ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Άλμα 168% στα δεδομένα της κινητής παρότι παραμένουν πανάκριβα

Τεράστια αύξηση στη χρήση δεδομένων την περίοδο της πανδημίας, ενώ από το 2015 ξεπερνά το 1.500%. Πάντως, οι χρεώσεις παραμένουν πολύ υψηλές και η χώρα είναι τέταρτη ακριβότερη στον κόσμο.

Εντυπωσιακή αύξηση έχει καταγράψει η χρήση mobile data τα τελευταία δυο χρόνια παρά το γεγονός ότι οι τιμές στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες παγκοσμίως με την χώρα μας να βρίσκεται στην 4η θέση ενώ η μέση τιμή ανά GB είναι 10πλασια από τον μέσο όρο.

Το streaming έχει μπει πλέον για τα καλά στη ζωή μας, ενώ οι φορητές συσκευές και ιδιαίτερα τα smartphones έχουν μετατραπεί στο βασικό εργαλείο επικοινωνίας, ενημέρωσης, πραγματοποίησης αγορών, διάδρασης με το Δημόσιο και οργανισμούς. Ωστόσο οι τσουχτερές τιμές των δεδομένων κινητής αποτελούν σημείο αντιπαράθεσης τα τελευταία χρόνια, ειδικότερα τώρα που βρισκόμαστε στην εποχή που ανατέλλει η εποχή του 5G και εκτοξεύεται η χρήση.

Όλος ο κόσμος έχει μετατραπεί σε έναν «ωκεανό» data, με μεγάλη αύξηση της κατά κεφαλήν χρήσης δεδομένων, που φέρνει αυξημένα έσοδα για τους παρόχους καθώς φθίνουν πλέον τα έσοδα από υπηρεσίες φωνής, ενώ στελέχη της αγοράς αναφέρουν στο BD πως η τάση αυτή θα συνεχιστεί και απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι πλέον βγαίνουν και unlimited προγράμματα για δεδομένα στην καρτοκινητή, έστω και με τη μορφή προσφορών.

Σύμφωνα  με τα στοιχεία της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών (ΕΕΤΤ)  μεταξύ 2015 και 2021 η χρήση δεδομένων έχει εκτοξευθεί σε ποσοστό που ξεπερνά το 1.500%. Εντυπωσιακή είναι η άνοδος που έχει σημειωθεί σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα καθώς από τα 238.914 TB που ήταν το 2019, ο αριθμός αυτός έχει εκτοξευτεί στα 641.414 TB το 2021 με την αύξηση να φτάνει το 168%.

Στο όχι τόσο μακρινό παρελθόν, τα έσοδα από τα δεδομένα ήταν ο... φτωχός συγγενής στους ισολογισμούς των παρόχων, καθώς ο συνδυασμός αργών ταχυτήτων σύνδεσης, υψηλών χρεώσεων και χαμηλού ενδιαφέροντος των χρηστών κρατούσαν τα έσοδα από data σε πολύ μικρό ποσοστό των συνολικών εσόδων των εταιρειών.

Ειδικότερα, από τα 854,53 εκατ. ευρώ  που ήταν τα έσοδα των παρόχων στο α’ εξάμηνο του 2021 από την λιανική αγορά κινητής, τα 277,53 εκατ. ευρώ, δηλαδή το ένα τρίτο, προέρχονταν από τις υπηρεσίες δεδομένων. Οι εταιρείες ανακοινώνουν κάθε εξάμηνο νέα ρεκόρ στη χρήση δεδομένων, ενώ στοχεύουν να αναπτύξουν τα δίκτυα 5G σε τουριστικούς προορισμούς, διευκολύνοντας έτσι σε μεγαλύτερη και ταχύτερη κατανάλωση από τους χρήστες, αυξάνοντας έτσι σημαντικά τα έσοδα τους από υπηρεσίες και ακολουθώντας την ανοδική τάση που έχει διαμορφωθεί από το 2021.

Πανάκριβη στα δεδομένα η Ελλάδα

Μελανό σημείο παραμένει πάντως το γεγονός ότι οι τιμές των δεδομένων στην Ελλάδα παραμένουν πολύ υψηλές. Αν και έχουν υπάρξει παραινέσεις από την κυβέρνηση προς τους παρόχους για να μειωθούν οι τιμές, νέα έρευνα της Rewheel που συνεργάζεται με την Επ. Ανταγωνισμού και δημοσιεύτηκε τον Μάιο, κατατάσσει την Ελλάδα ως την τέταρτη πιο ακριβή χώρα παγκοσμίως στις τιμές δεδομένων.

Τέταρτη πιο ακριβή χώρα παγκοσμίως η Ελλάδα στις τιμές δεδομένων

 

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία της Rewheel, η Ελλάδα αποτελεί την τέταρτη πιο ακριβή χώρα στα δεδομένα σε πακέτο που συνδυάζεται με 1.000 λεπτά ομιλίας, με την τιμή ανά GB να ξεπερνά τα 3 ευρώ όταν την ίδια στιγμή η μέση τιμή παγκοσμίως είναι στα 0,3 ευρώ. Επίσης βρίσκεται στην τελευταία δεκάδα όσο αναφορά τα δεδομένα που μπορεί να αγοράσει ένας καταναλωτής με 30 ευρώ.

