιήσεις για εκτόξευση των τιμών ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Σύμφωνα με τους επικεφαλής της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, η εκτόξευση των τιμών πρώτων υλών και οι αρρυθμίες στην εφοδιαστική αλυσίδα κινδυνεύουν να εκτροχιάσουν τα σχέδια των εταιρειών για την ηλεκτροκίνηση.