ΓΔ: 1424.77 1.21% Τζίρος: 176.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
smartphone-charger
Φώτο: Shutterstock

Ευρωπαϊκή συμφωνία για καθιέρωση κοινού φορτιστή σε όλες τις συσκευές

Η αναθεώρηση αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια της Ε.Ε. να καταστήσει τα προϊόντα πιο βιώσιμα, ιδίως τα ηλεκτρονικά προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά και να μειώσει τα ηλεκτρονικά απόβλητα. Στα 250 εκατ. ευρώ το κέρδος των καταναλωτών.

Σημαντικές αλλαγές έρχονται στην αγορά των ηλεκτρονικών συσκευών στην Ευρώπη, καθώς Ευρωκοινοβούλιο και Κομισιόν συμφώνησαν πως μέχρι το φθινόπωρο του 2024 θα πρέπει να υπάρχουν κοινοί φορτιστές που θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές ανεξαρτήτως μάρκας, ενώ και οι εταιρείες υποχρεούνται να παρέχουν και τον φορτιστή μαζί με την συσκευή και όχι να πωλούνται ανεξάρτητα.

Είναι χαρακτηριστικό πως μισό δισεκατομμύριο φορτιστές για φορητές συσκευές μεταφέρονται στην Ευρώπη κάθε χρόνο, παράγοντας 11.000 έως 13.000 τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων. Καθώς η ασύρματη φόρτιση χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο, οι ευρωβουλευτές επιθυμούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει μια στρατηγική έως το τέλος του 2026, που θα επιτρέψει τη σύγκλιση μεταξύ των νέων λύσεων φόρτισης. 

«Χάρη στη συμφωνία που καταλήξαμε σήμερα το πρωί, οι καταναλωτές θα κάνουν οικονομία σχεδόν 250 εκατομμύρια ευρώ» δήλωσε σχετικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος Βιομηχανίας, Τιερί Μπρετόν, ενώ μετά το καλοκαίρι, το σχέδιο αυτό θα πρέπει να εγκριθεί επισήμως από το Ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στη βάση της νέας νομοθεσίας, οι καταναλωτές δεν θα χρειάζονται πλέον διαφορετικό φορτιστή και καλώδιο κάθε φορά που αγοράζουν μια νέα συσκευή. Θα μπορούν να χρησιμοποιούν έναν φορτιστή για όλες τις μικρές και μεσαίες φορητές ηλεκτρονικές συσκευές. Κινητά τηλέφωνα, smartphones, tablets, e-readers, ασύρματα ακουστικά, ψηφιακές κάμερες, φορητά ηχεία και βιντεοκονσόλες χειρός θα πρέπει να έχουν αποκλειστικά θύρα φόρτιστης USB τύπου C, ανεξαρτήτως τι μάρκας είναι. Σύμφωνα με έρευνα της Κομισιόν, οι μισοί φορτιστές που πωλήθηκαν το 2018 είχαν θύρα USB micro-B, το 29% είχε θύρα USB-C και το 21% χρησιμοποιούσε καλώδιο Lightning.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία, θα πρέπει να παρέχονται όλες οι απαραίτητες διευκρινίσεις για τα χαρακτηριστικά των νέων συσκευών στους καταναλωτές, έτσι ώστε να γνωρίζουν αν είναι συμβατοί οι τωρινοί φορτιστές τους. Επίσης οι κατασκευαστές θα πρέπει να δίνουν στους καταναλωτές την επιλογή να αγοράσουν μια ηλεκτρονική συσκευή με ή χωρίς τον φορτιστή της, προκαλώντας έτσι ακόμα ένα χτύπημα στους κολοσσούς που πλέον είχαν σταματήσει να διαθέτουν φορτιστές με το πρόσχημα της μικρότερης συσκευασίας.

Επιπλέον, η ταχύτητα φόρτισης θα πρέπει να είναι εναρμονισμένη για συσκευές που υποστηρίζουν γρήγορη φόρτιση, επιτρέποντας στους χρήστες να φορτίζουν τις συσκευές τους με την ίδια ταχύτητα με οποιονδήποτε συμβατό φορτιστή. Από την πλευρά τους, οι κατασκευαστές laptop θα πρέπει και αυτοί να υιοθετήσουν κοινούς φορτιστές, αλλά θα έχουν μια περίοδο χάριτος 40 μηνών μετά το 2024 για να προσαρμοστούν.

Μεγάλη χαμένη από την εξέλιξη αυτή είναι η Apple που αποτελεί τη μόνη εταιρεία που έχει τους δικούς της ξεχωριστούς φορτιστές με καλώδια τύπου lighting, ενώ ο τεχνολογικός κολοσσός είχε εκφράσει πολλές φορές την αντίθεσή του στα ευρωπαϊκά σχέδια. Εξάλλου η Apple αποτελεί μια από τις εταιρείες που καθιέρωσαν την πώληση ξεχωριστά των εξαρτημάτων όπως φορτιστές και ακουστικά, με στόχο την μεγιστοποίηση του κέρδους τους.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν σαφείς πληροφορίες και σήμανση στις νέες συσκευές σχετικά με τις επιλογές φόρτισης, καθώς και για το εάν ένα προϊόν περιλαμβάνει φορτιστή. Αυτό θα συμβάλλει στη διευκόλυνση των καταναλωτών, οι οποίοι συχνά έχουν ήδη στην κατοχή τους διάφορες συσκευές και δεν χρειάζονται πάντα πρόσθετους φορτιστές.

Στόχος της νομοθεσίας είναι να αποφευχθεί ένας νέος κατακερματισμός της αγοράς, να συνεχιστεί η μείωση των περιβαλλοντικών αποβλήτων, να διασφαλιστεί ότι οι λύσεις φόρτισης είναι εύχρηστες και να αποφευχθούν τα λεγόμενα φαινόμενα “εγκλωβισμού”, που προκαλούνται από την εξάρτηση του καταναλωτή από έναν μόνο κατασκευαστή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τη νέα στρατηγική για την ανάπτυξη drones στην ΕΕ ενέκρινε η Κομισιόν

Η νέα στρατηγική προβλέπει ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, χαρτογράφησης από drones καθώς οι υπηρεσίες εναέριας κινητικότητας θα αποτελούν μέρος του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής έως το 2030.
ΔΙΕΘΝΗ

Τα δυνατά «χαρτιά» και οι αδυναμίες της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας

Έκθεση της Κομισιόν, αναλύει τις εξελίξεις σε 9 τομείς που θεωρεί κομβικούς για την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων το 2022, στους οποίους περιλαμβάνει και τη λειτουργία της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή υπερ - υπολογιστή στην Ελλάδα

Ο ΔΑΙΔΑΛΟΣ θα είναι 120 φορές ισχυρότερος από τον υφιστάμενο υπέρ- υπολογιστή ARIS, εκτελώντας 60 δισεκατομμύρια πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο και θα είναι από τους ισχυρότερους στην Ευρώπη.