Η φινλανδική εταιρεία αναφέρει πως η μέση τιμή ανά GB σε δίκτυα 4G και 5G παρέμεινε σταθερή στο πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ οι τιμές των πακέτων συνέχισαν την πτωτική τους πορεία, με τα πακέτα που περιλαμβάνουν σύνδεση σε δίκτυο 5G να έχουν σημειώσει την μεγαλύτερη μείωση.

Ωστόσο οι πάροχοι αμφισβητούν τον τρόπο που πραγματοποιεί τις συγκρίσεις της η Rewheel αναφέροντας πως η φινλανδική εταιρεία εξετάζει μόνο τις τιμές καταλόγου και δεν υπολογίζει τις αποκλίσεις των τιμών που διαμορφώνονται μέσα από τα «παζάρια» και τις ανά καταναλωτή συμφωνίες.

Οι πάροχοι παραπέμπουν στα στοιχεία αγοράς της ΕΕΤΤ όπου δείχνουν ότι το 2015 τα έσοδα των παρόχων ανά GB έφταναν τα 8,3 ευρώ, ενώ το 2020 το ποσό αυτό είχε περιοριστεί στα 1,3 ευρώ, καταγράφοντας πτώση 90%. Οι μεγάλες αποκλίσεις τιμών (και η στρεβλή λειτουργία της αγοράς) επιβεβαιώνονται επίσης και από τις τελευταίες μελέτες που είχε παραγγείλει τον Φεβρουάριο η ΕΕΤΤ που αποδεικνύουν ότι οι καταναλωτές δεν μπορούν να γνωρίζουν τι πληρώνουν για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.

Οι μεγάλες αποκλίσεις των τιμών

Υπενθυμίζουμε πως τον Φεβρουάριο η ΕΕΤΤ, μετά τις δυο μελέτες που πραγματοποίησαν οι εταιρείες Tarifica και IDATE, είχε αναφέρει πως οι συγκρίσεις της Ελλάδας με άλλες χώρες μόνο με βάση δημόσια διαθέσιμες τιμές καταλόγου και χωρίς να λαμβάνονται υπ' όψιν ειδικές προσφορές αλλά και άλλοι, σημαντικοί παράγοντες, όπως η ποιότητα της προσφερόμενης υπηρεσίας και το κόστος ανάπτυξης δικτύου, δεν μπορούν να οδηγήσουν με ευκολία σε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με το κόστος των ηλεκτρονικών επικοινωνιών στη χώρα.

Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Κωνσταντίνος Μασσέλος είχε μάλιστα επισημάνει πως σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η ΕΕΤΤ, το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι παρουσιάζεται μια διαφορά μεταξύ των τιμών που εμφανίζονται δημόσια στους καταλόγους των παρόχων και στα απολογιστικά τους έσοδα.

Στην έρευνα που είχε πραγματοποιήσει η Tarifica η Ελλάδα μπορεί να εμφανιζόταν ως μια από τις ακριβότερες χώρες στα δεδομένα κινητής, ωστόσο η ιταλική εταιρεία είχε επισημάνει πως όπως προκύπτει από τα στοιχεία αγοράς της ΕΕΤΤ και το μέσο έσοδο ανά συνδρομητή (Average Revenue Per User - ARPU) που προκύπτει, υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των διαφημιζόμενων τιμών σε σχέση με αυτές που εν τέλει προσφέρονται στους καταναλωτές

Η Tarifica είχε αναφέρει πως ο λόγος για αυτήν την ασυμφωνία μπορεί να είναι το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού δεν πληρώνει την (πλήρη) τιμή λιανικής όπως διαφημίζεται από τους παρόχους. Πιθανά σε πολλές περιπτώσεις η επιλογή σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας βασίζεται σε προσφορές, οδηγώντας σε χαμηλότερο μέσο έσοδο ανά χρήστη (ARPU) το οποίο προκύπτει από χαμηλότερες πραγματικές τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

nova
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

«Ψαλίδι» από τη Nova στο σχέδιο επενδύσεων για δίκτυο οπτικών ινών

Από 1,6 σε 1 εκατ. συνδέσεις έκοψε η Nova τον στόχο της για επενδύσεις στην οπτική ίνα, την ώρα που η κυβέρνηση πιέζει τους παρόχους να υλοποιήσουν γρήγορα τα επενδυτικά προγράμματα. Τι κάνουν ΟΤΕ, ΔΕΗ και Vodafone.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Φθηνό και... super fast ίντερνετ οπτικής ίνας με επενδύσεις 7 δισ. ευρώ

Αφήνει πίσω της τον χαλκό η Ελλάδα και στόχος είναι ταχύτητες άνω των 250 Mbps, με τους παρόχους να δεσμεύονται για την ανάπτυξη δικτύων οπτικής ίνας. Μεγάλα ποσά δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πρωταθλήτρια σταθερού ίντερνετ η Αθήνα, καλύτερο δίκτυο κινητής στο Αιγαίο

Ακόμα δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει τα 50 Mbps το σταθερό δίκτυο της χώρας, ενώ το δίκτυο κινητής υποχωρεί υπό το βάρος των αυξημένων απαιτήσεων. Απογοητευτικές συγκρίσεις με Ουκρανία και Παλαιστίνη.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ισχυρό πλήγμα στην πειρατική τηλεόραση, απειλή κυρώσεων σε 26.000 χρήστες

Νέα κόλπα από τα κυκλώματα για να μοιράζουν το παράνομο περιεχόμενο. Χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα, όπως φάνηκε από την τελευταία μεγάλη επιχείρηση των διωκτικών αρχών. Ποιοι οι κίνδυνοι για τους χρήστες.